Hopp til innhold

– På tide at Kina lytter til folket sitt

Nancy Pelosi, en av USAs mektigste politikere, går hardt ut mot Kina kort tid før hun ankommer Norge og nobelprisutdelingen.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi møter her pressen etter sin tale om fredsprisen i representantenes hus i Washington i går.

Foto: Alex Brandon / Ap

– Vi krever en øyeblikkelig og betingelsesløs løslatelse av Liu Xiaobo. Vi håper den kinesiske regjeringen snart lytter til befolkningen som ønsker demokrati og frihet i landet.

Under en tale i Representantenes hus i Washington i går snakket politikeren blant annet om betydningen av å gi prisen til en omstridt dissident.

– Vi mister all autoritet i spørsmål om menneskerettigheter overfor resten av verden hvis vi ikke snakker om hvordan Kina arbeider med menneskerettigheter. Vi må tørre å diskutere dette, til tross for USAs kommersielle interesser i landet.

Demonstrasjon for Liu Xiaobo

Demokratibekjempere demonstrerer for fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Foto: Kin Cheung / Ap

Pelosi er nummer tre i det formelle hierarkiet i USA, etter president Barack Obama og visepresident Joseph Biden, som leder av Representantenes hus i Kongressen.

Ventet til Norge i morgen

Da pristildelingen ble kunngjort 8. oktober, var Pelosi raskt ute med å stille seg bak valget av Liu Xiaobo som en meget fortjent prisvinner. Under talen i går fortsatte hun å snakke varmt om prisvinneren.

– Det er korrekt at Nobels fredspris er blitt kalt den mest prestisjetunge prisen i verden. Det er også helt riktig at den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo blir en del av den eksklusive gruppen av tidligere mottakere.

I slutten av november ble det klart at Pelosi er en av de 50 gjestene som er invitert på vegne av fredsprisvinner Liu Xiaobo. Hun er ventet å komme til Norge torsdag, men den amerikanske ambassaden har ikke kommet med noen endelig bekreftelse på dette.

– Skal aldri bli glemt

Liu Xia og Liu Xiaobo

Liu Xiaobo sitter i fengsel, mens kona Liu Xia er satt i husarrest.

Foto: Reuters

Pelosi understreket at noe av det viktigste de har gjort det siste tiåret, er å sørge for at de som har blitt arrestert for å si sin mening, enten de er religiøse eller politiske, ikke skal bli glemt.

– En av teknikkene i fengslene er å få den innsatte til å tro at de ikke er verdt noe, at folk har glemt og alt de har gjort. Men med årets Nobels fredspris settes det større vekt på ytringsfrihet i Kina.

– Enorm anerkjennelse

Årets tildeling til den kinesiske dissidenten er mildt sagt omstridt, og Kina har uttrykt sin sterke misnøye på flere måter. Pelosi er på sin side krystallklar i sin tale.

Les: 19 land med Nobel-nei

– Denne fredsprisen er ikke bare en enorm anerkjennelse overfor prisvinneren, men også de andre dissidentene som har ofret så mye for frihet og demokrati.

– I dag gratulerer vi Liu Xiaobo, og sender samtidig ut et klart budskap om å støtte kampen for menneskerettigheter og demokrati i Kina.