skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Tungtvann

Tungtvann (Foto: C+C Records)
Tungtvann (Foto: C+C Records)
Norsk hip hop-duo, dannet under navnet Momentum i 1998, debuterte som Tungtvann i 1999.

Publisert 30.03.2004 15:33. Oppdatert 16.04.2004 10:48.

Tungtvann

"Poppa" Lars Audun Sandness, DJ, f. 19. juni 1973 i Narvik, oppvokst i Harstad.
Jørgen ”Jørg-1” Nordeng, rapper, f. 15. mars 1978, oppvokst på Ørnes.
Håvard Jensen (alias 2xHvar, Jan Steigen) turnemedlem.

Av Rune Johansen.

Break Dance Party

Lars Audun Sandness vokste opp i Harstad og ble truffet av gjennombruddet til break dance i 1984. Pakken rundt hip hops fire elementer dansing, graffitti, rap og dj appellerte til Lars, selv om han også likte Kiss og heavy rock. Mot slutten av 80-tallet kom de største inntrykkene fra de amerikanske rap-gruppene Public Enemy og NWA.

I Ørnes var Jørgen Nordeng vokalist og gitarist i rockeband før han på slutten av 80-tallet ble interessert i hip hop og begynte å rappe. Norske A-Team var blant Jørg-1s tidlige favoritter.

Three Leaf Clover på Rock mot Rus

Poppa Lars og Jørg-1 møttes for første gang på Andøya under Rock mot Rus i 1992. Jørg-1 og to kompiser rappet på engelsk i gruppa Three Leaf Clover, mens Poppa Lars var DJ på arrangementet og intervjuet trekløveret for en nærradio i Harstad.

I et nummer av Tommy Tees hip hop-magasin FatCap i 1993 bidro duoen fra hver sin kant. Poppa Lars fortalte hva som skjedde med Lowlife Posse i Harstad og Jørg-1 oppdaterte om Felony Force fra Bodø. Begge var i tillegg svorne fans av Tees ukentlige National Rap Show på Petre.

Jørg-1s Snedige Pøbla

Rundt midten av 90-tallet var Jørg-1 involvert i diverse West Coast-hip hop-prosjekter i Bodø. Miljøet døde når produsentene gikk over til å lage house/techno. I 96/97 hadde Jørg-1 og Håvard ei gruppe de kalte Snedige Pøbla. Tekstene var på norsk og flere av ideene ble gjenfødt i Tungtvann senere.

Poppa Lars utdannet seg som optiker i Kongsberg. Hip hop-miljøet var slunkent i den gamle våpenfabrikk-byen, siden har en ny politikk med lovlige graffitti-vegger ført til en oppblomstring i kunsten og kretsen rundt.

Poppas sampler

Poppa Lars flyttet til Oslo for å jobbe som optiker. Etter flere år som party-DJ og med tanker om å produsere egen musikk investerte han i en sampler i 1996. Han og en kompis rappet selv og lærte seg prosessen.

Den første kontakten til det som skulle bli Tungtvann kom via felles kjente tidlig i 1998. Jørg-1 trengte beats og Poppa Lars sendte noen nordover til Narvik i posten. Jørg-1 rappet inn vokalen i et radiostudio og sendte låta tilbake. Slik fortsatte materialet å flytte på seg inntil arbeidsmetoden ble funnet for vanskelig å gjennomføre. Tonen var satt og Jørg-1 flyttet til Oslo etter et halvt år.

Momentum

Duoen kalte seg Momentum og hadde sin første konsert i Harstad jula 1998, med rappe-hjelp av Poppa Lars sin bror Ola (under navnet Salo). Momentum var engelskspråklige, unntaket var ei låt som senere fikk navnet ”Hoda” og er å finne på debut-EPen. ”Hoda” var en suksess på hjemmebane og ble samtaleemnet etterpå. Det norske språket viste seg morsommere og raskere å få til bra, enn å vurdere engelsk vokabular, grammatikk og slang i rytme og rim.

Det neste året laget Momentum gradvis flere norske tekster. Under National Rap Shows talentkonkurranse Grand Tee våren 1999 framførte Momentum for siste gang på engelsk.

Reinspikka hip hop

Debut-utgivelsen ”Reinspikka hip hop” ble til i Poppas hjemmestudio Vemork. Navnet Vemork stammet fra kraftstasjonen på Rjukan der Norsk Hydros tungtvann-fabrikk holdt til inntil den ble sabotert i 1943.

”Hoda”, ”Ubudne gjesta” og tittelsporet ble tatt opp med håndholdt mikrofon inn på 8-spors mikser. Låtene var verken mikset eller mastret, men ble allikevel sendt til Tsjekkia for trykking. Tungtvann-navnet ble bestemt rett før avsendelse.

Førsteopplaget på 100 vinyl-eksemplarer av ”Reinspikka Hip Hop” kom i salg like før jul 1999. Blant forhandlerne som kjøpte og distribuerte utgivelsen var Christer Falchs nisjebutikk Benni’s på Aker Brygge.

EMI i Bodø

I mellom-julen hadde Tungtvann sin første konsert med sitt nye navn Tungtvann (sin andre totalt) og framførte bare norske tekster i Bodø. Blant de tilstedeværende var Bodø-kvinnen Gry Zakariassen, talentspeider for plateselskapet EMI. Zakariassen innledet kontakt med Jørg-1 dagen etter.

Etter endt nyttårsfeiring var Tungtvann tilbake i Oslo. Der hadde ordet om den nord-norske hip hop’en med saftige tekster spredd seg til journalister og plateselskap. Tungtvann gjorde sin første Oslo-konsert som oppvarmere for Representin’ 2000-crewet på Blå, men tok alle overskriftene selv.

Revolusjonerte norsk rap med 100 plater

EMI ga Tungtvann den beste følelsen og duoen undertegnet kontrakt. På samme tid ble de invitert til å avslutte by:Larm 2000 i Bergen. Tungtvann-feberen raste etter arrangementet. Etter tre spillejobber og en vinyl-EP i 100 eksemplarer var nordlendingene etablert i dagspressen med merkelappen ”beste morsmålrap”.

Morsmålsrappen i Norge hadde vært begrenset til CD-utgivelser fra Fredrikstad-kvartetten Pen Jakke og Oslo-guttene Klovner i Kamp, samt pådriverne i Gatas Parlament.

”Reinspikka Hip Hop” ble trykket på vinyl tre ganger før CD-versjonen forelå i butikkene. Utgivelsen klatret til 3. plass på VG Lista Topp 20, solgte 8000 eksemplarer og ga guttene gullplate.

Æ Gir Me Nu Faen

Under Quart-festivalen 2000 spilte Tungtvann for full sal på Caledonien og markerte sin nye utgivelse, vinyl-12eren med låtene ”Lappa” og ”96%”.

Senere på sommeren bidro Tungtvann med ”(Æ Gir Me Nu) Faen” på Tommy Tees ”ScandalNavia” der Tee hadde samlet Norge, Sverige og Danmarks fremste hip hop-artister.

Debutalbumet ”Nord og ned” kom i oktober 2000. På releasepartyet var Equicez oppvarmere.

Nord og Ned

Apollo, Dirty Definite, samt Fundamental Lyd og Skranglebein fra Pen Jakke gjestet utgivelsen som debuterte på 9. plass på VG Lista Topp 40 og solgte 12.000. Anmeldelelsene var enige om en milepæl i norsk hip hop. Tekstenes frittalenhet, humor og tilnærming til liv og samfunn ble gjerne trukket fram.

Utgivelsen ble senere tildelt Noregs Mållags Dialektpris, samt Tonos Edvard-pris i Populærmusikk Åpen Klasse.

Ambassadør og pris-vinner

Poppa Lars ble utnevnt til ambassadør for Harstad og Tungtvann ble stemt fram til to Alarm-priser tidlig 2001. ”Ubudne Gjesta” ble kåret til årets låt i konkurranse med Briskebys ”Propaganda” og ”Nord og ned” var mest populær i klassen Årets Hip Hop/Rap-album der Tommy Tees ”ScandalNavia”, Pen Jakkes ”Østen”, Diaz ”2050” og Klovner i Kamp ”Schwin” var andre nominerte.

På Spellemanns-prisen vant Briskeby Nykommer-prisen foran Tungtvann og Ricochets, mens Spellemann-komiteen ikke nominerte Tungtvann i sin vidtfavnende Dance/Hip Hop-klasse.

Kjølvannet til Tungtvann ble bølgen som brøt det engelskspråklige hegemoniet i miljøet og ga hip hop breddeinteresse i Norge. Sommeren 2001 spilte Tungtvann på Kongsberg Jazzfestival, Roskilde og Øya-Festivalen.

Busta Ofte og reggae

I løpet av sommeren kom sideprosjektet Busta Oftes ”Busta Ofte EP”. Jørg-1 sang tre reggaelåter som Poppa Cap-In-Yo-Ass produserte. Reggae-veteranene Bjørn Jervås (Irie Darlings) og Ronnie Dread (Misvær Skaforening) var musikere og Pass It-produsentene Illeig og LatHans programmerte en låt.

Jørg-1s interesse for reggae resulterte også i klubbkonseptet Raggabalder (Riddim Rebels) med sin gamle venn, Håvard Jensen, som hadde blitt fast turnemedlem for Tungtvann. To år senere ble den ukentlige happeningen utmerket med Natt&Dag-pris for beste klubbkonsept. Den musikalsk altspredende Jørg-1 har senere også vist seg som metal-DJ.

Pøbla med visesanger

Singelen ”Pøbla” ble en radiohit på slutten av 2001 og teksten ertet opp Politiet. Refrenget var sunget av den nord-norske visesangeren Terje Nilsen. Singelen var blant januars 10 mest populære og mange forventninger var knyttet til albumet ”Mørketid”.

”Mørketid” og Tungtvann ble hyllet av et samlet kritikerkorps i februar. Albumet debuterte på en 4. plass på VG Lista Topp40 og solgte til sammen 16.000 eksemplarer på CD og vinyl.

Mørketid inspirert av litteratur

”Mørketid” var innspilt i løpet av høsten og sounden var mørkere. Tekstene gikk bort fra debutens hip hop-skryt og ”fyll og fitte” til mer tradisjonelt litterært innhold. Jørg-1 fortalte at han var inspirert av Knut Hamsun, Ingvar Ambjørnsen, Jens Bjørnebo og Aksel Sandemose. Samtidig måtte Tungtvann avkrefte at de var for hasj-legalisering, men støttet av-kriminalisering etter å ha blitt feil-sitert i en større tabloid-avis.

Fra begynnelsen av januar var Tungtvann husband i NRK1s komiserie Åpen Post. Klovner i Kamp, Oslo-rapperne URO og trønderske Alien Breed (nå Fremmed Rase) hadde takket nei til eksponeringsmuligheten.

Hver uke så 600.000 tv-seere Tungtvann og NRK ble kritisert for å ha et plateaktuelt husband.

Åpen Post

Klovner i Kamp hadde mistet beviset for beste hip hop under nachspielet på Spellemann-prisen. Noen uker senere dukket den forgylte munnharpen opp på tv-ruta. Prisen var blitt sendt til Åpen Post med et brev som syntes Tungtvann fortjente den. Overrekkelsen fra programlederne Bård Tufte Johansen og Harald Eia til Tungtvann ble redigert bort, men Tungtvanns misnøye over vinnerne ble registrert. Duoen mente Opaques ”Gourmet Garbage” var best, og hadde blitt forbigått av storselgeren ”Bjølsen Hospital” fra Klovner i Kamp.

Våren 2002 var Tungtvann nominert i skandinavisk klasse under Danish Hip Hop-Awards, men passende nok vant Tommy Tee og hans halvannet år gamle ”ScandalNavia”.

Bransjehora

”Bransjehora” ble en ny radio-hit i løpet av våren. Teksten var først dedikert til Natt&Dags mest profilerte journalist, Audun Vinger, men slagordet traff flere i musikkbransjen.

Tungtvann spilte mye live og var blant annet sommeren 2002 på Kongsberg Jazzfestival, Quart- og Øya-festivalen.

Påfyll med gjester

I november 2002 kom ”Påfyll” – en EP med seks låter og mange gjester. Coveret hedret de amerikanske rap/metal-legendene i Run-DMC og deres nylig drepte DJ; Jam Master Jay.

Mest oppmerksomhet fikk singelkuttet ”Hold Kjeft” med gitaristen Lars Rasmussen fra hardcore-bandet Amulet. Ellers inneholdt EPen bidrag fra de ferskeste morsmålsrap-stjernene Jaa9 & OnklP, tangenthjelp fra Kaada og en norsk/engelsk ny-innspilling med veteranen Son of Light.

Omveltingen og sammenslåingen av EMI og Virgin favoriserte ikke misfornøyde Tungtvann. Tidlig i 2003 sa Gry Zakariassen opp jobben, og plateselskapet fornyet ikke kontrakten før tidsfristen gikk ut.

Ny start på nytt selskap

Sommeren 2003 møttes Tungtvann og Christer Falch tilfeldigvis på en kafe. Ettersom begge partene var mindre begeistret over EMI/Virgin ble det fleipet med at de kunne ”holde hælvete” ved å utgi Tungtvann på Falchs C+C Records.

Falch likte ideen og Tungtvann likte hva lille C+C Records kunne tilby. Tungtvann signerte kontrakt før jul 2003 og i mars 2004 kom singelen ”Slæpp dæ laus”. Video-innspillingen var signert Per Heimly og 100 festende statister prydet forsiden til landets største avis ettersom taket på location hadde fått skader. Singelen debuterte på 15. plass på VG Lista Topp 20.

Albumet ”III: Folket Bak Nordavind” blir utgitt 19. april 2004.

Album

Reinspikka Hip Hop (Egen EP - 1999)
Nord og Ned (EMI - 2000)
Mørketid (EMI - 2002)
Påfyll EP (EMI - 2002)
III: Folket Bak Nordavind (C+C Records - 2004)

LENKER
Bakgrunn: Tungtvann (30.03.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM TUNGTVANN

Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no