Hopp til innhold

75-årsmarkering: 35.000 kjempet i Narvik, 8.500 døde

Kronprins Haakon og forsvarsministeren er på plass i Narvik når markeringen av 75-årsjubileet for gjenerobringen av byen 28. mai 1940 starter i morgen.

Narvik under krigsminnemarkeringen

Det ble en stor og vellykket minnemarkering da 170 krigsveteraner og gjester var samlet i Narvik 28. mai 2010. I morgen starter markeringen av 75-årsdagen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Torsdag er det 75 år siden slaget om Narvik, hvor styrker fra Frankrike, England, Polen og Norge påførte Hitler-Tyskland deres aller første nederlag under 2. verdenskrig.

For motstandskampen i Europa ble Norge og Narvik et symbol på alliert samhold og styrke. I to dager skal slaget markeres av gamle allierte og fiender.

– Det blir et stort arrangement med et tettpakket program og 300 gjester. 800 soldater skal også delta, sier Ulf-Erik Torgersen ved Krigsminnemuseet i Narvik.

35.000 involverte

Om lag 35.000 soldater var involvert i kampene rundt Narvik på begge sider. Disse kampene ledet til en tysk tilbaketrekning og Narvik gjenerobret 28. mai 1940.

– Det var særdeles harde kamper. Områdene rundt Narvik er ugjestmilde med høye fjell og dype daler. De kriget dag og natt i to måneder uten avløsing, og 8.500 mann mistet livet.

Men seiersrusen i Narvik ble kortvarig. Tyskernes erobringer i Vest-Europa fikk høyere prioritet hos de allierte, og Frankrike og England overførte i juni sine avdelinger fra Norge til Frankrike. Dermed kunne tyskerne rykke inn i Narvik igjen 9. juni.

Tyskland beklaget

Detlef Rünger, tysk ambassadør i Norge

TYSKLAND MED i 2010: – Det er en viktig begivenhet og svært rørende for meg som tysker, sa den tyske ambassadøren Detlev Rünger under markeringen for fem år siden.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Allerede i dag starter det uoffisielle programmet med en ungdomskonferanse samt kransnedlegging av norske, tyske, britiske og polske skip som ble senket i Ofotfjorden.

Under 70-årsmarkeringen i 2010 var den tyske ambassadøren til stede. Han kom på vegne av det tyske folk og regjering med en offisiell beklagelse for overgrepet på Norge.

– Unnskyldningen gikk under radaren, men hovedkomiteen fanget det opp, og denne gangen er Tyskland offisielt innlemmet i programmet, sier Torgersen.

Video 70 år siden de allierte jaget tyskerne ut av Narvik

Se video fra 70-årsmarkeringen for gjenerobringen av Narvik i 2010.

Når minnemarkeringen starter klokka 09 i Narvik sentrum vil det være 800 soldater oppstilt.

– Kronprins Haakon, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), samt representanter fra Storbritannia, Frankrike, Polen tar del i markeringene, sier Torgersen.

– Narvik underkommunisert

Krigshandlingene i Narvik er underkommunisert i norsk krigshistorie. Slaget om Narvik var krigen i Norge, men motstandskampen sørpå har fått nesten all oppmerksomhet i media og historiebøker, mener forfatter og pensjonert medisinprofessor Oddmund Joakimsen.

(artikkelen fortsetter under)

– Ved Narvik led Hitler-Tyskland sitt første tilbakeslag i andre verdenskrig. Norske og allierte soldater utførte bragder som er viet stor plass i internasjonal krigslitteratur, men nærmest oversett i Norge, sier han til NRK.

Place de narvik i Paris

Både i England, Frankrike og Polen er gater og steder oppkalt etter Narvik. Her fra Place de Narvik i Paris.

Foto: Wikimedia Commons

Joakimsen synes det er et stort paradoks at Narvik fortsatt er mer kjent i utlandet enn i Norge.

– I Frankrike, Polen og England er gater og skoler oppkalt etter Narvik. I Paris finner vi Place de Narvik og flere gater som har navnet til byen hvor Hitler-Tyskland gikk på sin første smell under 2. verdenskrig, sier han.