Ved ferskdisken på Coop Mega i Rønvik i Bodø var kundene raskt ute, når årets første parti med hvalkjøtt ble lagt ut for salg i dag. For Lisbeth Johansen står kjøttet på menyen når nasjonaldagen skal feires til helga.
– Noe av det skal brukes 17.mai-helga. Jeg bruker vanligvis å være på havna for å sikre meg fersk vare. Hvalkjøtt er livrett nummer en, sier hun.
Den norske småhvalfangsten sliter i motvind. En viktig grunn er at at folk ikke spiser nok hvalkjøtt. Det har Lisbeth Johansen lite forståelse for.
– Du kan bruke det til så mye. Det er rimelig kjøtt, og det inneholder så lite fett at det kan ligge lenge i fryseren. Nå har det også nå blitt populært å grille det, så du kan bruke det hele året, sier hun.
Fangsten tredoblet i år
Tilgangen på hvalkjøtt ser ut til å bli bedre enn på lenge. Så langt i år har Norges Råfisklag fått melding om at 79 dyr er skutt. Det er 55 flere enn på samme tid i fjor, sier salgskonsulent Arvid Johansen ved Norges Råfisklag i Svolvær.
– Det ser langt bedre ut enn i fjor. Økningen er stor, og vi har ikke hatt så bra fangst siden 2005, sier Johansen til NRK.
Norge, Island og Japan er de eneste nasjonene i verden som driver kommersiell hvalfangst. I Norge er 23 båter påmeldt til årets hvalfangstsesong, og i år skal hvalkjøtt for første gang kvalitetsmerkes. Merkinga stiller strenge krav til fangerne og mottakene. Målet er å få folk til å spise mer hval.
– Alt kjøttet skal behandles likt, så det blir spennende å se hvordan merkingen slår ut for salget. Hvalfangsten varer fram til midten av september, og hvordan årets sesong blir er veldig avhengig av været, sier Johansen i Råfisklaget.
Selges kun i Norge
Norge har satt en egen kvote for vågehval, som skal være innenfor forsvarlige bærekraftige rammer. Men kjøttet blir kun solgt til kunder i Norge. Den internasjonale hvalfangstkommisjonen stemte i 1982 for å innføre totalforbud for all kommersiell hvalfangt. Norge reserverte seg, og har siden 1993 drevet egen kommersiell fangst av vågehval.
Coop Mega i Bodø har foreløpig ingen problemer med å få solgt hvalkjøttet som er levert fra Reine i Lofoten.
– Vi har hatt enorm pågang, og kundene er veldig nøye og kvalitetsbevisste, sier ferskvaresjef Elisabeth Eben.
– Har dere nok kjøtt til alle?
– Jeg håper det. Men vi har noen hundre kilo på lager, så vi tror vi skal klare å mette mange munner. I tillegg kommer det nye leveranser etterhvert.
Kunde og hvalkjøttelsker Lisbeth Johansen tror flere ville ha spist hvalkjøtt om de tok sjansen på å prøve det.
– I en periode var det mange som kjente en transmak i kjøttet, men nå er kvaliteten en helt annen. Jeg tror likevel myten sitter igjen, og det gjør kanskje at mange ikke tør å bruke hvalkjøtt.