Hopp til innhold

Legger ut på pilegrimsreise: – Dette er historisk

En kirkelig delegasjon startet i ettermiddag på en pilegrimsreise etter gamle tradisjoner. – Vi ønsker å få til en ny æra for moderne pilgrimsferd fra Nord-Norge, sier biskopen.

Pilgrimsferd

PÅ TUR: Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme leder an delegasjonen som skal følge kystveien etter gamle tradisjoner.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Kirken

STARTET HER: Pilegrimsreisen startet ved kirken i Bodø.

Foto: Håkon Jacobsen

– Dette er historisk. Dette blir den første pilgrimsferden langs kystleia fra Hålogaland til Nidaros i moderne tid, sier biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme.

En kirkelig delegasjon med biskopen i spissen startet i ettermiddag på en pilegrimsreise etter gamle tradisjoner.

– Vi ønsker å få til en ny æra for moderne pilgrimsferd fra Nord-Norge. Slik det er i dag stanser alle pilegrimskartene ved Trondheim med tilreisende sørfra. Vi vil også få med Nord-Norge, fortsetter biskopen.

– Vet lite om pilegrimsreisene fra nord

Turen er et første forsøk på å gjenskape bevisstheten om en pilegrimslei fra nord med Nidaros og Olavstradisjonen som historisk bakteppe.

– Nå har vi en relativt stram rute. Vi benytter oss av MS Gamle Salten, og stanser i Gildeskål, Sandnessjøen og Brønnøysund før vi er nede i Trøndelag ved Austrått og ankommer Trondheim den 28. på kvelden tidsnok til Olavsvaken i Trondheim den 29. juli, sier biskopen.

Prosjektet har fått støtte fra Riksantikvaren.

– Vi vet lite om pilegrimsreisene fra nord i gamle dager. Pilgrimene fulgte ikke egne ruter, men brukte tilgjengelig skyss. Mye har vært avhengig av vær og vind, og vi vet at kirken har vært viktig. De kirkestedene vi kjenner til nå er også de vi vil fokusere på i en fremtidig rute.

– Ny oppblomstring

Steinkirkene på Helgeland og i Salten bærer preg av kirkas betydning for livet langs kysten. Middelalderens folk tok ofte ut for å gjøre bot, der mange ønsket legedom for sykdommer.

– Gammelkirka i Gildeskål peker ut i det store europeiske kirkelandskapet. Reisen over havet har en like stor åndelig og teologisk dimensjon som vandringen langs en vei, forteller biskopen.

Han viser til et stort tidsskifte som kom med reformasjonen på 1500-tallet.

– Det endret holdningene til helgener og helbredelser. Pilegrimsreisene opphørte i sin tradisjonelle form.

Han tror mange reiste til Nidaros også fra de nordlige endene, og at de brukte kystveien.

– I dag ser vi en ny oppblomstring av pilegrimsmotivet. Vi håper at denne reisen kan bli til inspirasjon og fordypning for deltakerne og til en inspirasjonskilde for det videre arbeidet med å skape et levende pilegrimsliv i det langstrakte Hålogaland, avslutter han.

MS Gamle Salten

REISER LANGS KYSTEN: Ærverdige MS Gamle Salten står for transporten.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK