Hopp til innhold

Jagland: Det var ikke vanskelig å komme frem årets vinner

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland er sikker på at årets vinner av Nobels fredspris vil stå seg veldig, veldig godt i Nobelhistorien.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland er sikker på at årets vinner av Nobels Fredspris vil stå seg veldig, veldig godt i Nobelhistorien.

Video: Thorbjørn Jagland føler seg trygg på at årets kandidat vil bli godt mottatt.

Etter det han selv definerer som en relativ god natts søvn, møter Thorbjørn Jagland tidlig opp på NRK Marienlyst med journalister og fotografer på slepp. Alle vil ha en prat med dagens mann. Og alle har det samme spørsmålet, egentlig.

Hvem får årets nobelpris? Og Jagland svarer så kryptisk og rundt som overhodet mulig.

– Vi ble gradvis enig før det siste møtet, og hadde ikke behov for noen ekstra møter. Det var i grunnen en relativt lett prosess i år og ikke spesielt vanskelig å komme frem til årets vinner, svarer Jagland.

Aktuell i tiden

Årets liste har vært rekordlang, og 259 kandidater har blitt til 1. Mange sterke kandidater og mange gjengangere.

– Vi ønsker alltid å knytte prisen til Alfred Nobels testamentet samtidig være aktuell i tiden, det tror jeg vi kommer til å se i år også, svare han med et smil.

Mange har holdt 16-årige Malala Yousafzai som favoritt, men etter det NRK erfarer er ungjenta fra Pakistan ikke aktuell i år. Det er derimot en annen kandidat.

Den pakistanske 16-åringen Malala Yousafzai og en FN-organisasjon er favorittar til årets Nobels fredspris.

Video: Våpenorganisasjon blant favorittene


Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har i løpet av sine 20 år redusert antallet kjemiske våpen i verden med nesten 80 prosent og står foran et stort gjennombrudd i Syria.

Vil stå seg godt

– Komiteen er veldig fortrolig med sin avgjørelse og jeg tror det vil stå seg veldig, veldig godt i nobelhistorien, svarer Jagland om årets kandidat uten at han nevner noen ved navn.

Flere andre kandidater og organisasjoner har blitt nevnt.

Demokratiseringsprosessen i Myanmar er sannsynligvis blitt vurdert sammen med andre pågående fredsprosesser. Den kongolesiske legen Denis Mukwege og den hviterussiske menneskerettighetsforkjemperen Ales Bjaljatski har vært en gjengangere i en årrekke.

Jagland føler seg sikker på at årets kandidat vil bli tatt godt imot, men tror at det også i år vil komme innvendinger.

– Det vil alltid være noe å finne noe på enhver kandidat. Hvis man finner den plettfrie kandidat så tror jeg ikke det er den rette kandidat.