skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Odd Nordstoga

Odd Nordstoga (Foto: Universal)
Odd Nordstoga (Foto: Universal)
Norsk vise / pop / folkemusikk-artist, f. 1972, plate-debuterte med Something Odd i 1997, solo-debut i 2004.

Publisert 13.05.2004 15:28.
Av Rune Johansen.

Odd Nordstoga er oppvokst på gården Plassen i Vinje i Telemark som den yngste av fire søsken.

Foreldrene, Ellen og Olav, drev gården der de ved siden av melkeproduksjon, dyrking av grønnsaker og hytteleie, viser fram huset der forfatteren Aasmund Olavsson Vinje (1818-1870) ble født og oppvokst i.

Familien Nordstoga
I 1994 ga Ellen, Olav og Aasmund Nordstoga (Odds storebror), ut platen ”Livet er godt” med tekster av Aasmund Olavsson Vinje. Ellen og Aasmund er begge kjente sangere innen folkemusikk-kretser, mens Olav er tekstleser og kåsør.

The King & The Boss ledet vei

Something Odd (Foto: Arkiv)
Odds første instrument var et trekkspill han fikk som åtteåring. Siden har han sunget og spilt en rekke instrumenter.

Elvis, Bruce Springsteens ”Born In The USA” (1984) og Waterboys ”Fisherman’s Blues” (1988) satte dype rockespor i Odd, parallellt med kulturtradisjoner fra hjembygdas forfattere Aa.O. Vinje og Tarjei Vesaas og folkemusikk-tradisjonen.

Something Odd - urban bygderock

Odd møtte sine medmusikanter i Something Odd mens han gikk på lærerhøgskolen i Bergen.

Selv brukte han betegnelsen ”urban bygderock” i januar 1997 om sekstetten, som framførte sin selvfinansierte debutplate på Vinjemål.

Produsent var Eirik Grønner som tidligere hadde produsert Poor Rich Ones, og senere produserte debut-EPene til Kaizers Orchestra og Fenrik Lane.

Plateslippet foregikk med minimal mediainteresse under Vossa Jazz i mars. I november kom første riksavis med sin vurdering av utgivelsen, og under terningkast fire skrøt anmelderen ”Mye bra musikk kommer fra norske dalfører om dagen”.

Solreven

May Sissel Rismyhr og Odd Nordstoga (Foto: Arkiv)
Etter en opptreden på live-scenen Smuget i Oslo fikk bandet kontrakt med plateselskapet BMG.

”Solreven” ble innspilt tidlig i 1998, og i likhet med debuten stod Odd Nordstoga for flesteparten av låtene. Truls Birkeland (Vamp) produserte settet. Vokalsamarbeidet mellom May Sissel Rismyhr og Odd fikk fin omtale i pressen.

Åpningssporet ”Fuggel i karmen” var innspilt på nytt siden debuten, og ble en liten radio-hit gjennom NRK P1.

Albumet ble godt mottatt av anmeldere, hvorav de fleste sammenlignet Something Odd med countryrockerne fra Hallingdal; Hellbillies.

Nordstoga - ikkje tannlaus

Nordstoga (Foto: Thomas Brun)
I 2000 kom Odd med ny plate, denne gangen under navnet Nordstoga. Med unntak av trommeslageren var bandet det samme som Something Odd. Geir Luedy (Chocolate Overdose) produserte albumet i Bergen og platen ble utgitt av Grappa.

Odd hadde vært misfornøyd med forgjengeren og mente at plateselskapet hadde tilpasset utgivelsen for radio og gjort den ”tannlaus”.

Country og Rock-islettet var sterkere enn tidligere utgivelser, og anmeldelsene for ”Nordstoga” sprikte i terningkast. Tekster og framføring fikk skryt, mens den fikk minus for å være mindre umiddelbar og uten høydepunkter.

Nivelkinn

Øyonn Groven Myhren og Odd Nordstoga. (Foto: Ole Buenget)
Høsten 2000 møttes Øyonn Groven Myhren og Odd med stor samarbeidslyst. De bestemte seg for å ta tak i Telemark-lyrikeren Aslaug Vaa (1889-1965) og presentere hennes dikt i nykomponert tonedrakt. Resultatet ble ”bestillingsverk” på Telemarksfestivalen sommeren etter.

I tale, sang og duett, selv-akkompagnert med trekkspill, gitar, lyre (harpe) og vaskebrett, ble diktsyklusen ”Nivelkinn” fra samlingen ”Nord i leite” (1934) innspilt av NRK P2s Leiv Solberg og utgitt på plate året etter, i 2002.

Urframføringen, opptaket og platen fikk utmerket mottagelse fra pressehold. Arrangement og framføring ble framhevet, og Spellemann-komiteen ga ”Nivelkinn” prisen for Årets Folkemusikk.

Blåmann Blåmann - folkemusikk med piggtrådmusikk-arrangement

Blåmann Blåmann (Foto: Vera Gjersøe)
Blåmann Blåmann hadde spilt sammen i fem år og hadde en drøss opptredener, festivaljobber og turneer bak seg, da de ga ut sin selvtitulerte plate i 2001. Gruppa var fra Vinje og spilte folkemusikk fra hjemkommunen i ”litt piggtrådmusikk-inspirert arrangement”, ifølge kvartetten selv.

”Blåmann Blåmann” var innspilt live i løpet av en uke og utgitt av folkemusikk-plateselskapet Heilo. Gruppa høstet mange lovord for å puste nytt pop/rock-liv inn i norsk folkemusikk gjennom kreative arrangement og godt samspill.

Under Landskappleiken sommeren 2001 kvalifiserte Odd Nordstoga seg til elikteklassen på kappleiker, da han med sangformen kveding vant klasse B.

Odd til scenen

Doddo og Odd Nordstoga (Foto: Marit Hommedal)
I kompani med Doddo fra vise-pop-gruppen Unge Frustrerte Menn laget og framførte Odd kabareten ”Kjærlighet er best på pinne”. Kabareten høstet stor suksess i Bergen høsten 2001.

Herborg Kråkevik og Odd Nordstoga hadde kjent hverandre siden begge bidro i en novellefilm basert på Tarjei Vesaas-novellen ”Det rare”.

Herborg og Odd

Herborg kontaktet Odd etter kabaret-suksessen og fikk han til å være den bærende musikeren og lage noen sanger til fortellingen ”Eg og Edith”.

Fortellingen om Edith Piafs halvsøster ble en stor suksess; både som oppsetning i Grieghallen og på Sentrum Scene og plate-utgaven fra 2002.

Produsent for Herborg-suksessene ”Herborgs Songbok” og ”Eg og Edith” var hennes manager Bjørn Nessjø. Trønderen hadde på 80- og 90-tallet etablert seg i elitedivisjonen gjennom sitt arbeid med TNT, Stage Dolls, Dance With A Stranger og som leder for strykeorkesteret TrondheimSolistene.

Odd Nordstoga fulgte Kråkevik-sporene. Den viktige manager-rollen ble besatt av Nessjø og Nordstoga undertegnet platekontrakt med Universals norske avdeling.

Luring

Odd Nordstoga "Luring" (2004)
Albumet ”Luring” ble innspilt og produsert av Kåre Christoffer Vestrheim (Morten Harket, Gluecifer).

Utgangspunktet var Odds egne låter med sang, gitar og trekkspill. Folkemusikk-tradisjonen ble gitt en ny folkelig pop-drakt i studio.

I motsetning til Odds tidligere utgivelser, var hele 26 musikere involvert i dette prosjektet, fra slekt og barneskole-kamerater til et vidt spekter av musikanter.

Blant musikerne var Odd Nordstogas strengefavoritt, Geir Sundstøl, som med mandolin og steel-gitar hadde en framtredende rolle på albumet.

Populær Kveldssong

Dikteren og forfatteren Ragnar Hovlands linjer om ”fir’ og tjue kråker”, og en samtale under en lysende hvit måne med en hylende gris i nærheten, gjorde Odd Nordstoga til allemannseie våren 2004.

Teksten til ”Kveldssong for deg og meg” var hentet fra barneboken Elefantmusikken” (1985). Den ble ikledd en passende melodi av Nordstoga tre år før den ble utgitt.

Låta ble en umiddelbar favoritt for NRK P1s radiolyttere. Den folkekjære melodien ble spilt i topp rotasjon på A-lista i 2 ½ måned.

Suksess

”Luring” fikk massiv skryt i pressen; tekster, melodier, arrangement, produksjon, framføring, innhold og originalitet – et samstemt pressekorps hyllet albumet på alle punkter.

Publikum og presse var i unison takt; ”Luring” debuterte på 1. plass på salgslister over hele landet. På den offisielle hit-lista, VG Lista Topp 40, var verken gamle eller nye idoler i nærheten av populariteten til den solo-debuterende folkemusikanten fra Telemark.

LENKER
Bakgrunn: Odd Nordstoga (13.05.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ODD NORDSTOGA

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no