Hopp til innhold

Malala-pris mottatt med skepsis og glede

Pakistanske medier både hyller og stiller spørsmål etter at det ble kjent at Malala Yousafzai mottar Nobels fredspris. Statsminister Nawaz Sharif gjør imidlertid sitt for å hylle vinneren.

Mottagelse av Malala-pris i pakistanske medier

Mens de fleste store avisene er positive til at Malala får Nobels fredsprisen, er enkelte av kommentarene på sosiale medier mer kritiske.

Foto: PETER MUHLY / Afp

Tildelingen av fredsprisen til pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satiyarthi blir møtt med jubel fra flere hold her til lands, blant annet fra statsminister Erna Solberg.

I Pakistan er enkelte av mediene imidlertid noe mer tilbakeholdne i sin hyllest fredag. Den anerkjente engelskspråklige avisen Dawn påpeker blant annet at Malala er et verdensidol, mens hun på mange måter er utstøtt i hjemlandet.

Express Tribune følger opp i sammen gaten, og har publisert en artikkel med tittelen «Malala – et idol for verden, utstøtt hjemme».

Avisa fokuserer også, som flere andre aviser, på at det faktum at en inder og en pakistaner får fredsprisen samtidig. Nyheten om at fredsprisen blir ledsaget av en artikkel om det langvarige fiendeskapet mellom India og Pakistan, med tittelen «India fører en småskalakrig mot Pakistan».

Også Times of India er inne på det samme sporet. «Historisk dag når en inder og en pakistaner deler fredsprisen», skriver avisa.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PAKISTAN-AWARD

Mange pakistanere mener sosialarbeideren og filantropen Abdul Sattar Edhi burde fått fredsprisen.

Foto: AAMIR QURESHI / AFP

Hadde håpet på annen vinner

På sosiale medier gir mange pakistanere uttrykk for at de hadde håpet på en annen vinner enn Malala, og trekker fram sosialarbeideren og filantropen Abdul Sattar Edhi.

Edhi er leder av Edhi Foundation, som blant annet driver verdens største frivillige ambulansetjeneste, samt flere hundre barnehjem.

Edhi, som blant annet omtales som Pakistans mest respekterte aktivist, gratulerer selv Malala med prisen. På Twitter skriver Edhi at «Verden må vite at vi er et fredselskende folk».

Flere kommentarer på Facebook og Twitter mener fredsprisen er et uttrykk for at «Vesten er fornøyd med Malala», noe som settes i sammenheng med at Malala har flyttet til Storbritannia. Flere gir også uttrykk for frustrasjon over at vestlige krefter ikke har fått øynene opp for Abdul Sattar Edhi.

«Lev som Malala!»

Tidligere er det også kjent at mange i Pakistan er skeptiske til oppmerksomheten Malala har fått. Kritikerne mener det finnes flere millioner i samme situasjon som 17-åringen.

I tillegg til dette hersker det blant mange pakistanere en generell skepsis til Nobels fredspris. Pakistans største nyhetskanal, Geo News, er imidlertid positive.

TV-kanalen har nå lansert et nytt slagord, «Lev som Malala!», i et forsøk på skape engasjement om tildelingen.

Laster Twitter-innhold

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nawaz Sharif

Statsminister Nawas Sharif Malala etter at det ble klart at hun mottar Nobels fredspris.

Foto: PRAKASH SINGH / Afp

Hylles av statsministeren

Reaksjonene i sosiale medier til tross, Pakistans statsminister Nawaz Sharif sender gratulasjoner til fredsprisvinner Malala Yousafzai og sier at landet er stolt av henne.

– Hun har gjort sine landsmenn stolte. Hennes prestasjoner er uten sidestykke. Gutter og jenter i verden bør følge hennes eksempel. Malala er Pakistans stolthet, sier han i en uttalelse.

Også fra akademisk hold gratuleres Malala uforbeholdent. En av dem som gratulerer er en den kjente terrorforskeren Zahid Hussain.

Laster Twitter-innhold

Stor glede på den indiske ambassaden

Nobeltildelingen til Kailash Satyarthi er en stor ære, ikke bare for India, men for alle barn i verden, sier Indias ambassadør til Norge, Norman Browne.

– Satyarthi har i en årrekke kjempet for barns rettigheter, og jeg er så glad for at arbeidet hans nå er anerkjent av Nobelkomiteen, sier Browne.

– Prisen er også en anerkjennelse av alle barn, av deres liv, rettigheter, frihet og rett til et verdig liv, sier Browne til NTB.

– Nydelig sammentreff

Ambassadøren sier det er stor glede på ambassaden i Oslo fredag, men at feiringen skal utsettes til søndag når Indias president Pranab Mukherjee kommer til Norge. Det er første gang en indisk president besøker Norge.

– Det er et nydelig sammentreff at presidentens besøk kommer akkurat samtidig med denne tildelingen, sier Browne.

Hun synes også det er et godt valg at prisen deles med pakistanske Malala Yousafzai.

– Det er et godt valg for subkontinentet, fordi vi har tilsvarende problemer når det gjelder barns rettigheter. Malala har gått i front i kampen for barn som blir nektet tilgang til utdanning, sier han.

Laster Twitter-innhold