Hopp til innhold

Malala i Oslo: – Den varme velkomsten gir meg styrke og mot

– Jeg er veldig glad for å være tilbake i Norge. Den varme velkomsten gir meg styrke og mot, sa Malala Yousafzai da hun ankom Grand Hotel i Oslo i kveld.

- Veldig glad for å være her

– Jeg er veldig glad for at jeg er tilbake i Oslo. Jeg er veldig glad for at folk har møtt opp for å ønske meg velkommen. Det gir meg mer mot og styrke. Jeg føler at folk står ved min side, sa tidenes yngste fredsprisvinner, Malala Yousafzai utenfor Grand Hotel. Malala ankom Norge klokken 20.45 i kveld og sa hun vil snakke mer med pressen i morgen. Pressekonferansen tirsdag på Nobelinstituttet starter klokken 13.00.

Tidenes yngste fredsprisvinner, Malala Yousafzai, har kommet til Oslo. Den pakistanske 17-åringen som tok verden med storm etter at hun overlevde et målrettet angrep av Taliban i 2012, skal motta Nobels fredspris sammen med indiske Kailash Satyarthi. Han ankom Norge tidligere i dag. Malala har allerede kjempet i mange år for barns rett til skolegang.

Selv om hun i utgangspunktet ba pressen om å vente til pressekonferansen på Nobelinstituttet i morgen klokken 13.00, rakk Malala å takke for oppmøtet utenfor Grand Hotel i kveld.

– Jeg er veldig glad for at jeg er tilbake i Oslo. Jeg er veldig glad for at folk har møtt opp for å ønske meg velkommen. Det gir meg mer mot og styrke. Jeg føler at folk står ved min side, sa Malala og takket.

Artikkelen fortsetter under bildet

Malala

– Jeg føler at folk står ved min side, sa Malala Yousafzai til pressen da hun ankom Grand Hotel i Oslo mandag kveld. Sammen med indiske Kailash Satyarthi, mottar hun Nobels fredspris for sin kamp for barn og jenters rett til skolegang.

Foto: Matt Dunham / Ap

Enormt sikkerhetsoppbud

Blant et enormt oppbud av politimenn og helikoptre kom en smilende Malala Yousafzai ut av privatflyet som landet på Gardermoen i kveld omtrent klokken 20.45.

Kledd i grønt og gult ble tidenes yngste fredsprisvinner tatt imot med blomster av Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, som stod sammen med Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, da hun kom ut av privatflyet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Malala i Oslo

Tidenes yngst Nobels fredsprisvinner, Malala Yousafzai, ankom Oslo Gardermoen i et privatfly omtrent klokken 20.45 mandag kveld. Da ble hun tatt imot med blomster av Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, som stod sammen med Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Malala Yousafzai satte seg i en skuddsikker BMW som i en kortesje med ti biler kjørte til Grand Hotel i Oslo.

Begge fredsprisvinnerne på plass

Den norske Nobelkomite begrunner tildelingen med deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

Da Satyarthi ankom Gardermoen tidligere i dag ble han møtt av Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, og Nobelinstituttets avtroppende direktør, Geir Lundestad.

Det var første gang de møttes etter Lundestads kontroversielle uttalelser om at personer som har vært statsminister eller utenriksminister, ikke burde sitte i Nobelkomiteen. Jagland har vært begge deler.

Les også: – Engelskkunskapene er ikke det viktigste

Tettpakket program

I løpet av de påfølgende tre dagene skal de to vinnerne gjennom et tettpakket program med blant annet bankett, konsert, fakkeltog, møte med norske skolebarn, utstillingsåpning og tildelingsseremoni.

Artikkelen fortsetter under bildet

Satyarthi ankommer Gardermoen

Kailash Satyarthis møtte så vidt norsk presse ved Gardermoen mandag ettermiddag. Til høyre Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland. Til venstre i bildet, noen meter unna, Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Det offisielle programmet starter tirsdag ettermiddag hvor de to stiller til en pressekonferanse med norsk og internasjonal presse.

Onsdag starter dagen med den tradisjonsrike Redd Barnas fredsprisfest. Arrangementet får en ekstra dimensjon i år ettersom Malala Yousafzai (17) er det første barnet som noensinne har blitt tildelt nobelprisen, og arrangørene Redd Barna sier de venter rekordmange barn under festen.

Det viktigste punktet på programmet, selve fredsprisseremonien, skjer i Oslo rådhus onsdag klokken 13.

Både kongefamilien, statsminister Erna Solberg (H), stortingspresident Olemic Thommessen, samt en rekke statsråder og stortingsrepresentanter, vil være til stede under den to timer lange seremonien.

Skutt i hodet av Taliban

Til tross for sin unge alder har Malala allerede i flere år kjempet for jenters rett til utdannelse. 11 år gammel blogget hun for BBC Urdu om livet under Taliban-regimet i Swat-dalen nordvest i Pakistan.

Militante ødela en rekke jenteskoler da Taliban kontrollerte dalen. De var sterkt imot jenters skolegang. Dette ble Malalas hjertesak.

Under pseudonymet «Gul Makai» blogget Malala om sitt sterke ønske om å fortsette å studere, og for at andre jenter skulle kunne gjøre det samme. Men det var først som 15-åring at Malala ble verdenskjent.

I 2012 ble Malala angrepet av Taliban. I biografien I am Malala, skriver hun at ingen svarte da voksne menn tok seg inn i skolebussen i byen Mingora i Swat-dalen og spurte etter Malala. Men mennene fra Taliban skjønte at det var henne da flere av de andre skolebarna så usikkert på henne. Malala ble skutt i nakken og hodet.

Utrolig nok traff kulen Malalas venstre øyenbryn, langs hodet og inn i skulderen. Ni måneder senere stod hun på talerstolen i FNs hovedforsamling og talte om kampen for barns rett til skolegang.

– Dersom dere vil se fred i Syria, Afghanistan og Pakistan, dersom dere vil få en slutt på krigene, så send bøker i stedet for våpen. Send blyanter i stedet for stridsvogner, og send lærere i stedet for soldater, sa Malala i takketalen da.

Nå er Malala bosatt i Birmingham i Storbritannia sammen med foreldrene og broren.