Hopp til innhold

Mener dette er bildet på EUs suksess

Det var et sjeldent øyeblikk under fredsprisseremonien da det ble to av Nobel-gjestene som mottok den største hyllesten.

Angela Merkel og Francois Hollande

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande tok hverandre i hendene da salen applauderte forsoningen mellom de gamle fiendene Tyskland og Frankrike.

Foto: Guido Bergmann / Ap

Lederne for de to gamle erkefiendene Tyskland og Frankrike, Angela Merkel og François Hollande, reiste seg og holdt hverandre i hendene da landene ble hyllet for sin forsoning.

De to var et synlig eksempel på det Thorbjørn Jagland understreket i sin tale til fredsprisvinneren EU: At Europa har gått fra å være et krigens til et fredens kontinent.

– Det er egentlig fantastisk hva dette kontinentet har oppnådd, fra å være et krigens til å bli et fredens kontinent, sa Jagland.

– I denne prosessen har EU vært en uhyre sentral aktør, sa Jagland.

Symbolene Merkel og Hollande

José Manuel Barroso, Herman Van Rompuy og Martin Schulz

José Manuel Barroso, Herman Van Rompuy og Martin Schulz tar imot Nobels fredspris på vegne av EU og ble hyllet i Oslo rådhus.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Blant de rundt 1000 gjestene er 21 stats- og regjeringssjefer fra EUs 27 medlemsland, deriblant den tyske regjeringssjefen Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande.

Lederne for de to gamle fiendene satt ved siden av hverandre under utdelingsseremonien.

Nettopp disse to ble viet ekstra oppmerksomhet av Jagland.

– Forsoningen mellom Tyskland og Frankrike er antakelig det mest dramatiske eksempel vi kjenner fra historien på at krig og konflikt kan snus til fred og samarbeid, sier Jagland.

– Det at Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande er til stede her i dag, gjør denne dagen spesielt symbolsk.

Applausen brøt ut i salen, og Merkel og Hollande svarte med å reise seg og holde hverandre i hendene, løfte armene over hodet og ta imot hyllesten.

Stoltenberg: – Et magisk øyeblikk

Etter seremonien var det dette statsminister Jens Stoltenberg trakk frem som et sterkt øyeblikk.

– Det var et sterkt uttrykk for at land som har slåss mot hverandre i århundre, nå er samarbeidspartnere. Det kan bli et viktig bilde på et samarbeid som vi i dag tar som en selvfølge. Det er et samarbeid vi må ta vare på for å sikre fred og stabilitet også i vår verdensdel, sa Stoltenberg til NRK.

– Jeg tror mange opplevde det som et magisk øyeblikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Angela Merkel og Francois Hollande

Angela Merkel og Francois Hollande var det mest synlige eksempelet på gamle stridøkser er begravet, og tidligere fiender er forsonet i EU.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

– Forståelig med protester

Da Merkel besøkte den greske hovedstaden Aten bare tre dager før Jagland kunngjorde at årets Nobels fredspris går til EU, ble hun alt annet enn hyllet. Rasende demonstranter brant naziflagg og viste nazihilsen i protest mot det de mente var innstrammingstiltak presset frem av EU med Merkel i spissen.

Skyhøy arbeidsledighet, kraftige budsjettkutt, rasende demonstranter og stor intern uenighet har preget EU den siste tiden.

Dette pekte også Jagland på i sin Nobel-tale.

– Land etter land opplever alvorlig sosial uro fordi feilslått politikk, korrupsjon og skatteunndragelser har sendt pengene ned i store, svarte hull. Det er forståelig at dette fører til protester. Demonstrasjoner er en del av demokratiet, sa Jagland.

– Politikkens oppgave er å omgjøre protestene til konkret politisk handling. Veien ut av uføret er ikke å demontere de europeiske institusjonene, la han til.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Hele talen til Jagland under fredsprisutdelingen 2012.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland takket for at så mange stats- og regjeringsledere fra EU-landene hadde kommet, slik at de kunne feire sammen.

Sammenlignet med den arabiske våren

Jagland mener det er viktigere enn noensinne å stå sammen, nettopp i lys av finanskrisen som har rammet uskyldige mennesker.

For at EU er et viktig fredsinstrument, er Nobelkomiteens leder ikke i tvil om.

– Forskjellen på det som skjedde etter Berlin-murens fall og det som nå skjer i landene i den arabiske verden, er iøyenfallende, pekte Jagland på.

– De øst-europeiske landene kunne raskt bli med i et europeisk verdifellesskap, komme med i et stort marked og nyte godt av økonomisk støtte. De nye demokratiene i Europas nabolag har ikke en slik trygg havn å søke til. Overgangen til demokrati ser da også ut bli lang og smertefull og har allerede utløst krig og konflikt.

Thorbjørn Jagland holder sin tale under Nobel 2012

Rundt 1000 gjester var til stede under utdelingsseremonien i Oslo rådhus.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK