skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Whitney Houston

Whitney Houston på platecoveret til
Whitney Houston på platecoveret til "Just Whitney".
Whitney Houston ble født 9. august 1963. Hun har i løpet av sin 15 år lange karriere blitt en av de aller største stemmene som popverdenen kan framvise.

Publisert 28.02.2004 14:48. Oppdatert 28.02.2004 14:55.
Av Jørn Gjersøe, nrk.no/musikk.

Hun kommer fra en solid musikalsk bakgrunn. Som datter av soulsanger Cissy Houston og kusine med Dionne Warwick.

Med sin mors musikkbakgrunn fikk hun også omgå stjerner som Aretha Franklin, Gladys Knight og Roberta Flack. Og som hun selv har sagt det en gang:
Bobby Brown og kona Whitney Houston sammen på VH1 Divas i fjor. Foto: Frazer Harrison / Getty Images / AFP.
”Det å synge var like naturlig for meg som å snakke”.

Ble oppdaget i 1983

Første gang noen hørte Whitney Houstons stemme – det var i 1974 – da Whitney var 11 år gammel. Og naturlig nok var det i det lokale baptistkoret, der hun sang ”Guide me, O thou great Jehovah”.

Whitney ble oppdaget av plateselskap-president Clive Davis – og fikk omtrent kontrakt med selskapet Arista på stedet – i 1983.

Billboard-historie

Til tross for at det kanskje ikke virker sånn har Whitney Houston bare gitt ut 5 ordinære studioalbum, i tillegg til juleplata ” One Wish: The Holiday Album” fra 2003.
Whitney Houston da hun sang under Grammyshowet i 2000. Foto: AFP PHOTO.
Med en så lang karriere skulle man tro det var flere. ”Greatest love of all”, ”One Moment in time”, ”I will Always Love you” og ”I wanna dance with somebody” er bare fire av hennes mange store hitlåter som har brakt henne stjernestatus

Albumet “Whitney Houston” var den første plata i Billboard sin historie der en kvinnelig stemme gikk rett inn på førsteplassen. Plata har solgt 14 millioner kopier.

Hun fulgte opp suksessen med album nummer to, ”Whitney” som kom i 1987. Denne hadde hele syv nummer en-låter i USA, noe som knuste den gamle rekorden, som tidligere tilhørte selveste The Beatles.

Personlige problemer

Whitney Houston har to eldre brødre, Michael og Gary.
Skandalebildet: Whitney Houston sang under 30 års jubileums-showet til Michael Jackson i 2001. Foto: AP Photo / Beth A. Keiser.
De har begge hjulpet henne med forretningene og musikken. Michael har vært hennes turnémanager, mens Gary har sunget.

Dette er også et godt bilde på hvor sterke bånd Houston har til sin familie, et forhold som har gitt henne sterk selvtillit, og som har vært en viktig del av hennes personlighet.

Noe det kanskje er vanskelig å se hos dagens Whitney Houston – med de personlige problemene hun har hatt de siste årene.

Da Whitney Houstons tredje plate “I’m your baby tonight” kom i 1990, ble det en liten nedtur i forhold til popularitet. Men den skulle ta seg opp igjen, da hun var med i sin første film.

Slo salgsrekorder

Og det er fortsatt en melodi fra soundtracket til filmen “The bodyguard” med Kevin Costner, som er blitt stående som hennes største hit noensinne. Nemlig en versjon av Dolly Parton-melodien ”I will always love you”.

Singelen slo alle tidligere salgsrekorder i pop-historien, og har brakt Houston en rekker priser, deriblant flere Grammypriser.

Whitney Houston er gift med en annen artist –Bobby Brown. Et ekteskap som ikke akkurat har vært en dans på roser.

Gang på gang har det kommet fram beskyldninger om at Bobby Brown slår Houston. Det har også versert en rekke historier i pressen om hvilket vilt og uhemmet liv hun lever sammen med sin Bobby. I sterk kontrast til hennes tidligere liv – med sin kristne familie-bakgrunn.

Og hun har også hatt sin dose med personlige problemer de siste årene. Det sies at hun sliter med stoffproblemer, og hun har brutt sammen på scenen, fordi stemmen hennes ikke orket mer.
En avmagret og hengslete Whitney Houston sjokkerte hele verden de hun under sin opptreden på Michael Jacksons jubileumsshow i 2001, framsto bare som en skygge av seg selv.

Whitney Houston-skandalene:


2000

* I januar ble Houston stoppet i sikkerhetskontrollen på Hawaiis flyplass med 15,2 gram marihuana i håndvesken

* Den tidligere livvakten Kevin Ammons avslører at han smuglet inn narkotika til stjernen da de var ute på turné.

* Hun uteblir fra både American Music Awards, Rock 'n' roll Hall of Fame og Grammyutdelingen i løpet av en måned.

* Parets langere går ut i mediene og forteller at Houston og Brown har kjøpt narkotika for 5,2 millioner kroner siden 1989.

* 48 timer før Oscar-utdelingen får hun sparken fordi hun ikke klarte å synge på prøvene.

2001

* En narkotikalanger tar seg inn i parets hus og mishandler Houston på grunn av en gjeld på 120.000 kroner.

* Tross åpenbare narkotikaproblemer får hun en milliardkontrakt med plateselskapet Arista som omfatter seks album.

* I september gjør hun en sjokkopptreden på Michael Jacksons 30-årsjubileum i Madison Square Garden i New York. Hun veier bare 40 kilo, og eksperter mener hun kan være på vei til å dø av narkotikamisbruket sitt.

2002

* Den første singelen "Watchulookinat" slippes i juli, men slaktes av anmelderne.

* I august blir det opplyst at Whitney har mistet stemmen på grunn av narkotikamisbruket. Hun er også blitt sett ravende og mumlende for seg selv på et hotell i Atlanta.

* I september stevnes hun av sin egen far for 800 millioner kroner. Hun sparkes også fra MOBO-utdelingen i London.

* Whitney og Bobby mistenkes for dødstrussel mot farens forretningspartner Kevin Skinner.

* I november stoppes Bobby Brown for å ha kjørt for fort i bil i Atlanta. Politiet finner 25 gram narkotika i jakkelommen hans. Han er også tiltalt for et lignende brudd.

Bakgrunn: Whitney Houston (28.02.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM WHITNEY HOUSTON

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no