Hopp til innhold

Malala: – Nobels fredspris gjør meg sterkere

Malala Yousafzai (17) avviser at Nobels fredspris blir en byrde og tyngende ansvar for henne.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi spøkte og lo da de møtte pressen i dag, men hadde et viktig budskap: – Vi er her for å si til alle barn at dere kan forandre verden.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

– Selv om det kan se ut som prisen innebærer press, er den en styrke og oppmuntring. Jeg føler meg mye sterkere nå. Nå står vi jo alle sammen. Vi skal stå opp for utdannelse, og det gir meg et stort håp, sier Nobel-historiens yngste fredsprisvinner.

– Da det ble kjent at jeg var blitt tildelt Nobels fredspris, fikk jeg spørsmål om dette ville legge press på meg, men jeg føler at jeg allerede var forpliktet til å jobbe for barn. Jeg føler jeg står ansvarlig for gud, men også for meg selv når det gjelder om jeg har levd opp til mitt potensiale.

– Har aldri sett så mye varme i mitt liv

Både Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi spøkte og lo da de møtte norsk og internasjonal presse i dag.

– Venner og kolleger har spurt om jeg har med varme nok klær til kalde Norge, og da har jeg svart: Jeg har aldri sett så mye varme før som jeg har sett i dette landet siden jeg kom i går, sier Satyarthi.

– Varmen kommer fra vanlige folk, særlig fra barn. Da jeg så ut av vinduet i morges, sto flere barn og lærere utenfor og ventet på oss.

«Adopterte» Malala

Pressekonferansen i ettermiddag var første gangen de to fredsprisvinnerne møtte offentligheten sammen.

Satyarthi er full av lovord om sin med-fredsprisvinner.

– Jeg ble spurt i går om hva jeg og Malala har felles. Jeg svarte at hun er som min datter. Jeg spurte henne (Malala, red.anm.) om det var greit for henne, og hun sa ja. Så nå tar vi henne med hjem, ler Satyarthi.

– Malala er det modigste barn man kan tenke seg. Jeg er stolt av henne og er så heldig som får motta denne fredsprisen sammen med henne, sier han.

– Jeg håper vi kan gjøre verden tryggere sammen. Vi må jobbe frem mot fred for barn – og barn for fred. Hvert barn i verden må kunne vokse opp i et tryggere samfunn. Vi må skape en slik verden.

Kailash Satyarthi har jobbet for barns rettigheter og mot barnearbeid i hele sitt liv.

– Dersom ett barn er i fare, er hele verden i fare. Hvis ett enkelt barn nektes utdanning, er ikke verden fullstendig opplyst. Holdes ett barn som slave, kan vi ikke si at vi lever i frihet, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai ankommer pressekonferansen

Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai var overveldet av pressekorpset som ventet dem da de innledet Nobel-programmet med pressekonferanse på Nobelinstituttet tirsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Dere kan forandre verden

Malala Yousafzai returnerte rosen fra Satyarthi.

– Jeg er så beæret over å sitte her med «faren min», sa hun og fremkalte stor latter.

– Du inspirerer ikke bare meg, men barn over hele verden. Vi er ikke bare her for å motta en pris, vi er her for å si til barn at dere kan forandre verden. Dere kan gjøre det nå, men det krever at dere hever stemmen.

Malala har tidligere uttalt at hun en dag vil bli president i Pakistan, men 17-åringen har foreløpig ikke kunnet dra tilbake til hjemlandet. Etter at hun ble skutt i hodet av Taliban-medlemmer 9. oktober 2012, har hun ikke tidd stille i frykt, noe som har ført til at hun er blitt truet på livet flere ganger.

Hun gjør det klart at hun skal tilbake til Pakistan.

– Pakistan er hjemlandet mitt, jeg skal definitivt tilbake, sa Malala i dag.

Malala Yousafzai på pressekonferanse

– Selv om det kan se ut som prisen innebærer press, er den en styrke og oppmuntring, sier Malala Yousafzai om å få Nobels fredspris.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Ville tale til statsministrene

Da Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ble tildelt Nobels fredspris i oktober, sa Malala at fredsprisvinnerne ønsket å invitere statsministrene i India og Pakistan til utdelingsseremonien i Oslo nå i desember.

Det ønsket ble imidlertid ikke oppfylt, det blir ikke noe indisk-pakistansk toppmøte i Oslo.

– Det ville vært en stor ære for meg om begge ville kommet hit. Vi har alltid arbeidet for et godt forhold mellom Pakistan og India. Vi var en gang ett land. Det må ikke være noen diskrimering eller hat basert på religion eller hvilket språk du snakker - vi er alle mennesker. Vi er som alle andre land, og land har grenser. Det betyr ikke av vi må hate hverandre, sier Malala i dag.

– Så hvis statsministrene hadde kommet hit, ville jeg blitt veldig glad og sett det som en stor mulighet til å be dem ha et godt forhold og å gjøre utdanning til deres viktigste oppgave. Vi ser at de fleste barn som ikke går på skole, og som er utsatt for barnearbeid, bor i Pakistan og India. I disse to landene er barn er særlig rammet, og jeg ville bedt dem om å arbeide sammen.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi signerer protokollen på Nobelinstituttet

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi signerte protokollen på Nobelinstituttet tirsdag. Bak dem står Nobelkomiteens sekretær og direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad (f.v.) sammen med komitémedlemmene Berit Reiss-Andersen, Inger-Marie Ytterhorn, Thorbjørn Jagland, Kaci Kullmann Five og Gunnar Stålsett.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix