Hopp til innhold

Jagland: – Et enormt skritt i menneskehetens historie

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland hyller OPCWs arbeid og navnløse helter. Men i sin tale under fredsprisutdelingen benyttet han også anledningen til å komme med et kraftig spark til USA og Russland.

Tale

SE: Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland mener verdens nye mål nå må være å fjerne atomvåpen fra jordens overflate.

– OPCWs siktemål er ikke rustningskontroll, som så ofte ellers i slike sammenhenger. Siktemålet er nedrusting i form av avskaffelse av kjemiske våpen. I virkeligheten er det et enormt skritt i menneskehetens historie, sa Jagland.

– Aldri før har et våpen som tidligere inngikk i staters militære styrker og doktriner, blitt forbudt og forsøkt fjernet fra jordens overflate.

Et festpyntet Oslo rådhus er fylt av inviterte gjester som hyller årets vinner av Nobels fredspris, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Jagland begynte sin tale med å hylle en annen fredsprisvinner, Nelson Mandela. Samtidig som OPCW mottar sin fredspris i Oslo i dag, minnes Mandela på en enorm markering i Sør-Afrika.

– Mandelas seier over apartheid og hans beslutning om å ikke være bitter og ta hevn for det han opplevde, er en av de viktigste seirene for menneskeheten, sa Jagland.

– Gjør en uhyre viktig og vanskelig jobb

I Oslo rådhus' festsal sitter kong Harald og dronning Sonja, norske statsråder, stortingsrepresentanter, næringslivstopper, ambassadører og representanter for menneskerettighetsorganisasjoner sammen med OPCWs ledelse og våpeninspektører.

Jagland henvendte seg spesielt til dem i sin utdelingstale.

– De navnløse inspektører fra OPCW gjør en uhyre viktig og vanskelig jobb. Derfor er det så meningsfylt at mange av dere er til stede her i dag. Dagens pris er også deres pris, understreket Jagland.

– Uakseptabelt av USA og Russland

Innen utgangen av september i år hadde OPCW ødelagt nesten 82 prosent av verdens kjemivåpenlagre.

OPCWs generaldirektør Ahmet Üzümcü

OPCWs generaldirektør Ahmet Üzümcü ble tatt imot av Oslos ordfører Fabian Stang da han ankom Oslo rådhus for å motta Nobels fredspris.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Men det har ikke bare vært suksesser, minnet Jagland forsamlingen på.

USA og Russland har ikke overholdt tidsfristen for å ødelegge sine kjemiske våpen. Ifølge OPCWs siste årsrapport har USA og Russland ødelagt henholdsvis 90 og 60 prosent av sine lagre av kjemiske våpen.

Jagland kom derfor med klar refs av de to supermaktene i dag.

– Det er selvsagt ikke akseptabelt at to ledende makter, som selv ivrer så sterkt for at andre hurtigst mulig skal ødelegge sine lagre, ikke har rukket å gjøre det samme selv. Please, speed up the process!

Oppfordringen ble møtt av applaus i Oslo rådhus.

Syria-bønn

Da det i oktober ble klart at OPCW tildeles Nobels fredspris for 2013, hadde organisasjonen 27 eksperter i Syria.

Det var da gått knapt to måneder siden en hel verden ble rystet av et gassangrep mot befolkningen utenfor Syrias hovedstad Damaskus.

FNs våpeninspektører bekreftet i etterkant at det var nervegassen sarin som ble brukt i angrepet.

– Dette er den verste krigsforbrytelse siden Saddam Hussein brukte kjemiske våpen mot sivile i 1988, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da.

99 prosent av dem som drepes i Syria, tas livet av med konvensjonelle våpen. OPCWs generaldirektør Ahmet Üzümcü sa da han møtte pressen i Oslo mandag at han håper OPCWs arbeid med å ødelegge Syrias kjemiske våpen kan ha betydning utover det.

Også Jagland håper dette kan bane vei for forhandlinger om en løsning på hele konflikten i Syria.

– Jeg håper alle er med meg i bønnen til partene: Legg ned våpnene, få en slutt på blodbadet, kom til forhandlingsbordet.

Gjestene i Oslo rådhus sluttet seg til oppfordringen gjennom en rungende applaus.

– Nå må vi avskaffe atomvåpen

190 land er nå medlemmer av OPCW. Bare seks stater står utenfor. Israel og Myanmar har signert kjemivåpenkonvensjonen, men ikke ratifisert den. Angola, Nord-Korea, Egypt og Sør-Sudan har verken signert eller ratifisert avtalen.

Til tross for det er 90 prosent av produksjonskapasiteten og nær 82 prosent av verdens kjemiske våpen nå blitt ødelagt.

Det gjør at man er nær å nå det som kanskje fremsto som et hårete mål, nemlig en total eliminering av kjemiske våpen.

Nå mener Jagland verden må sette seg et nytt, ambisiøst mål, ikke minst med tanke på de siste fremskrittene som har vært i forhandlingene knyttet til Irans atomvåpenprogram.

– Også atomvåpnene må bort fra jordens overflate!

Nobelprisutdelingen i Oslo rådhus
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix