Hopp til innhold

Fugleguide: – Den har nok fått rusk i kompasset

Denne arten har kun blitt observert i landet fire ganger tidligere, ifølge ornitolog.

Kuhegre i Bodø

GLAD I KUER: – Jeg var i kontakt med en bonde, som fortalte at kuene var mer redd for denne fuglen enn fuglen var redd for dem, sier hobbyfotograf Elisabeth Bråthen.

Foto: Elisabeth Bråthen

Elisabeth Bråthen

GLAD I NATUREN: Hobbyfotograf Elisabeth Bråthen.

Foto: Privat

Elisabeth Bråthen er en ivrig fotograf, og er ofte ute i naturen for å ta bilder. Hun fikk tidligere denne uken tips om at en svært sjelden fugl hadde blitt observert på nordsiden av Bodø.

– Jeg var i kontakt med en bonde, som fortalte at kuene var mer redd for denne fuglen enn fuglen var redd for dem. Det virket til at den trivdes i nærheten av kuene, og hun trodde først det dreide seg om en høne, sier hun til NRK.

En høne var det imidlertid ikke. Bråthen har tidligere fotografert den såkalte gråhegra, som ikke er et uvanlig syn i Norge sommertid. Men akkurat dette individet skilte seg fra de dyrene hun hadde fotografert tidligere.

– Jeg ble selvsagt nysgjerrig, og reiste ut for å ta bilde av fuglen. Det første jeg merket meg, var at den var lett å ta bilde av. Den var ikke kamerasky i det hele tatt, fortsetter Bråthen, og legger til:

Når kua skulle reise seg, var den veldig forsiktig for ikke å forstyrre fuglen.

(artikkelen fortsetter under)

Kuhegre i Bodø

SJELDENT SYN: Kuhegren trivest best i syden, og er derfor et svært sjeldent skue på disse breddegrader.

Foto: Elisabeth Bråthen

– Trives med beitende dyr

De første bildene av den spesielle hegra ble tatt allerede for over en uke siden. Bildene spredde seg raskt innenfor fagkretsene, og de med spesiell interesse for fugl. Blant de hobbyornitolog og fugleguide Martin Eggen.

Han har sett over 270 arter i Nordland, og forteller at dette dreier seg om en kuhegre.

– Det var noen fra 4H-gården i Bodø som så den først for noen dager siden, og som trodde det dreide seg om en silkehegre. Så forsvant den noen dager, før den dukket opp igjen et annet sted i byen, forteller han til NRK, og legger til at han har tatt turen fra Lofoten til Bodø for å få et glimt av den spesielle fuglen.

– Den er helt hvit, og er en veldig liten fugl som holder seg med beitende dyr. At den ble observert med kuer, er derfor veldig karakteristisk.

– Kun observert én gang tidligere

Kuhegren er svært sjelden i Norge. Lederen i Nordland Ornitologisk Forening, Atle Ivar Olsen, regner seg fram til at arten bare har blitt observert i landet fire ganger tidligere.

Fuglen er kun obsververt i fylket én gang tidligere.

Atle Ivar Olsen / Leder i Nordland Ornitologisk Forening

– Dette blir da den femte observasjonen i Norge så langt. Fuglen er kun obsververt i fylket én gang tidligere. Det var i Vega i juni 2009.

Den har også blitt observert i Finnmark og i Trøndelag. Den fjerde observasjonen ble gjort i sistnvente i midten av september, og det er sannsynligvis det samme individet som nå har tatt turen lengre nord.

– Dette er en god flyger, som også har etablert seg i Amerika i løpet av de siste ti årene.

– Fire dager til Bodø

Martin Eggen forteller at fuglen isåfall har brukt fire dager fra Trøndelag til Bodø.

– Denne arten er veldig vanlig i sørlige strøk, og hekker i Spania og sør i Europa. Den er også utbredt i Asia. Men det er en sensasjon å se den så langt nord.

– Hva kan ha fått den oppover hit?

– Det er et godt spørsmål, den er utvilsomt på vide vanker. Den har nok fått litt rusk i kompasset. Det er ikke uvanlig at noen individer havner ut av kurs, og noen arter er ekstremt sjeldne - som denne kuhegren, avslutter Eggen.