Hopp til innhold

– Dropp øksa, og hent ostehøvel i stedet

Musikklinja i Narvik skal trolig legges ned. I kveld går innbyggerne i fakkeltog mot fylkespolitikernes vedtak om å legge ned musikklinja i malmbyen.

Fakkeltog i Narvik

Over tusen mennesker gikk i fakkeltog i Narvik i kveld.

Foto: Marthe Bugge

I kveld lyste 1100 fakler opp Narviks gater i protest mot nedleggelsen av musikklinja ved Narvik Videregående skole. Fakkeltoget startet ved ei lokal barneskole, og avsluttet ved Grand Hotell i Narvik.

Fylkets politikere har valgt å prioritere musikklinja på Sortland fremfor malmbyens videregåendelinje. Elev, Marthe Bugge Gavseth, mener kuttet er for drastisk.

– Selvfølgelig må politikerne prioritere. Men jeg lurer på hvorfor de ser seg nødt til å bruke øks på Narvik, når de heller kan bruke ostehøvel flere steder. Dessuten foreslår de å høvle ned Narvik på feil grunnlag, sier Bugge Gavseth.

Fylkesrådet har lagt vekt på linjens størrelse og frafall. Men ifølge musikklinjeeleven er musikklinja svært attraktiv for søkerne.

– Vi har 120 prosent høyt søkertall i forhold til antall plasser. De siste fem årene har det også vært null prosent frafall blant tredjeårselevene på linja, forteller Bugge Gavseth.

Fakkeltog i Narvik

Her går narvikværingene i protest mot nedleggelsen av musikklinja i byen.

Foto: Marthe Bugge Gavseth

Ønsker færre tilbud

Fylkesråd Hild-Marit Olsen

Fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen, sier de ikke har noe annet valg enn å ta grep.

Foto: Frank Nygård / NRK

Fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen, sier det er flere årsaker til at de foreslår å legge ned videregåendelinja.

– Fylkestinget har vedtatt at det bør være ett musikklinje-tilbud i hver region. I region sør og midt følger vi denne innretningen, men i nord har vi da altså fortsatt to tilbud, forteller Olsen.

Andre årsaker til at fylkesrådet foreslår å legge ned linja er på grunn av den økonomiske situasjonen i Nordland.

– Vi må kutte i tilbudet på grunn av at vi har mindre penger, og da må vi prioritere, men jeg forstår at dette oppleves voldsomt, sier Olsen.

Fylkestinget skal avgjøre fremtiden for musikklinja i begynnelsen av desember.

– Vi er avhengig av linja

I helga skrev NRK om malmbyens store musikkengasjement. l 100 år har byens orkester spredt musikkglede i havnebyen. Men nedleggelsen av musikklinja gjør at varaordføreren i Narvik frykter for byorkesterets fremtid.

– Byorkesterets fremtid er på mange måter avhengig av linja, sier Geir-Ketil Hansen .

Også ordføreren i Narvik mener musikklinja er viktig for kulturlivet i byen.

– Vi har en lang tradisjon innenfor kultur og musikk, og musikklinja betyr mye for Narviks kulturliv, forteller ordfører, Rune Edvartsen.

Han forteller at nesten hele byen engasjerer seg i saken for å bevare tilbudet.

– Alt fra næringsliv til næringsforeninger har engasjert seg i dette. Vi ser rett og slett et overveldende engasjement i Narvik når man begynner å rokke å røre ved slike tilbud.