Hopp til innhold

– Brannmenn startet hjertet mitt igjen

Takket være et nytt prosjekt det lokale brannvesenet hadde blitt med i, berget Svein Åsaunet livet. Men brannvesenet i Salten mener prosjektet vil virke mot sin hensikt og ønsker ikke å bli med.

Svein Åsaunet og to brannmenn

Svein Åsaunet med de to brannmennene som reddet livet hans. Fra venstre: Terje Bøkedal, Svein Åsaunet og Jim Aarmo.

Foto: Tom Hanssen

Det er snart ett år siden dagen det var svært nære ved at det gikk galt for Svein Åsaunet i Bindal. På en biltur med kona Vigdis segnet han om.

– Vi var på tur til Terråk. Vi kjørte igjennom en tunnel og midt inne i tunnelen stanset hjertet på meg, forklarer Åsaunet.

Luftambulanse og ambulanse ble tilkalt, men i en liten kommune er avstandene store og tida var knapp. Heldigvis befant det lokale brannvesenet seg like ved, og de hadde noen uker i forveien fått nytt førstehjelpsutstyr og grundig opplæring.

– Brannmannskapene hadde med surstofflaske og koblet opp hjertestarteren. Etter to eller tre forsøk fikk de startet opp hjertet mitt igjen, sier Åsaunet.

– Nytt prosjekt redder liv

Opplæringa brannvesenet hadde fått var en del av norsk luftambulanses prosjekt «Mens du venter på ambulansen». For ofte er det det lokale brannvesenet som er nærmest når noen får behov for akutt hjelp.

Derfor ønsker luftambulansen at de lokale brannfolkene skal kunne gjøre de første livsviktige grepene fram til helsepersonell kommer fram. Prosjektet har vart i to år, nå er 41 kommuner landet over med. Luftambulansen hevder det allerede har gitt resultater.

– Vi kan med sikkerhet si at det har reddet liv. Vi har hatt pasienter med hjertestans som har blitt gjennopplivet hvor helsepersonellet har vært opptil 45 minutter unna. Hjertestans i så lang tid uten noe slags hjelp har som regel et fatalt utfall, sier prosjektleder Tom Hanssen i Norsk luftambulanse.

Tom Hanssen

Tom Hanssen i Norsk luftambulanse mener prosjektet har reddet liv.

Foto: Norsk Luftambulanse / Norsk Luftambulanse

Vil ikke gjøre jobben til ambulansepersonell

Stadig flere kommuner ønsker å bli med i det frivillige prosjektet, men i Salten er de kritiske. I et brev til Norsk luftambulanse ber Salten brann Norsk luftambulanse revurdere hele prosjektet.

– Får vi flere oppgaver, vil det føre til flere sammenfallende hendelser. Da får våre ansatte dilemmaet om hvem de skal hjelpe først. Dessuten mener vi at det ikke er riktig at brannfolk skal utføre oppgavene til ambulansepersonell. Dette prosjektet frykter vi kan føre til at helsevesenet ser en mulighet til å spare penger ved å kutte i tilbudet i distriktene, forklarer fungerende brannsjef Fred-Ove Opsjøn.

Hos Norsk luftambulanse mener de denne kritikken er misforstått.

– Det at ting skjer samtidig er nettopp det vi ønsker å ha en beredskap for gjennom dette prosjektet. Dessuten har vi gjort det klinkende klart at hvis det oppstår en situasjon hvor det blir tatt vekk en ambulanse, så forsvinner vi også, sier Hanssen.

– Prosjektet er nyttig

I Bindal er det et år siden de ble med i prosjektet, i løpet av den tida har de vært ute på tre akuttoppdrag.

– Man må være klar over at det ikke er noe legeteam som kommer. Det er støttespillere som har fått en ekstra opplæring i førstehjelp og som skal være med og bistå til ambulansen kommer, sier brannsjef Kjell Andersen.

Bindal er en av to kommuner i Nordland har blitt med i prosjektet. Men til høsten skal brannmannskapene i ti kommuner til i fylket få opplæring.

– For oss har det vært veldig nyttig. Vi var skeptiske i utgangspunktet, men fordelene har vært langt større enn ulempene. Jeg vil anbefale alle som får muligheten til å takke ja. Hvis det viser seg at det ikke er noe for dem, er det bare å trekke seg ut, sier Andersen.

(Saken fortsetter under bildet)

Fred-Ove Opsjøn, fungerende brannsjef i Salten

– Får vi flere oppgaver, vil det føre til flere sammenfallende hendelser. Da får våre ansatte dilemmaet om hvem de skal hjelpe først, sier fungerende brannsjef i Salten Fred-Ove Opsjøn.

Foto: Øystein Nygård

Salten vil ikke være med

Men i Salten vil de ikke revurdere synet sitt.

– Så lenge du ikke får sammenfallskonfliktene, så fremstår det som nyttig. Men vi ser den konflikten som kan oppstå når vi får to hendelser samtidig. Grunntanken i prosjektet er veldig god, men jeg mener vi bør se på andre måter å løse dette på, og det håper jeg luftambulansen vil gjøre, sier Fred-Ove Opsjøn i Salten brann.

I Bindal er i alle fall Åsaunet glad for at det lokale brannvesenet var blitt med i prosjektet.

– Ambulansebilen fra Terråk kom ti-femten minutter etter brannfolkene, og de minuttene kunne blitt skjebnesvangre for mitt vedkommende. For meg var det alfa og omega at jeg fikk så raskt hjelp av brannfolkene. Ellers tror jeg ikke at jeg hadde sittet her i dag, avslutter han.

Svein Åsaunet og kona Vigdis.

Takket være brannvesenet i Bindal kan Svein Åsaunet og kona Vigdis fortsatt gå tur sammen.

Foto: Tom Hanssen