Hopp til innhold

– Denne dommen kommer til å koste Rana kommune dyrt

Det ble et knusende nederlag for aktoratet i korrupsjonssaken i Rana. – Dommen kan bli dyr for Rana kommune, mener NRKs kommentator.

Ordfører Kai Henriksen i formannskapet i Rana

Her leder ordfører Kai Henriksen et formannskapsmøte i Rana kommune. I mai valgte kommunestyret å sparke rådmann Sigmund Johnsen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I Rana tingrett ble både den tidligere rådmannen Sigmund Johnsen og forretningsmannen Cafer Karan frikjent på alle punkter.

De to sto tiltalt for grov korrupsjon, men retten avfeide fullstendig anklagen:

«Handlingene mangler helt de mest karakteristiske trekk ved korrupsjon. Ingenting er forsøkt holdt skjult og ingen andre er trukket inn for å hjelpe å skjule det som skjedde».

Advarte i fjor vår

 Tidligere rådmann Sigmund Johnsen (t.h), her sammen med sin forsvarer Henrik Boehlke i Rana tingret

Tidligere rådmann Sigmund Johnsen (t.h), her sammen med sin forsvarer Henrik Boehlke i Rana tingrett.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Sigmund Johnsens forsvarer, Henrik Boehlke, var allerede før rettssaken startet sikker på at tiltalen ikke holdt mål.

– Jeg skrev allerede i fjor vår til statsadvokaten og sa at dette var helt ubegrunnet. Jeg ba statsadvokaten gripe inn og stanse etterforskningen, sier Boehlke.

Forsvareren mener dommen viser hvor rett han hadde.

– Denne dommen viser med all tydelighet at tiltalen aldri skulle vært reist, sier han.

Han frykter heller ingen anken fra aktoratet.

– Jeg tror det er gode muligheter for at en jury i lagmannsretten vil på samme måten som tingretten har gjort.

– Her har statsadvokaten rett og slett bommet når tiltalen ble tatt ut, konkluderer han.

– En knusende dom

Også NRKs kommentator Eivind Undrum Jacobsen gir aktoratet det glatte lag.

Eivind Undrum Jacobsen

NRKs kommentator Eivind Undrum Jacobsen.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

– Tiltalen var i utgangspunktet grov korrupsjon, og så ender det med full frifinnelse. Da er beskjeden til statsadvokaten: «dette er ikke godt nok, dette holder ikke».

Jacobsen trekker frem flere ting fra dommen som viser hvor knusende den er.

– Retten trekker frem at den økonomiske fordelen Johnsen fikk ved å låne ferieleiligheten i Tyrkia er å sammenligne med å få en flaske vin. Tenk at både han og Karan ble satt i varetekt i begynnelsen av denne prosessen, sier han.

Bakgrunnen for tiltalen var at Sigmund Johnsen på ferie i Tyrkia i 2010 bodde gratis i leiligheten til Cafer Karan, som er sentral næringsaktør i Rana.

Senere kjøpte rådmannen en leilighet fra Cafer Karan for 1,7 millioner kroner. Det ble i ettertid påstått at det forelå en takst på to millioner kroner.

Refser kommunen

Sigmund Johnsen med samboer

Sigmund Johnsen omfavnet samboeren etter at han fikk full frifinnelsen i retten.

Foto: Bente Johansen / NRK

Undrum Jacobsen er også kritisk til Rana kommunes håndteringen av denne saken. Allerede i januar i fjor ble Johnsen permittert med full lønn, men to uker før rettssaken startet ble han sparket fra jobben av kommunestyret med 22 mot 15 stemmer.

Kommunens begrunnelse for oppsigelsen var sviktende omdømme og manglende tillit til sin tidligere rådmann.

Det var den borgerlig posisjonen med ordfører Kai Henriksen i spissen som ledet an for å få sparket rådmannen fra kommunen.

– Det virker som de hadde det fryktelig travelt med å bli kvitt rådmannen. De valgte å sparke han, når det normale ville vært å gå i forhandlinger med rådmannen hvis man ønsket å avslutte arbeidsforholdet, sier Undrum Jacobsen.

Ordføreren angrer ikke

I dag sier ordfører Kai Henriksen til NRK at han ikke angrer på at rådmannen måtte gå.

– Jeg mener fortsatt det var riktig av kommune å gå til oppsigelse av rådmannen, selv om det bare var to uker før rettssaken startet, sier han.

– Vi kunne ikke leve med usikkerheten.

Men den avgjørelsen kommer til å koste, tror NRKs kommentator. Sigmund Johnsen har varslet at han vurderer å gå til sak mot kommunen.

– Den avskjeden kommer til å bli dyr for Rana kommune. Det virker som det var så viktig å sparke rådmannen at de ikke hadde tid til å vente på rettssaken. Man kan jo spørre seg om det hadde vært mulig å sparke Johnsen med denne dommen som bakgrunn, sier Undrum Jacobsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Rådmannen i Rana ble oppsagt

Aktor ba om betinget fengsel

Aktor Kristian Jarland har ennå ikke lest dommen, og kan dermed ikke si noe om hvordan de vil forholde seg til dommen. Ankefristen er på to uker.

Under rettssaken ba Jarland om at de to tiltalte ble dømt til å betale bøter på 200 000 kroner hver under sin prosedyre i Rana tingrett. Han ba også om betinget fengsel.

– Jeg må lese dommen før jeg kan kommentere hva vi i aktoratet vil gjøre. Jeg kan heller ikke svare på kritikken på nåværende tidspunkt, sier Jarland.