Hopp til innhold

– Dette er en festdag med lange tradisjoner

Det sier historiker og museumsleder ved Ibsen-museet i Oslo, Erik Henning Edvardsen, om andre juledag. En tradisjon som politiet ikke bare er glad for.

Forberedelser til juleselskap, tegnet av August Schneider

FORBEREDELSER TIL JULESELSKAP: Andre juledag er for mange «den store festdagen». Men vet du hvorfor det har blitt slik? Her en tegning cirka 1870 av den norske kunstmaleren August Schneider (1842-1873) kalt «Forberedelser til juleselskap».

Foto: Forberedelser til juleselskap, tegnet av August Schneider

Facebook Salten

TA VARE PÅ HVERANDRE: – I dag er det 2. juledag, og for mange den store festdagen, skrev politiet i Salten på Facebook tidligere i dag.

Foto: Skjermbilde

Mads Bernhoft er operasjonsleder i Salten politidistrikt, og postet tidligere i dag en melding på Facebook.

– I dag er det 2. juledag, og for mange den store festdagen. Vær en kjernekar, og ta vare dine venner skrev han, med en oppfordring om at folk må ta vare på hverandre i kveld.

Overfor NRK.no utdyper han budskapet, og forteller at politiet vil være godt synlig i bybildet når andre juledag glir over i de sene nattetimer.

– Vi vil ha god bemanning i distriktet og være godt forberedt på å ta det som måtte komme. Erfaringsmessig vet vi at det kan bli en del ordensforstyrrelser og berusede personer som må håndteres av politiet. Vi vil jobbe forebyggende, sier han.

Han understreker at politiet vil ha nulltoleranse i forhold til folk som ikke oppfører seg i festlige lag.

– Ta godt vare på hverandre og pass på alkoholinntaket. Kle deg godt, og gjør avtaler med andre om å gå ut i lag, råder han.

– Tradisjonelt en kveld der mange slår ut håret

Tradisjonelt er dette en kveld der mange er hjemme på ferie og slår ut håret.

Bjarne Askevold / Politiet

Også i fylkets øvrige politidistrikt er meldingen den samme: Feir med måte.

– Tradisjonelt er dette en kveld der mange er hjemme på ferie og slår ut håret. Vi pleier å få inn en del meldinger som går på fyll og bråk, og råder publikum til å feire julen på en skikkelig måte, sier Bjarne Askevold i Helgeland politidistrikt.

I fylkets nordligste politidistrikt, Midtre Hålogaland, er det Tom Johannesen som er på jobb.

– Vi har økt bemanning, og inntrykket fra de øvrige politidistriktene er at vi tenker likt i forhold til å være godt bemannet denne kvelden. Vi vil være synlig og tilstede gjennom hele natta, sier han.

– Første dag hvor det var lov å besøke andre

Årsaken til at politiet over hele landet har ekstra mye å gjøre på en dag som denne, har mye med tradisjoner å gjøre.

Folklorist Erik Henning Edvardsen er museumsleder ved Ibsen-museet i Oslo, og også faglitterær forfatter innenfor et vidt fagområde - deriblant folkloristikk, litteraturhistorie, kulturhistorie, kunsthistorie og etnomedisin.

Andre juledag var den første dagen som ikke var så hellig at man måtte holde seg innendørs.

Erik Henning Edvardsen

Edvardsen forteller at andre juledag fra gammelt av var den første dagen hvor det igjen var lov å besøke andre.

– Både julaften og første juledag var dager hvor man skulle oppholde seg hjemme og sammen med familie. Andre juledag var den første dagen som ikke var så hellig at man måtte holde seg innendørs.

Ifølge Edvardsen var det ikke uten grunn at Ibsen la handlingen til «Et dukkehjem» til nettopp julen.

– Ved å legge Noras oppbrudd med familien på nettopp julaften ble det hele ekstra dramatisk, forklarer han.

Hedrer den første som led martyrdøden

Erik Henning Edvardsen, leder for Ibsen-museet

MARKERER NESTE FASE AV JULEN: – Det vil si den sosiale delen. I dag var det tradisjon for å gi hestene vann, og ungdommene red om kapp til brønnene. Da møttes man i ungdommelige treff, forteller Erik Henning Edvardsen.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

I kristen tradisjon kalles også andre juledag for «Stefanusdagen», fordi festen for Stefan feires denne dagen.

– Stefan er omtalt i Apostlenes gjerninger, var blant de aller første apostlene og hadde den oppgaven å gi mat til menigheten. Historien skal ha det til at han også var stalldreng hos Herodes, og den første som så Bethlehemsstjerna. Stefan var også den første som led martyrdøden. Han ble tatt med utenfor Jerusalem og steinet fordi han hadde fått visjonen om at Jesus skulle komme og true kongemakten.

I England kalles dagen «Boxing Day». Dette var dagen da bokser med gaver til de fattige ble åpnet, og innholdet delt ut.

– Ellers var dette også dagen da presten velsignet havren og man tok merker av hvordan det kommende året skulle bli. Så man for eksempel sola andre juledag var dette et tegn på at selv fjellbøndene ville få modent korn, utdyper Edvardsen.

(artikkelen fortsetter under)

Oslo 20021205Nasjonalgalleriet inviterer barn mellom fem og tolv år til å oppleve julen i Norge for 150 år siden og bli kjent med nissene i eventyr og billedkunst. Ett av bildene som vises er Adolph Tidemands livlige julefeiring anno 1846.Illustrasjon: Adolph Tidemand / Nasjonalgalleriet / SCANPIX

JUL I 1846: Adolph Tidemand foretok flere studiereiser i Norge. Her er ett av maleriene som viser en livlig julefeiring anno 1846.

Foto: Scanpix

Ble mer sosiale med julebukk og julestuer

Edvardsen forklarer at andre juledag innledet neste fase av julen.

– Det vil si den sosiale delen. På en dag som denne var det tradisjon for å gi hestene vann, og ungdommene red om kapp til brønnene. Da møttes man i ungdommelige treff.

Han trekker også fram de såkalte «julestuene», som er dagens svar på juletrefest i bygd og grender landet over.

– Også tradisjonen med julebukk, som er kjent over hele Europa, startet i dag. Da tok man på seg bukkemasker og gikk fra dør til dør.

Denne tradisjonen stammer sannsynligvis fra gammel, gresk tragedie. Og nettopp ordet tragedie er antakelig en kontraksjon mellom de greske ordene for «geitebukk» og «sanger».

– En annen tradisjon som begynte på omtrent samme tid var de såkalte «stjerneguttene», hvor man gikk med stjerne og spilte de tre vise menn.

– Fremdeles en veldig sosial dag

I dag er mange av disse tradisjonene tapt, og man møtes ofte utenfor familiære kretser både julaften og første juledag, forteller Edvarsen.

– Men før i tiden var dette viktig, og andre juledag er fortsatt en veldig sosial dag hvor venner og bekjente møtes til festlige lag, avslutter han,

jul

ANDRE JULETRADISJONER: Før i tiden hadde mange et litt annet forhold til julen enn det vi er vant med i dag. Her fra en tradisjonell julefeiring i tilsynelatende idylliske omgivelser på slutten av 1800-tallet.

Foto: Wikipedia commons