Hopp til innhold

- Det blir ikke lett å finne fosterhjem når barnehjemmet legges ned

De ansatte ved Storåsen barnehjem i Leirfjord er allerede i gang med å finne nye jobber. – Nå handler alt om å skåne barna som ennå bor her, sier tillitsvalgt.

Siv Elin Grimsø, tillitsvalgt Storåsen barnehjem

TENKER MEST PÅ UNGENE: I følge tillitsvalgt Siv Elin Grimsø ved Storåsen barnehjem er de ansatte nå mest opptatt av å ta vare på barna som ennå bor hos dem. Mellom 20 og 30 ansatte i Leifjord mister jobbene når barnehjemmet i løpet av året legges ned.

Foto: Frank Nygård / NRK

De ansatte ved Storåsen barnehjem i Leirfjord mister jobbene sine og er på utkikk etter nye. Denne uka fikk de den endelige beskjeden om at 110 stillinger i barnevernet i Nord-Norge forsvinner i løpet av året.

– Vi depper litt fordi vi mister jobbene våre. Noen har vært her helt siden barnehjemmet kom i drift. Nå tar vi vare på hverandre og kikker etter nye jobber, sier Siv Elin Grimsø, som er tillitsvalgt for Fagforbundet.

Barnehjemmet i Leifjord, som er ett av tre i Nord-Norge, legges ned og mellom 20 og 30 ansatte mister jobbene sine.

På Sortland blir de ansatte også berørt når familieavdelinga legges ned.

Prøver å skåne ungene

Nå har de ansatte i Leifjord mest fokus på de tre barna som ennå bor på barnehjemmet. Til vanlig har de fem barn der, men to flyttet ut før jul. Og planlagte inntak er naturlig nok stoppet.

– Det viktigste for oss nå er å skåne ungene og ta best mulig vare på dem i tida før vi finner andre løsninger for dem.

Men det blir vanskelig, tror de ansatte.

– Det blir ikke lett. Vi kan ha unger på vent her i et par år, kanskje mer. Det er vanskelig å finne fosterhjem som passer til våre unger, og det finnes få tiltak i etterkant. Løsninga blir ofte at de må bo lenge på institusjon, og det er heller ikke bra for dem.

Bekymra for ungene

Det skal nå lages grundige utskrivingsplaner for hver enkelt barn.

Likevel spør de ansatte seg hvordan det blir med barna når barnehjemmet nå skal legges ned.

– Hvordan blir det med disse ungene? Vi sitter på mye kompetanse, og hvem skal nå gjøre jobben vår, spør den erfarne miljøterapeuten.

Har vært nødt å avvise barn

Storåsen barnehjem i Leirfjord har i tillegg til plass til fem barn også oppfølging av 12 beredskapshjem på Helgeland.

– Vi mener det fortsatt er behov for barnehjemmet her. Vi har hatt fullt belegg i flere år og har til og med vært nødt til å si nei til barn. Nå får vi håpe at vi kan beholde noen rådgiverstillinger for å følge opp alle beredskaps - og fosterhjemmene som trengs, sier tillitsvalgt Siv Elin Grimsø til NRK.

Se en reportasje fra Sollia barnehjem på Sortland fra mai 2013:

Rundt 70 norske barn bor til enhver tid på barnehjem. På Sollia barnehjem i Vesterålen bor det fem stykker. Der er de, enten fordi de er foreldreløse eller fordi de naturlige foreldrene mangler omsorgsevne.