Hopp til innhold

– De som ble drept på Utøya, kunne like gjerne vært mine egne barn

UTØYA (NRK.no): Det var et sterkt møte med Utøya for EU-parlamentets president Martin Schulz.

Det var et sterkt møte med Utøya for EU-parlamentets president Martin Schulz.

Video: Martin Schulz, EU-parlamentets president, la ned en bukett røde nelliker da han ankom landsiden ved Utøya.

– Det er veldig spesielt å være her. Det er mange følelser som rører seg, sier Schulz til NRK.no.

Martin Schulz

Martin Schulz gikk i land på Utøya fra «MS Thorbjørn» i formiddag.

Foto: Kristian Aanensen / NRk

Schulz har engasjert seg i kampen mot ekstremisme og ønsket derfor å besøke Utøya når han nå er i Norge i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.

– Et følelsesladet øyeblikk for meg

Ved 11.45-tiden ankom han landsiden. Der ble Schulz møtt av tre flagg, deriblant et tysk. Schulz er selv fra Tyskland.

Schulz la ned en bukett røde nelliker, før han gikk om bord «MS Thorbjørn», som tok ham og følget over til Utøya.

– Det er mange følelser som rører seg. De som ble drept her, kunne like gjerne vært mine barn, sier Schulz.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Martin Schulz besøker Utøya

Martin Schultz ble møtt av blant annet et tysk flagg da han ankom landsiden.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Mens et politihelikopter fløy over øya i Tyrifjorden, viste AUF-ledelsen Schulz rundt på Utøya - øya hvor AUF har hatt sin sommerleir i mange tiår, og som ble åstedet for massakren 22. juli i fjor.

– Dette er naturligvis blitt et kjent sted på grunn av tragedien i 2011, men Utøya betyr så mye mer for oss enn det som skjedde her 22. juli, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

I lett snøvær ønsket han Schulz velkommen. Tåken som hadde lagt seg over Tyrifjorden, lettet da EU-toppen gikk i land på Utøya.

– Takk for deres varme velkomst, og takk for at jeg fikk møte dere her. Jeg forstår at det kan være et vanskelig øyeblikk for alle oss, sier Schulz.

– Jeg vil takke dere ekstra for at jeg fikk komme, for jeg tilhører de tyskerne som kjente Utøya fra før. Det har vært flere tyske sosialdemokrater som har besøkt øya tidligere. Min far var for eksempel her som ungdomspolitiker på 1970-tallet. Dette er et følelsesladet øyeblikk for meg, sier Schulz.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eskil Pedersen, Martin Schulz og Marianne Wilhelmsen på Utøya

Eskil Pedersen viste Martin Schulz rundt Utøya. Her er de to sammen med generalsekretær i AUF Marianne Wilhelmsen utenfor Hovedhuset.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Viktig å komme tilbake hit

– Det er viktig å komme tilbake hit, og at Utøya ikke bare blir en øy der terroristen drepte mange mennesker, konkluderte Schulz.

Eskil Pedersen tok med Schulz rundt på øya, til stedene mange nå kjenner som åstedene der til sammen 69 unge mennesker ble drept.

Men det var først og fremst AUFs Utøya Schulz fikk møte.

– Han kjenner til historien om 22. juli, men han har jo også hørt om Utøya fra før. Jeg tror det var viktig også å vise ham at Utøya er mer enn 22. juli, med alle de gode minnene vi også har. Men vi skal ikke legge skjul på noen deler av historien, verken det fine eller det vonde, sier Eskil Pedersen.

Eskil Pedersen og Martin Schulz

AUF-leder Eskil Pedersen tok imot EU-parlamentets president Martin Schulz.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Schulz selv ble rørt av møtet med AUF og Utøya.

– Dette er en følelsesmessig dag for meg, og jeg er personlig svært takknemlig. Jeg ønsker å uttrykke min respekt for dere. Dere er ekte ledere. Vi trenger mer solidaritet, og dere ble beundret i hele verden, sa Schulz til Pedersen.

Felles kamp mot ekstremisme

I tillegg til å se Utøya med egne øyne, benyttet Schulz anledningen til å diskutere kampen mot ekstremisme, noe også Pedersen var opptatt av.

– Det er rasistiske, høyreekstreme krefter på fremmarsj i veldig mange land. Det må vi ta på alvor, det er en av våre største utfordringer. Vi i Norge ble rammet av det på verst tenkelige måte, sier Pedersen.

Schulz mener en nøkkel for å bekjempe ekstremisme er mer sosial rettferdighet.

– Jeg blir ikke overrasket over at folk blir ekstreme, men det er ofte ikke fordi de er høyreorienterte eller venstreorienterte. Det er ofte fordi de føler en håpløshet, sier Schulz til NRK.no.

– Vi må ha mer sosial rettferdighet og en større kontroll på finansmarkedet for å unngå at noen mennesker får millioner i bonuser, mens andre høyt utdannede mennesker i for eksempel Spania og Hellas går arbeidsløse.

Schulz sier han ble sjokkert da det ble klart at det var en høyreekstrem som sto bak angrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli i fjor.

– Angrepet, som tok livet av så mange unge mennesker her, var et angrep på våre verdier. Utøya ble valgt som mål fordi Utøya var et symbol. Han angrep vår politiske familie, men også våre verdier. Men de verdiene, som dreier seg om solidaritet, gjensidig respekt og demokrati, er sterkere enn en slik manns destruktive tanker, sier Schulz.

Utøya

Kuldedisen lå over Utøya da EU-parlamentets presidenten besøkte øya.

Foto: Kristian Aanensen / NRK