Hopp til innhold

– All ørretyngel i høyfjellet kan dø i år

Ekstreme snø- og ismengder i høyfjellet gjør at en hel årsklasse med ørret kan dø ut, sier professor Reidar Borgstrøm.

Sandvann

IS PÅ VANNET: Ved Sandvann i Meløy ligger det fortsatt is i starten av august. Det får konsekvenser for ørreten.

Foto: Lene Holm Arntzen

Over store områder i Norge ligger isen fortsatt på høytliggende fjellvann. Og det vil neppe endre seg før frosten setter inn, ifølge professor Reidar Borgstrøm ved Norges miljø- og biotekniske universitet.

– Det gir svært dårlige gyteforhold og lite mat til ørreten. Flere steder har rogna fortsatt ikke klekt og blitt til yngel, sier Borgstrøm.

Det kan i verste fall føre til at en hel årsklasse med ørret dør ut.

– Ekstremt i år

Professoren har 30 års erfaring fra undersøkelser av vann på Hardangervidda, og resultatene fra i juli i år har vært oppsiktsvekkende.

Hardangervidda

Hardangervidda: Store mengder snø og is i fjellet gjør at Ørretyngel kan dø ut, mener professor Reidar Borgstrøm.

Foto: Reidar Borgstrøm

– Jeg har aldri sett så mye snø og is i slutten av juli. Årsaken er at det har vært lave temperaturer i mai, juni og store deler av juli, forklarer Reidar Borgstrøm.

De lave temperaturene får konsekvenser for ørretbestandene.

– Det går ut over årets fiskevekst, og tilskudd av yngel. I vann på rundt 1200 meters høyde blir det ingen vekst i år, og bestandene dør i løpet av vinteren. Det har skjedd tidligere år, men under langt mindre ekstreme forhold, sier Borgstrøm.

Håper været bedrer seg

Temperaturene går også ut over gytemulighetene til ørreten.

– Rogna som ligger i grusen nå har ikke klekket ennå, hvis den i det hele tatt klekker blir det først i august og yngelen er da to centimeter og vil ikke vokse.

Temperaturene for årets sommer har vært lavere sammenliknet med tidligere år. Borgstrøm håper situasjonen bedrer seg.

Det har ikke så stor betydning at en årsklasse blir borte. Vi får håpe at dette er et engangstilfelle og at det ikke gjentar seg til neste år, sier han.

Fortsatt is i fjellet

I Nordland har ikke sommeren vært like bra som i fjor, da det var rekordhøye temperaturer flere steder i fylket.

Ifølge Glomfjord Jeger- og Fiskerforening ligger fortsatt isen på vannet i deres distrikt, midt i Nordland. Svalvann og Sandvann ligger på over 500 meters høyde. Der er det is fortsatt.

– Ved vannene som ligger på under 500 meter er isen borte. Men at den går bort rundt starten av august er veldig sent. Jeg vil anslå at både snø og ismengden går bort i hvert fall 3–4 uker senere enn normalt, og det er fortsatt en del is igjen på noen av vannene, forteller Leif Kristiansen i Glomfjord Jeger- og Fiskerforening.

Professor Borgstrøm er sjokkert over forholdene i Nordland.

– Det er helt ekstremt, selv om det er i arktiske områder. Og her vil vi se den samme effekten som det jeg har studert på Hardangervidda, sier han.

Fiskvantnet på Glomfjellet i Gildeskål

Karl Martin Holm må brøyte seg gjennom drivende isflak for å komme ut med båten på Fiskvatnet i Gildeskål.

Foto: Lene Holm Arntzen