Hopp til innhold

I denne lakseelva har fiskelykken en bismak

I løpet av det første døgnet av leksesesongen, ble over 50 laks dratt på land i Ranelva. Her er det ingen kvoter og folk oppfordres til å avlive og ta med seg all fisk hjem.

I løpet av det første døgnet av lekseseongen, ble over 50 laks dratt på land i Ranelva. Her er det ingen kvoter og folk oppfordres til å avlive og ta med seg all fisk hjem. Men fikselykken har en bismak.

I løpet av det første døgnet av leksesesongen, ble over 50 laks dratt på land i Ranelva.

– To minutter, så var den første laksen dratt på land, konstaterer Rolf Trøite og ser på en sprellende laks på om lag fire kilo.

I løpet av det første døgnet av leksesesongen, ble over 50 laks dratt på land i Ranelva. Mens det i andre elver er strenge restriksjoner på laksefisket, skal altså de som fisker i Ranelva avlive det de får opp av elva av laks.

Lars Sæter som jobber som fiskeforvalter for fylkesmannen i Nordland har også tatt turen til Ranelva for å fiske laks.

– Vi er fire stykker som fisker i lag, og vi har allerede fått 17 laks, gliser han.

Men det er et skår i all fiskeglede. Lakseparasitten Gyrodactilus Salaris ble på nytt igjen påvist i elva i fjor sommer.

Truet av utryddelse

Laksebestanden i Ranaelva har tidligere vært truet av utryddelse på grunn av parasitten. Parasitten ble første gang påvist i Ranaelva i 1975, men elva ble friskmeldt i 2009 etter omfattende rotenonbehandling.

Til høsten blir det ny rotenonbehandling til høsten og da dør all fisk i elva. Derfor kan fiskerne ta med seg ubegrenset med laks hjem.

– Tragisk

– Det er jo egentlig tragisk å tenke på. At det er siste året på seks-sju år med normalt fiske. Først da kan man kanskje komme tilbake til tilsvarende situasjon som i år, sier Lars Sæter.

Rolf Lorentzen synes også det er vemodig å stå i elva denne natta.

– Det er trist med gyroen. Vi får bare krysse fingrene for at Ranelva blir frisk igjen.