Hopp til innhold

– Han var klar over hva han gjorde da han drepte kona

Ektemannen anket og nektet skyld, men for andre gang ble han dømt til 12 års fengsel for å ha drept sin egen kone.

 Mann pågrepet etter mistenkelig dødsfall

Lørdag 6. juni i fjor ble en kvinne i 50-årene funnet død på Havblikk camping. Hennes mann ble senere pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

I går ble det klart at 61-åringen fra Mo i Rana ble kjent skyldig i drap i Hålogaland lagmannsrett. I dag avsa retten straffenivået.

Ektemannen ble, akkurat som i tingretten, dømt til 12 års fengsel for drapet på sin egen kone på Havblikk camping i Nesna i Nordland i fjor sommer.

– Lagmannsretten legger til grunn at domfelte natt til lørdag 6. juli 2013 drepte sin ektefelle – nærmere bestemt ved at han la hendene rundt halsen hennes og klemte til slik at hun døde av kvelning. Lagmannsretten legger til grunn at domfelte var klar over hva han gjorde og holdt det for overveiende sannsynlig at ektefellen ville dø som følge av handlingen, konkluderte lagmannsretten i dommen.

Nektet straffskyld

I både tingretten og lagmannsretten har ektemannen nektet for drapet. Forsvarer Per Magne Kristiansen la derfor ned påstand om full frifinnelse. Hvis retten likevel skulle mene at tiltalte drepte kvinnen, ba forsvareren om at det tas hensyn i straffeutmålingen til berettiget harme.

I retten ga mannen uttrykk for at hans nå avdøde kone, som han møtte i ung alder, kontrollerte ham.

De to var gift i 37 år, og drev flere forretninger sammen. Tiltalte hevdet blant annet at kona «snurret ham rundt lillefingeren».

Kranglet heftig

I retten kom det også frem at ekteparet hadde kranglet heftig den natten drapet skjedde. Mannen hevdet i retten at kona sa hun skulle «ta ham» og at hun stakk med strikkepinner.

En nabo på campingplassen fortalte at han hørte en høylytt krangel mellom tiltalte og hans kone i campingvogna, samme kveld som hun ble funnet død.

En venninne av kona fortalte om en ubehagelig stemning i campingvogna kvelden før drapet.

– Ikke berettiget harme

I dommen er lagmannsretten enig med tingretten, som skrev:

– Selv om hun uttalte seg nokså krast overfor ektemannen like før venneparet forlot stedet, gir dette alene ikke grunnlag for å si at handlingen er foretatt i berettiget harme i en så alvorlig sak. Tiltalte ble undersøkt av lege om morgenen 7. juli 2013. Det er ikke funnet sår eller andre merker på kroppen hans som tyder på at han ble angrepet av ektefellen.

Lagmannsretten påpeker at ektemannen ble truffet av flere svake slag fra avdødes side, men at verken det eller de krenkende utsagnene gir grunnlag for å si at drapet skjedde i berettiget harme.

Dømt i tingretten

Under rettssaken i Rana tingrett ba aktor Erik Thronæs om 12 års fengsel for mannen og fikk fullt gjennomslag både når det gjaldt bevisvurderingen og straffepåstanden.

– Det er ingen rimelig tvil om at det er tiltalte som er gjerningsmannen, sa Thronæs i innledningen av sin prosedyre.

Mannen ble også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisingserstatning til hver av sine tre voksne sønner. Det samme ble han dømt til i lagmannsretten.

Aktor Thronæs mente bevisene mot mannen var overveldende.

– Det er ikke funnet tekniske spor etter en ukjent gjerningsmann, og det finnes heller ikke motiv for at det skulle være noen andre som har gjort dette. Samtidig kan vi utelukke selvdrap. Skadene på avdødes hals er påvist på flere steder som passer med at det er tatt et kvelningsgrep, sa han.

– Husker ingenting

Forsvarer Per Magne Kristiansen forteller at han nå skal gå gjennom den ferske dommen med sin klient.

– Men det er ingenting å si på straffeutmålingen, den var som forventet etter at skyldspørsmålet ble avklart i går

Kristiansen forteller at det største problemet for forsvaret har vært at hans klient ikke husker noe fra den aktuelle natten.

– Han kan ikke kaste lys over fakta, og da sliter han selvfølgelig.

– Hvordan er hans reaksjon på dommen fra lagmannsretten?

– Han syntes det var en større påkjenning nå enn i tingretten. Dette virker veldig tungt på ham, sier forsvareren.

– Vil dere vurdere å anke videre?

– Det er vanskelig å anke, rett og slett fordi det er vanskelig å komme med noe nytt. Vi står overfor en tiltalt som ikke husker noe, og da har vi ikke noe nytt som ikke allerede er vurdert i to rettsinstanser, sier Kristiansen.