Hopp til innhold

Malala får neppe Nobels fredspris

Den 16 år gamle pakistanske skolejenta Malala Yousafzai får etter alt å dømme ikke Nobels fredspris.

Malala Yousafzai

Malala overlevde Talibans drapsforsøk for ett år siden og har vært nevnt av mange som favoritt til årets Nobels fredspris. Etter det NRK erfarer, blir det ikke den modige skolejenta som får utmerkelsen.

Foto: STRINGER / Reuters

Etter det NRK erfarer, er hun ikke den foretrukne kandidaten til verdens gjeveste fredspris.

Hvem det blir, avslører Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland klokken 11 i formiddag.

  • Følg tildelingen direkte på NRK.no her. Sendingen begynner klokken 10.50, men du kan følge vårt livesenter allerede fra klokken 7 fredag morgen.

Det har knapt vært en eneste spekulasjon angående årets Nobels fredspris uten at navnet Malala Yousafzai er blitt nevnt.

Dette kan ha talt mot Malala

Hun er den modige ungjenta som har kjempet seg tilbake etter at hun for ganske nøyaktig ett år siden ble skutt i hodet av Taliban-medlemmer. Hun har ikke tidd stille i frykt – snarere tvert imot.

Malala er allerede blitt belønnet med en rekke priser, senest Sakharov-prisen i går, og hennes mot og standhaftighet i kampen for barns rett til skolegang har vakt begeistring over store deler av verden.

Til tross for at det nærmest har vært en forventning om at årets fredspris skal tildeles Malala, har Nobelkomiteen måttet gjøre en rekke viktige avveininger i sin vurdering av henne.

16-åringen er allerede blitt truet på livet flere ganger av Taliban etter det mislykkede drapsforsøket i fjor.

Å være fredsprisvinner kan for noen gi beskyttelse i form av økt internasjonal oppmerksomhet, men det kan også trigge fiender og gjøre personen til et større terrormål. Dette er avveininger Nobelkomiteen ikke tar lett på.

En annen vurdering gjelder Malalas unge alder. Nobelkomiteens medlemmer har måttet diskutere om hun med sine 16 år er for ung til å tåle tyngden av verdens mest prestisjefulle pris.

Komiteen har blant annet også måttet vurdere Malalas resultater, og hva hun konkret har oppnådd og utført.

Etter det NRK kjenner til, har altså Nobelkomiteen besluttet at det ikke blir Malala som får årets Nobels fredspris.

OPCW blant favorittene

Inspektører fra OPCW i Syria

Her er inspektører fra OPCW på oppdrag i Syria etter angrepet med kjemiske våpen i landet i slutten av august.

Foto: - / Afp

Blant favorittene til fredsprisen for 2013 er Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Organisasjonens inspektører er nå i ferd med å gjennomgå det store arsenalet av kjemiske våpen i Syria, med sikte på destruering.

Kritikerne kan hevde at en belønning til OPCW er for tidlig, både fordi prosessen rundt de kjemiske våpnene i Syria bare er halvveis, og fordi resten av Syria-konflikten er så fastlåst.

Gitt at det er antatt at Syria satt på ett av verdens største lagre av kjemiske våpen, er det at disse nå er i ferd med å komme under internasjonal kontroll med sikte på ødeleggelse, uansett av stor betydning.

I januar i år var det også nøyaktig 20 år siden konvensjonen, som OPCW springer ut fra, ble åpnet for undertegning.

Sterke kandidater

Nobelkomiteen har flere ganger ønsket å gå inn i en pågående prosess for å gi et oppmuntrende «dytt» og få partene til å fortsette den positive utviklingen og stå løpet ut.

Denis Mukwege

Den kongolesiske legen Denis Mukwege kjemper mot seksualisert vold i krig og hjelper flere tusen kvinner hvert år.

Foto: STINA BERGE / Afp

Demokratiseringsprosessen i Myanmar er blitt pekt på i så henseende, og landets president Thein Sein er nominert til årets fredspris.

Skulle komiteen ønske å gi en humanitær pris i år, har den kongolesiske legen Denis Mukwege blitt pekt som en av favorittene.

Mukwege, som mottok FNs menneskerettighetspris i 2008, har engasjert seg for voldtektsofre og arbeider mot bruk av voldtekt i krigføring. Han har grunnlagt og leder Panzi Hospital, et sykehus i Bukavu i Øst-Kongo som har spesialisert seg på å ta imot og behandle kvinner som er utsatt for seksualisert vold.

En som har arbeidet utrettelig for menneskerettigheter under svært vanskelige kår, er hviterussiske Ales Bjaljatski.

Bjaljatski er en kjent forkjemper for menneskerettigheter og demokratisk utvikling, og en like kjent motstander av den diktatoriske presidenten Aleksandr Lukasjenko, mannen som leder landet som betegnes som Europas siste diktatur.