Hopp til innhold

– Ekstreme fjellfolk fører til flere redningsaksjoner

– Unge tror skredsekker med innebygd pute gjør dem udødelige, men det er ikke tilfelle, sier redningsleder i Norske Redningshunder. De har har hatt rekordmange oppdrag i år.

Helge Vasseng

REDDER LIV: Helge Vasseng fra Harstad har jobbet som frivillig i Norske Redningshunder siden 1987. – Det er givende å redde liv, sier han.

Foto: Privat

Norske Redningshunder blir sendt ut på alt fra leting etter demente, søk etter mennesker som har varslet at de vil ta sitt eget liv, til leting etter folk som har gått seg fast i fjellet.

Hittil i år har Norske Redningshunder blitt sendt ut på 474 redningsaksjoner. Det er rekordmange oppdrag gjort på ett år for fjellets firbeinte helter.

Unge tar sjanser

Helge Vasseng er faglig ansvarlig for Norske Redningshunder Norge og har ansvaret for redningsaksjoner nord i Nordland og i indre Troms.

Snøskred ved Riksgränsen

REKORD: Hittil i år har Norske Redningshunder blitt sendt ut på 474 redningsaksjoner. Det er rekordmange oppdrag for fjellets firbeinte helter.

Foto: Ylva Sarre

Han opplever at oppdragene til Norske redningshunder blir stadig mer ekstreme.

– Folk tar større risiko nå enn tidligere, de drar på toppturer og kjører i bratt terreng. Det er ikke alle som har god kunnskap om fjellet, og vi opplever at flere blir tatt av snøskred, sier Vasseng til NRK.

– Vi opplever at det oftest er unge folk som blir tatt av snøskred. De er oftest utstyrt med godt utstyr, men de tar likevel mange sjanser.

Han mener bruk av skredsekker ikke gir en garanti for å overleve skred.

– Mange tror at for eksempel at en skredsekk med innebygd pute gjør dem udødelig, men det er ikke tilfellet. Vi har funnet folk begravd under snø med slikt utstyr, men som har omkommet likevel, sier Vasseng.

Rykker fortere ut

Vasseng tror ikke nødvendigvis at økningen i antall oppdrag betyr at flere blir meldt savnet, men at politiet og hovedredningssentralen benytter seg oftere av redningshundene.

– De kaller oss fortere og oftere ut, og det er veldig fint. Desto hurtigere vi blir sendt ut, desto større er sjansen for at vi finner den savnede i live, forteller Vasseng.

Snøskred ved Riksgränsen

LETER: Norske Redningshunder og Røde kors leter etter en savnet person etter et snøskred ved Riksgränsen.

Foto: Ylva Sarri

Hovedredningssentralen i Nord-Norge er svært fornøyd med det arbeidet redningshundene gjør.

– De gjør en kjempeinnsats, og vi ønsker å bruke dem så ofte vi kan, sier redningsinspektør Tore Wangsfjord ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

– Kan ikke risikere egne liv

Helge Vasseng

JOBBER FRIVILLIG: Helge Vasseng jobber frivillig i Norske Redningshunder.

Foto: Privat

Flere redningsaksjoner betyr også flere krevende oppdrag.

Vasseng viser til snøskredet som gikk ved Bjørnfjell for over ett år siden, der forholdene var så dårlige at Norske Redningshunder ikke fikk dra inn i området for å søke etter den savnede personen.

Vi kan ikke risikere våre egne liv for å berge noen. I denne situasjonen måtte vi trekke oss tilbake og det kan være svært frustrerende, men når man får tenkt seg om, så vet man at det oftest er det beste.

Vasseng håper å unngå skredulykker i framtida og oppfordrer folk til å kjøre forsiktig på ski i jula og vinteren framover.

– Kjør på ski under 30 grader helling. Ikke gå på fjellutsatte områder og følg med på vær og vindretning. Det kan også være lurt å lære seg å lese kart, slik at man kjenner området man skal være i.