Hopp til innhold

– Det viktigste som har skjedd i kommunen på mange år

Gildeskål kommune mente Telenors bredbåndsutbygging skjedde altfor sakte. Det gjorde at kommune tok regningen for utbyggingen selv.

Gildeskål kommune

Gildeskål kommune tar selv regningen for å bygge ut bredbånd og mobildekning i kommunen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

På skolen på øya Sørarnøya i Gildeskål står ei stor mast. Inn hit kommer internettsignalet via link fra Bodø. Inne i bygningen er det blitt en ny hverdag for de 35 elevene.

– Nå har vi 11 megabits ned og 20 opp. Hjemme har vi enda bedre, sier skoleelev Helena Mjelde Karlsen.

Elever på Sør-Arnøy

Helena Mjelde Karlsen og Soldis Eia Solberg tester ut bredbåndshastigheten på Sør-Arnøy skole.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Hadde ISDN fra 2005

I øysamfunnet i Gildeskål kommune bor det om lag 250 innbyggere. På øya drives det både fiskeriturisme, fiskeoppdrett og byggefirma. Lenge har de også slitt med dårlig eller fraværende internett.

– Vi satt på ei ISDN-linje som kommunen bygde ut i 2005. Det var moderne da, men nå er den naturligvis helt avleggs, sier John Kristian Karlsen.

Han er daglig leder for Arnøy brygge, som har 7000 gjestedøgn i året, og sitter i kommunestyret for Høyre.

Arnøy brygge

Arnøy brygge på Nord-Arnøy. I bakgrunnen Sandhornøy.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flere steder i Gildeskål kommune har situasjonen vært den samme. Kommunen mente Telenor ikke bygget ut i det tempoet som var nødvendig. Dermed valgte kommunen og Nordland fylkeskommune å ta regningen på nær 12 millioner kroner for å få tilfredsstillende bredbånd- og mobildekning.

– Skal vi overleve ute i distriktene er vi nødt til å ha et godt mobilnett og et godt høyhastighetsbredbånd. Vi så ingen annen utvei enn å gjøre dette selv, sier ordfører Petter Jørgen Pedersen (Ap) om årsaken til hvorfor de så seg nødt til å ta regningen på utbyggingen.

Petter Jørgen Pedersen, ordfører Gildeskål

Petter Jørgen Pedersen, ordfører Gildeskål (Ap)

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Da det ble klart at kommunen selv ville stå for utbyggingen, stilte Telenor seg utforstående til kritikken. Selskapet mente de hadde bygd ut mye i kommunen.

Får 99,5 prosent dekning

Et drøyt halvår etter at kommunen vedtok utbyggingen, har innbyggerne og næringslivet i utkantene av kommunen en helt annen hverdag.

– Dette viktigste som har skjedd i kommunen på mange år. Det er et løft som gjør at vi kan konkurrere på like vilkår med andre i samme bransje, og som gjør at vi kan planlegge utvidelser. Vi har videokonferanser med kunder i Dubai ukentlig, og når det er fullt av gjester er 150 personer pålogget samtidig. Da sier det seg selv at vi må ha god nettilgang, sier Karlsen.

John Kristian Karlsen

John Kristian Karlsen er strålende fornøyd med at Gildeskål har bygd ut bredbåndsdekningen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

​Kommunen har satt seg som mål at utbyggingen skal være ferdig i løpet av 300 dager. Til neste sommer vil dermed 99,5 prosent av kommunen ha tilfredsstillende dekning.

– Vi bygger ut bredbånd for hele kommunene. Hver enkelt kan få inntil 50 megabits linje. Vi sikrer at både næringsliv og private har akseptabelt bredbånd i hele kommunen, sier ordfører Petter Jørgen Pettersen.