- Skuffende, sier leder Erik Sivertsen (Ap) i planutvalget i Bodø kommune til NRK.

Bodø kommune fikk i dag 700.000 kroner av Miljøverndepartementet til Saltstraumen. Pengene er endel av regjeringens tiltakspakke.

Pengene skal brukes for å pynte opp og gjøre naturperlen mer tilgjengelig for folk.

- Det er klart vi takker for pengene, sier Erik Sivertsen, 700 000 kroner er mye penger.

- Men jeg er skuffet over at miljøvernministeren, som ønsker vern, ikke samtidig benytter anledningen til å love Bodø kommune hjelp til å kjøpe disse områdene, for å sikre dem for almennheten.

Satte foten ned

Miljøverndepartementet med miljøvernminister Erik Solheim (SV) i spissen stoppet utbygginga av 80 sjøhus i Knaplundsbukta i desember i fjor. Bodø kommune hadde da vedtatt å si ja til utbyggerne som ville bygge sjøhusene og en 400 meter lang molo i utkanten av Saltstraumen.

Dette vedtaket fikk miljøvernere over hele Norge til å se rødt. Vedtaket ble klaget inn, både til kommunen og til Miljøverndepartementet.

Miljøminister Erik Solheim i Saltstraumen - RUSTER OPP: - Saltstraumen skal bli mer tilgjengelig, lover miljøminister Erik Solheim. - Foto: Nyhetsspiller / NRK

RUSTER OPP: - Saltstraumen skal bli mer tilgjengelig, lover miljøminister Erik Solheim.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Skuffet

Etter at utbyggingen ble stanset gikk Bodø kommune ut og krevde at staten måtte rydde opp. Nå er skuffelsen stor over at departementet ikke verdsetter Saltstraumen høyere enn 700.000 kroner.

- Særlig sett i lys av at Miljøverndepartementet ikke nølte med å bruke 30 millioner kroner på å kjøpe opp strandsonen i indre Oslofjord. Dette er en sak som Bodø kommune kan tape flere millioner kroner på, sier leder i planutvalget Erik Sivertsen.

Utbyggerne i Saltstraumen har varslet rettslige skritt etter at de har brukt opp til ti millioner kroner for å legge til rette for bygging.

Erik Sivertsen håper at myndighetene vil snu, og på sikt se viktigheten av at området sikres. - De burde stille opp, og følge opp de fagre ordene sine om hvor viktig Saltstraumen er.

- Kanskje ministeren mener kommunen sjøl må ordne opp i dette?

- Jo, men det er MD som har opphevet vedtaket til Bodø kommune. Da bør de også kunne stille opp når vi tar et helhetlig forvaltningsansvar for området.

Også nestleder i kommunens planutvalg, Odd Paulsen (FrP), er skuffet.

- En skam, sier han til NRK Nordland.