Hopp til innhold

Skreien er kommet til Nord-Norge

De første tonnene med skrei leveres nå i Vesterålen. – Skreien er her, og denne sesongen kommer til å bli et eventyr, gliser Agnar Meyer (74) ved Myre fiskemottak.

Agnar Meyer (74) på Myre fiskemottak

SKREISESONGEN I GANG: Årets torskefiske blir det beste på 40 år, og Agnar Meyer (74) ved Myre fiskemottak gleder seg. Her med ett av årets første eksemplarer.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Mye fisk i havet og rekordstore kvoter gjør at fiskebåter fra hele Kyst-Norge nå er på vei nordover til det som trolig blir det beste torskefisket på 40 år. I Vesterålen er de allerede i full gang.

Kai Freddy Evensen og kollega Agnar Meyer ved Myre fiskemottak viser fram et eksemplar som ble tatt på line utenfor Myre i Øksnes tirsdag ettermiddag. At det er en ekte skrei er de ikke i tvil om.

– Det er mange og sterke meninger om hvorvidt en torsk er en skrei eller ikke. Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skride, som betyr vandre. Skreien har vandret fra Barentshavet, og er lenger, mørkere i fargen og litt smalere i fasongen enn den vanlige kysttorsken vi fisker på resten av året, opplyser Evensen.

Tidlig på 1990-tallet konkluderte forskerne med at det er en genetisk forskjell mellom skreien og den vanlige torskestammen.

– Norges Råfisklag har også definert en skreistandard som vi i bransjen forholde oss til.

Norges største torskekommune

Øksnes kommune ble i 2012 kåret til Norges største torskekommune. Fiskerinæringa i kommunen med bare 4.500 innbyggere, omsetter fisk for 2,5 milliarder kroner i fjor. Da drypper det litt på klokkeren.

– Det er gode penger, men også mye hardt arbeid. Vi er veldig fornøyd med å få være med på dette eventyret, sier Kai Freddy Evensen.

Håper at nordmenn vil spise mer torsk

Utsiktene til det beste torskefisket på 40 år gjør at prisene på torsk er på full fart nedover. Det er gjeldskrisen i Europa som gjør at torskeprisen nå ligger på rundt 10 kroner kiloen, noe som er nesten en halvering fra det normale.

Fiskerne fortviler, men det gjør ikke helsemyndighetene og matentusiastene.

– Spis torsk, nå som den er så billig. Nå må nordmenn kjenne sin besøkelsestid, oppfordrer divisjonsdirektør Knut Inge Klepp i Helsedirektoratet til NRK.

Han mener fisk har et ufortjent rykte om å være veldig dyrt.

– Vi ser at fiskeprisene kan konkurrere med andre middagsretter. Vår anbefaling er å øke fiskeinntaket, både som middagsmat og pålegg.

Mye tyder på at prisen kommer til å holde seg lav, ifølge Norges Råfisklag.

– Spis mer fisk

– Prisene ute i verden har godt kraftig ned. Dermed går også prisene til norske fiskere ned. Det fører til at norske fiskespisere får tak i billigere fisk i månedene som komme, sier Trygve Myrvang i Norges Råfisklag.

– Må bli mer tilgjengelig

Arne Hjeltnes

Matentusiast Arne Hjeltnes.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Før jul ble det kjent at Fiskeridepartementet og næringen går sammen om å bruke 15 millioner kroner ekstra på å markedsføre norsk torsk. Målet er blant annet å få avsetning for den store kvoten. Det hilser mat og fiskeentusiast Arne Hjeltnes velkommen.

Han sier fersk torsk ikke bare må bli billigere for forbrukeren, den må også bli mer tilgjengelig.

– Det blir en stor utfordring å få neste generasjon til å spise fersk fisk. Vi ser tendenser til et skjevt kosthold med mye usunn mat, sier Hjeltnes til NRK.no.

Det er de store dagligvarekjedene som bestemmer utvalget i norske butikkhyller, og Hjeltnes mener det hviler et stort ansvar på dem.

– Dersom torsken blir mer tilgjengelig og kommer inn i mer moderne former, blir den mer fristende. Jeg ser fram til den dagen du og jeg kjøpe den ferske torsken på samme måte som de ferdig innpakkede laksefiletene fra Frøya eller Salma, sier han.

Hva tror du skal til for å få nordmenn til å spise mer fisk?