Hopp til innhold

Telenor: – 15 mill er ikke i nærheten av hva fullt 4G-nett koster

Det blir ikke nødvendigvis bygget ut mobil- og internett i Gildeskål raskere, selv om kommunen betaler selv, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektøren i Telenor

ÅPNER FOR SPLEISELAG: Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier at kommunene ikke kan forvente god mobildekning på «enhver flekk». – Men hvis beløpet er stort nok, kan vi ta en dialog med kommunen, sier Bjørn Amundsen.

Foto: Knut Sveen / NRK

Politikerne i kommunestyret i Gildeskål vedtok torsdag å bla opp 15 millioner kroner fra kommunekassen for å gi 4G-mobilnett og høyhastighetsinternett til alle kommunens innbyggere.

– Vi er lei av å vente på Telenor. Skal vi overleve ute i distriktene er vi nødt til å ha et godt mobilnett og et godt høyhastighetsbredbånd, sier ordfører Petter Jørgen Pedersen (Ap) i den vesle nordlandskommunen med om lag 2000 innbyggere.

Øygruppa "Fleinvar" i Gildeskål

VIL IKKE VENTE: – Skal vi overleve ute i distriktene er vi nødt til å ha et godt mobilnett og et godt høyhastighetsbredbånd, mener ordfører Petter Jørgen Pedersen i Gildeskål. Her fra øygruppen Fleinvær i Gildeskål kommune, ca. to mil sørvest for Bodø.

Foto: (cc) Kathryn James / flickr.com/42996397@N05/

Men så enkelt er det ikke, ifølge dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

– Kommunen kan gjerne vedta å bruke pengene sine på dette, men kommunen selv har ikke lov til å bygge et 4G-nett. Det er det bare operatørene som kan gjøre, sier direktøren til NRK.no.

Positiv til spleiselag

Likevel ser han ikke bort fra at kommunens slant kan føre til at det etterlengtede 4G-nettet i kommunen kommer raskere. Likevel ber han gildeskålværingene om å holde hodet kaldt.

– Å tro at uansett hvor du befinner deg i Gildeskål, så vil du ha 4G-dekning, er nok vel optimistisk. 15 millioner kroner er ikke i nærheten av den totale prislappen på et fullt utbygd 4G-nett. Men hvis beløpet er stort nok, kan vi ta en dialog med kommunen, sier Bjørn Amundsen.

Spleiselag helt vanlig

Telenor jobber med 100 norske kommuner og fylkeskommuner om samarbeidsprosjekter som tar sikte på å bygge ut telenettet. Det gjelder kommuner i fylker som Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag, Hedmark, Telemark, Nordland, Troms og Finnmark.

En av kommunene i Nordland er Hattfjelldal, som for noen år tilbake betalte en million kroner til Telenor for i det hele tatt å få mobildekning i Ørjedalen hvor det er 14–15 husstander og flere hytter.

– Fortsatt har vi flere områder i kommunen helt uten mobildekning, blant annet på mellomriksveien hvor det hver dag kjører fullastede vogntog med fisk. 4G kan vi bare drømme om her i Hattfjelldal. 3G finnes bare i sentrum, sier Bjarne Haugen, som er avdelingsleder for næring og tekniske tjenester i Hattfjelldal kommune.

Det er en offentlig oppgave å bygge ut telenettet, og Haugen sier kommunen i flere år har forsøkt å få halvoffentlige Telenor til å vise mer velvilje i grisgrendte strøk.

– Men vi kommer ingen vei. Teleselskapene ser det ikke lenger som sitt ansvar, sier Bjarne Haugen.

Telenor: – Så ikke dette komme

Dekningsdirektøren i Telenor bekrefter at kommunene ikke kan forvente god mobildekning på «enhver flekk».

– Vi tar store kostnader på å bygge ut et godt tilbud innenfor mobiltelefoni og bredbånd, også i mer grisgrendte strøk av Norge. Men det finnes områder hvor vi ikke kan forsvare en kommersiell utbygging. I disse tilfellene er vi åpne for samarbeidsmodeller, sier Bjørn Amundsen til NRK.no.

Han skjønner ikke helt kritikken fra Gildeskål kommune om at 3G-utbyggingen går for sakte.

– Vi har bygd ganske mye i Gildeskål. Jeg mener vi har rundt 10 GSM basestasjoner i kommunen, hvorav fem er med 3G-nett. Men det er riktig at vi ikke har noen planer om utbygging av 4G-nett før i 2016, sier Amundsen.

Dekningssjefen synes ikke mobildekningen i Gildeskål er så ille.

– I det store og hele er dekningen ganske bra. Men det er en stor kommune hvor alle bor ganske spredt, og alle har ikke like god dekning. Jeg ser den. Men jeg synes vi har hatt en god dialog med kommunen, og så ikke helt denne kritikken komme, sier Amundsen til NRK.no.