Hopp til innhold

Fredsprisvinner Liu Xiaobo har refset Kinas myndigheter i 20 år

Årets vinner av Nobels fredspris Liu Xiaobo (54) har vært en torn i øyet på de kommunistiske makthaverne i Kina siden han deltok i demokratiopprøret på Den himmelske freds plass i 1989.

Video Nobelpris-kandidat: Liu Xiaobo

Liu Xiaobo vant årets fredspris.

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo har vært blant Kinas fremste regimekritikere i over 20 år.

Foto: Reuters

Årets fredsprisvinner har i over 20 år arbeidet for å fremme demokrati og menneskerettigheter i Kina og har vært en frittalende kritiker av Kinas kommunistiske parti. For det har han blitt arrestert flere ganger.

Skrev utkast til ny kinesisk grunnlov

For to år siden tok Liu initiativet til å skrive utgangspunktet for en ny demokratisk grunnlov i Kina, «Charter 08», der over 300 kinesiske intellektuelle krevde demokratiske reformer i Kina. Manifestet var inspirert av Václav Havel og andre østeuropeiske aktivister som skrev manifestet «Charta 77» for 33 år siden.

Det falt ikke i god jord hos de kinesiske myndighetene, og Liu ble arrestert kort tid etter, i desember 2008.

Ett år senere, 1. juledag i fjor, ble han dømt til 11 års fengsel for å ha «forsøkt å styrte statsmakten».

Dommen ble fordømt av både EU og FN og en rekke enkeltland, deriblant Norge.

Den norske regjeringen var raskt ute med å uttrykke bekymring over dommen:

«Norge ser med dyp bekymring på dommen mot den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo som ble avsagt i Beijing i dag. Liu Xiaobo ble dømt til 11 års fengsel for ”undergravelse av statsmakten” og for å ha benyttet seg av sin rett til å uttrykke sine meninger gjennom demokratioppropet Charter 08 i 2008. Han har som mangeårig aktivist benyttet seg av sin rett til fritt og fredelig å uttrykke sine meninger. Norge ser alvorlig på begrensningen av ytringsfriheten i Kina og oppfordrer kinesiske myndigheter til å snarest frigi Xiaobo,” skrev Utenriksdepartementet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Liu Xiaobos tilhengere

Pro-demokratiske demonstranter protesterer i Hong Kong mot at Liu Xiaobo ble dømt til fengsel 1. juledag i fjor.

Foto: Kin Cheung / AP

Videre sto det at den norske ambassaden i Beijing, på lik linje med representanter fra andre lands ambassader, forsøkte å være til stede under rettsaken og søkte også om å få være til stede under domsavsigelsen. Det ble imidlertid avvist av kinesiske myndigheter.

En EU-erklæring fra juni 2009 uttrykte sterkt bekymring for Liu Xiaobo og ble gjentatt etter fengselsdommen. Norge har sluttet seg til denne EU-erklæringen.

– Oppviser selve ånden i Nobels testamente

Liu Xiaobos kone Liu Xia

Liu Xiaobos kone, Liu Xia, leser opp fengselsdommen utenfor kontoret til ektemannens advokat i Beijing.

Foto: DAVID GRAY / REUTERS

– Det er på tide at en person som er involvert i å fremme menneskerettigheter, mottar Nobels fredspris, sier Høyres Jan Tore Sanner.

Han er blant dem som nominerte Liu Xiaobo til årets fredspris.

«Lius personlige mot og livslange kamp for enkeltmenneskets rettigheter, overfor et mektig statsapparat, plasserer ham i en stolt rekke av menneskerettighetsforkjempere. Her oppvises selve ånden i Nobels fredspris: Den ukuelige og oppofrende kampen for det som er rett, også i møte med den største motgang,» skrev Sanner i sin nominasjon til Nobelkomiteen.

Liu Xiaobos arbeid for menneskerettigheter er internasjonalt anerkjent. I 2004 ble han tildelt organisasjonen Reporter Uten Grensers pris «Fondation de France Prize» for å ha forsvart pressefriheten.