Hopp til innhold

Roy Emil (13) fikk sin første laks: - Jeg tok han på tredje kastet og det var veldig artig

Etter fem år som laksefisker ble det endelig hans tur. – En laksefisker må alltid tenke at på neste kast, da biter han på, smiler Roy Emil Pettersen.

Roy Emil Pettersen (13) med laksen han fikk i Beiarelva

STORFANGST: Roy Emil Pettersen (13) fikk sin første laks i Beiarelva natt til lørdag,. En 'rugg' på 3,8 kilo.

Foto: Bjørn Trones

– Jeg hadde han på land et kvarter, kanskje bare ti minutter, over midnatt. Det var veldig artig. Jeg er utrolig glad for å ha fått den første laksen min.

Godt festa i kjeften

Klokka var bare så vidt passert midnatt, og Beiarelva åpna for årets laksefiske, da 13-åringen fikk napp. Han fiska med sluk, og sto på den faste plassen under brua på Storjord.

– Bare etter tre kast tok han på. Først trodde jeg at jeg skulle miste den, men så oppdaga jeg at kroken var godt fest i kjeften og at nylonsnøret var surra rundt hodet på den. Andre gangen jeg prøvde fikk jeg laksen på land, med litt hjelp fra pappa, forteller Roy Emil Pettersen (13).

Og ikke nok med at laksen var stor, hele 3,8 kilo. Den var mest sannsynlig også den første som ble tatt på land denne sesongen i Beiarn.

Ikke ideelle forhold

Laksefisket i Beiarn åpner litt senere enn i fjor. Og tradisjonen tro var mange håpefulle fiskere på plass.

– Det kom et kraftig regnskyll like før vi skulle starte i går kveld. Dermed ble elva for stor, og det er også mye breslam i elva som gjør at det er dårlig sikt. Det er på langt nær ideelle forhold nå, forteller lederen i Beiarelva SA, Bror Hemminghytt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mange fiskere på plass ved Trones

FINNES ENNÅ LEDIG PLASS: Mange fiskere er på plasss det første døgnet elva er åpen i Beiarn. - Men det finnes ennå plass til dem som vil prøve seg, sier Bror Hemmninghytt i Beiarelva SA.

Foto: Bjørn Trones

Største laks: 10 kilo

Men til tross for "dårlige" forhold, noe flere lakser enn 13-åriengs er likevel tatt på land. På nettsida beiarelva.com er den største laksen som er registrert siden midnatt på 10 kilo. Tilsammen sju fisker er registret.

– Bare hannlaks laks kan avlives når fisken er mer enn tre kilo. Stor holaks skal slippes ut. Jeg vet at på Trones kom det 5 laks på land i løpet av kort tid, bare en ble avlivet. De øvrige var holaks.

Direktoratet for naturforvaltning har åpnet et nytt lakseregister, der man kan finne informasjon og statistikker fra de ulike elvene.

Plass til flere

God stemning ved Beiarelva

God stemning ved Beiarelva ved midnatt.

Foto: Bjørn Trones

Fra Beiarn rapporteres det om god stemning ved elva.

– Her er både grilling og bål. For mange elvefiskere som kommer hit betyr det sosiale mye, og det å få prøve utstyr. Og ennå finnes det ledige plasser å stå, lokker Hemminghytt.

Fem år uten fangst

I fem år har Roy Emil (13) og pappa Ronny prøvd lykken den første natta når fisket åpner.

– Pappa bruker å stå litt lenger opp enn meg. Han har fått mange laks og jeg ingen. Det viser seg at det lønner seg å være tålmodig.

Og da blir rådet til andre laksefiskere?

– Man må alltid tenke at på neste kast, da biter storlaksen på. Og gjør den ikke det da, så må man tenke det samme på nytt..... Sjøl måtte jeg jo vente i fem år, så det finnes alltid håp.

For Roy Emil, som bor på Strand i Beiarn, var det ikke lett å få sove da han kom heim i natt.

– Nei, jeg fikk ikke sove med det samme, for å si det sånn. Men nå har vi vaska laksen og putta den i fryseren. Jeg tipper det blir heilstekt laks på grillen.

Deler du med resten av familien?

– Ja, den er alt for stor for meg alene, gliser den tålmodige laksefiskeren på 13 år.

Laksefiske i Beiarelva

Se reportasje fra laksefiske i Beiarelva i fjor.