Hopp til innhold

Dette er Malala Yousafzai (17)

Nesten på dagen to år etter at hun ble skutt i hodet av Taliban, tildeles 17 år gamle Malala Yousafzai Nobels fredspris for 2014 og er med det den klart yngste vinneren i fredsprisens historie.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai har til tross for sin unge alder allerede i flere år kjempet for barns rett til skolegang og utdanning.

Foto: Andy Buchanan / Afp

Malala har av mange vært regnet som storfavoritt til å få den prestisjetunge fredsprisen i år. Det store spørsmålet var om tenåringsjenta var for ung til å måtte bære det store ansvaret en slik tildeling fører med seg.

Med sine 17 år er hun nesten halvparten så gammel som den hittil yngste vinneren av Nobels fredspris.

Men nå er det altså klart: Nobelkomiteen vil hedre den modige ungjentas kamp for barns rett til skolegang og utdanning.

Til tross for sin unge alder, har Malala talt Taliban midt imot i lang tid.

Ville fortelle verden

Allerede som 11-åring begynte hun å blogge for BBC om livet under Taliban-regimet i Swat-dalen nordvest i Pakistan. Hun kritiserte gjentatte ganger de ekstreme islamistene, og hun tok til orde for barns, særlig jenters, rettigheter - spesielt retten til utdannelse.

Det var nok til at den unge jenta ble rammet av Talibans vrede.

Malala Yousafzai ble skutt i hodet av Taliban

Malala Yousafzai ble fløyet ut av Pakistan og behandlet på et sykehus i Birmingham etter at Taliban-medlemmer skjøt henne i hodet.

Foto: - / Afp

Med våpen tok voksne menn seg inn i skolebussen i byen Mingora i Swat-dalen 9. oktober 2012 og spurte etter Malala. Så falt skuddene. Malala ble skutt i hodet og nakken, og Taliban bekreftet at det var de som sto bak angrepet.

– Hun er en vestlig-tenkende jente. Hun taler alltid mot oss. Vi angriper alle som står opp mot Taliban, sa talsmann for Taliban i Pakistan, Ehsanullah Ehsan.

– Vi advarte henne en rekke ganger og sa hun måtte stanse kritikken av Taliban. Vi ba henne slå inn på islams vei.

Malala ble hardt skadet, men overlevde på mirakuløst vis. Etter å ha fått operert ut en kule av hodet i Pakistan, sørget landets innenriksminister for at en fly sto klart i Peshawar for å fly Malala ut av landet og til videre operasjoner og behandling i England.

Det kunne ha stanset der. Slik gikk det ikke.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

MALALA-091014T-URIX

SE VIDEO: Portrett av Malala.

Talte til verden

Ni måneder etter at Taliban forsøkte å likvidere henne, sto Malala på talerstolen i FN på sin egen 16-årsdag og snakket til verdenssamfunnet om kampen for barns rett til skolegang.

Stort synligere bevis på Talibans mislykkede attentat kan man nesten ikke se for seg.

I fjor høst ble hun belønnet med prisen som «Årets humanitære person» ved Harvard University, og hun har mottatt en pris fra organisasjonen Clinton Global Initiative.

– Dersom dere vil se fred i Syria, Afghanistan og Pakistan, dersom dere vil få en slutt på krigene, så send bøker i stedet for våpen. Send blyanter i stedet for stridsvogner, og send lærere i stedet for soldater, sa Malala i takketalen da.

Da hun fikk Sakharov-prisen for nøyaktig ett år siden, reagerte Taliban med sinne og truet igjen med å drepe henne.

– Hun har ikke gjort noe. Fiender av islam gir henne prisen fordi hun har forlatt islam og er blitt sekulær. Hennes kamp mot islam er hovedgrunnen til at hun fikk denne prisen, sa Shahidullah Shahid, som er talsmann for Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) da.

– Vi vil forsøke å drepe henne, selv i USA eller i Storbritannia, la han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Malala i FN

Malala Yousafzai ble møtt med applaus av blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon da hun skulle tale i FN på sin egen 16-årsdag.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Vil ha jenter på skolen

Men de gjentatte drapstruslene har ikke fått Malala til å tie i frykt.

Hun har fortsatt sin kamp for jenters rett til skolegang og utdanning, og hennes gjentatte budskap har vært at barns rett til skolegang er grunnlaget for fred og ett av de viktigste midlene i kampen mot ekstremisme.

– Blyanter er mektigere enn våpen. For et våpen kan bare drepe, mens en blyant kan redde liv, er tenåringens klare tale.

Malala

Malala Yousafzai var blant dem som frontet den internasjonale kampanjen «Bring back Our Girls» etter at nigerianske skolejenter ble bortført av Boko Haram.

Foto: Malala Foundation

I fjor er det grunn til å tro at Nobelkomiteen mente Malala var for ung til å kunne få Nobels fredspris og det ansvaret den bærer med seg.

Hun er riktignok fremdeles svært ung, men har det siste året vist at hun virkelig står sterkt selv i sin kamp for barns skolegang, og hun har imponert en hel verden med sine refleksjoner, mot og kraftfulle taler.

Hun har også gått fra å være et symbol til i enda større grad å være en aktiv aktør på verdensarenaen.

Malala har det siste året hatt samtaler med en rekke statsledere, som USAs president Barack Obama, Nigerias president Goodluck Jonathan og den norske statsministeren Erna Solberg, og hun har vært i Jordan ved den syriske grensen for å hjelpe syriske flyktninger.

Fondet som er opprettet i hennes navn, Malala-fondet, hvor både Malala og hennes far Ziauddin Yousafzai sitter i styret, har det siste året også fått etablert sitt arbeid i flere land.

Fondet bidrar i dag til jenters skolegang i Pakistan, Nigeria, Jordan og Kenya.

Videointervju med Malala

SE VIDEO: Forby barneekteskap mener Malala.