Hopp til innhold

Derfor nominerte de kvartetten

Samarbeidet var avgjørende for at Tunisias revolusjon munnet ut i fredelige valg. Slik argumenterte Åsmund Aukrust (Ap) og Heikki Holmås (SV) for at Kvartetten for nasjonal dialog burde få Nobels fredspris.

Skermdump av brev som nominerte kvartetten

FREDSPRISEN: I dette nominasjonsbrevet begrunner de to stortingsrepresentantene fra Ap og SV hvorfor de mener Kvartetten for nasjonal dialog er en verdig mottager av Nobels fredspris.

Foto: Skjermdump

Da Kaci Kullmann Five kunngjorde tildelingen fredag formiddag, var det tydelig at Nobelkomiteen hadde hørt på argumentene fra de to stortingsrepresentantene.

– Komiteens begrunnelse bygget på resonnementet i nominasjonen fra Holmås og Aukrust. All honnør til dem, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre og klapper partikollega Aukrust på ryggen.

– Hvem som får prisen handler ikke om hvem som har gjort hva i Norge, men om at dette er en veldig verdig pris, sier 30-åringen selv.

Åsmund Aukrust og Jonas Gahr Støre snakker sammen utenfor Stortinget

ROSER AUKRUST: Jonas Gahr Støre (t.h.) nominerte gynekologen Denis Mukwege til årets fredspris, mens Aukrust nominerte Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Stortingsrepresentanten fra Akershus fulgte nøye med på den arabiske våren for fire år siden.

Avgjørende sivilsamfunn

Han trodde han var vitne til endringer som skulle bringe demokrati og menneskerettigheter til regionen. Men for mange land skjedde det motsatte.

– Det ble endringer, men på en forferdelig måte. Nå er det større lidelser enn på lenge. Unntaket er Tunisia. Det har det skjedd noe positivt, og jeg håper at denne prisen kan gi håp til dem som kjemper for demokrati der, sier Aukrust.

Den nasjonale dialogen har vært den viktigste kraften for å sørge for at den demokratiske flammen fortsatt brenner i Tunisia.

Heikki Holmås og Åsmund Aukrust / Nominasjon

Sammen med Heikki Holmås fra SV nominerte han kvartetten til årets fredspris.

I brevet til komiteen understreker de at samarbeidet, mellom de fire organisasjonene som utgjør kvartetten, har bidratt til at Tunisia er det eneste landet som kom ut av den arabiske våren med et styrket demokrati.

For å redde landet fra de nasjonale uroligheter og en potensiell borgerkrig, samt spredning av vold og fundamentalisme, tok fire organisasjoner initiativ til å overvinne krisen ved å danne en nasjonal dialog mellom regjeringen og opposisjonen.

Heikki Holmås og Åsmund Aukrust / Nominasjon

Håper prisen styrker demokratiet

Heikki Holmås sier til NRK at han ønsket å nominere kvartetten fordi det har vært for lite oppmerksomhet rundt det positive som skjer i Tunisia.

– Det er det eneste landet der de har klart å gå fra revolusjon og det å kaste en diktator, til å etablere et flerpartidemokrati med en bred samlingsregjering som styrer landet i retning av demokrati.

Heikki Holmås

GLAD: Heikki Holmås mener tildelingen gir en fortjent anerkjennelse til dem som har kjempet for demokrati i Tunisia.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hva håper du prisen vil føre til?

– To ting: Det ene er en rettferdig anerkjennelse av den fantastiske innsatsen som arbeidsgiverorganisasjonene, fagbevegelsen og sivilsamfunnets har gjort for å drive fram demokrati og fred. Det andre er å gi en klar støtte til at den demokratiseringsprosessen må gå videre, sier Holmås.

I alt var 273 personer og organisasjoner nominerte til Nobels fredspris for 2015.

Tre stortingsrepresentanter fra Høyre nominerte Tunisias president Beji Caid Essebsi og forgjengeren Moncef Marzouki til fredsprisen.

Kvartetten får mye av æren for at freden ble bevart i Tunisia i 2013.

AKTUELT NÅ