Hopp til innhold

35.000 elever sier de blir mobbet av læreren: – Urovekkende, mener elevene

35.000 elever i Norge sier de blir mobbet av læreren eller en annen voksen på skolen. Det er nesten 10 prosent av de spurte i den store elevundersøkelsen som gjennomføres årlig. – Alvorlig, mener elevene.

35.000 elever i Norge sier de blir mobbet av læreren eller en annen voksen på skolen. Det er nesten 10 prosent av de spurte i den store elevundersøkelsen som gjennomføres årlig. – Alvorlig, mener elevene.

– UROVEKKENDE TALL: Førsteklassingene ved Bodø videregående skole er glad for at de snart er ferdig med sitt første år på videregående. Men samtidig vet de at medelever i en undersøkelse sier de blir mobbet av lærerede kjenner alle elever som har opplevd å ha et dårlig forhold til læreren. – Ille, mener de.

– Det er en vanskelig posisjon å være i. Det er jo læreren som skal sette karakteren din. ekstremt demoraliserende, sier elev Vilde Røed (17) ved Bodø videregående skole.

Medelev Joar Simarud Stabell (17) tror lærermobbing er et tabubelagt tema i skolen og at det foregår i det skjulte.

– Ingen har lyst å innrømme at de føler seg mobbet av en lærer. Det er ikke hyggelig å gå bort til en lærer å si at du føler deg mobbet. Det er kanskje derfor at dette kommer fram en anonym undersøkelse.

Ifølge en undersøkelse gjort blant elever på 7 og 10 trinn, i tillegg til 1. klasse på videregående skole, oppgir fler enn 35.000 elever i Norge at de er mobbet av en lærer eller en annen voksen person på skolen. Det er nesten hver 10. elev.

– Må ta hensyn til hver enkelt elev

Joar Simarud Stabell tror mange elever føler det er dem selv det er noe galt med.

– Alle elever har ikke like god selvtillit, og alle er forskjellige. Det noen tolker som humor, kan andre tolke som mobbing, sier Joar Simarud Stabell.

Maria Vinje Pedersen (16) mener det viktig at lærerne holder seg innenfor en tydelig grense.

– Lærerne må ta hensyn til hver enkelt elev og respektere at vi er forskjellige og har ulik terskel for hva vi tåler. Det er læreren sitt ansvar å ta hensyn til hver enkelt, mener hun.

Lærer og kompis på samme tid

Elever ved Bodø videregående skole om mobbing

– Det er ille når tillitspersonene svikter. De som mobbes av læreren er gjerne de samme som bli mobbet av medelever, mener f.v. Joar Simarud Stabell, Jonas Engen Furfjord, Vilde Røed, Maria Vinje Pedersen, Marius Mosås og Øystein Kolstad Kvalø.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Elevene tror problemene kan oppstå når læreren både skal være lærer og kompis med elevene.

– Det er en vanskelig øvelse. Selv om læreren mener å være humoristisk og prøver å være kul og søke kompiskontakt, funker det ikke for alle elever, sier Vilde Røed.

Førsteklassingene ved Bodø videregående skole mener problemet må tas på alvor.

– Det er urovekkende tall. En ting er nå elever mobber hverandre. Men lærere skal være rollemodeller. Det er jo de som skal slå ned på mobbingen, sier Øystein Kolstad Kvalø.

– Årsak til dropout

– Det er ille når tillitspersonene svikter. De som mobbes av læreren er gjerne de samme som bli mobbet av medelever. Når de opplever at også læreren mobber, er det ikke lett å holde motivasjonen for å gå på skolen oppe, sier Joar Simarud Stabell.

Maria Vinje Pedersen tror lærermobbing kan ha en sammenheng med at noen elever dropper ut av skolen.

Rektor: – Et problem

Rektor Anne berit Vikhals, Bodø videregående skole og elev Marius Mosås

Rektor Anne Berit Vikhals ved Bodø videregående innrømmer at lærermobbing er et problem selv om ingen elever har meldt fra til henne. Her sammen med fungerende Marius Mosås.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Rektor Anne Berit Vikhals ved Bodø videregående innrømmer at lærermobbing er et problem selv om ingen elever har meldt fra til henne.

– Vi ser alvorlig på disse tallene. Alle problemer knyttet til elevmiljøet og elevenes skolehverdag er vårt ansvar. Jeg kjenner ikke til konkrete tilfeller av lærermobbing her ved skolen, men tallene sier det forekommer. Da må vi undersøke, både avdelings- og klassevis, hvorfor elevene svarer som de gjør. Deretter må vi ta tak i det, og gjøre det vi må gjøre, sier hun til NRK.no.

– Hva skjer med lærere som mobber. Blir de oppsagte?

– Det er ikke det første vi gjør. Først må vi undersøke hva som har skjedd. Vi kan gjøre mange ting, som å jobbe med læringsmiljøet i klassene. Hele skolen har ansvar for å rydde opp dersom en elev føler seg mobbet, sier rektoren.

Nytt mobbeombud i Nordland

Utdanningsdirektoratet ga nylig støtte til et mobbeombud i fylkene Nordland, Hordaland og Østfold. Men lærermobbing har ikke fokus i denne satsinga.

– Samfunnet er så avhengig av hjelp og støtte fra lærerne for å få stoppet mobbingen blant elevene at man nesten ikke har turt å ta tak i dette. Det er egentlig et tankekors og ganske feigt, sier nestleder Linn Stemland i Utdanningskomiteen i Nordland.