skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

George Harrison til minne

George Harrison, som en del av en Beatles-statue i Liverpool er tildekket med blomster. George Harrison døde av kreft 29. november.
(Foto: AP Photo/Alastair Grant).
George Harrison, som en del av en Beatles-statue i Liverpool er tildekket med blomster. George Harrison døde av kreft 29. november. (Foto: AP Photo/Alastair Grant).
George Harrison, den tause stjernegitaristen i the Beatles, måtte torsdag gi opp sin mangeårige kamp mot kreften. En hel verden av fans og musikkelskere sørger, ikke minst i Beatles-guttas hjemby Liverpool.

Publisert 03.12.2001 13:16.
Men Harrison har for lengst sikret sin plass i musikkhistorien med klassikere som «Here Comes The Sun», «Something», «While My Guitar Gently Weeps» og «My Sweet Lord».

Var hos nær venn

George Harrison hadde kjempet mot kreftsykdom i mange år og døde torsdag kveld i hjemme til en nær venn i Los Angeles, med kona Olivia og sønnen Dhani (24) ved sin side. Storbritannias statsminister Tony Blair kom med en umiddelbar hyllest til George Harrison fredag, da dødsfallet ble kjent.

- Harrison og The Beatles var en del av livet til en hel generasjon. Musikken, bandet og personlighetene dannet bakgrunnen for livene våre. Jeg tror folk kommer til å føle stor sorg over at han er død, sa Blair.

Paul McCartney sier George Harrison var som en yngre bror for ham.

Quarry Men

Tidligere bandkollega Paul McCartney sier han er svært trist over å ha mistet Harrison, som var som en lillebror. De to ble kjent allerede på skolebussen i Liverpool.

George Harrison ble født i 1943 i Wavertree i Liverpool, i en familie der mor var husmor og far var bussjåfør. Da unge George var 13 år fikk han sin første gitar i presang av moren. Den aller første popgruppa Harrison startet het «The Rebels» og fikk et kortvarig liv. Ikke lenge etterpå spurte skolekameraten Paul McCartney om ikke George ville bli med i bandet «Quarry Men», gruppa som senere utviklet seg til the Beatles.

I skyggen?

George Harrison fikk tidlig tilnavnet «the quiet Beatle», tilbaketrukket og sky av natur. Til tross for fremragende gitarspill, levde han alltid noe i skyggen av sine mer berømte og utadvendte Beatles-kolleger, John Lennon og Paul McCartney, en rolle han i yngre år ikke skal ha vært særlig tilfreds med. Like fullt mener mange i bransjen at Harrison ville være musiker og ikke popstjerne.

Han ble snart veldig lei av Beatles-hysteriet. De skrikende jentene, ungdommer som rev seg i håret, løpingen mellom konsertlokalene og limousinene - alt for å slippe unna den hylende fansen.

India

Det yngste medlemmet av verdens mest berømte popgruppe vil også bli husket for sin interesse for orientalsk mystikk. Og med det fulgte også en del eksperimentering med LSD. Det var han som overtalte the Beatles til å dra til India for å møte Maharashi Mahesh Yogi. Da hadde han allerede introdusert den indiske sitaren for et vestlig musikkpublikum. Indiske Ravi Shankar bidro sterkt til at sitaren spilte en så stor rolle på en av the Beatles' mest omtalte LP-plater «Stg. Petter's Lonely Hearts Club Band».

The Beatles vinker til fans på Tokyo International Airport 29. juni 1966. (Foto: (AP Photo/Kyodo, File).
I august 1971, kort tid etter at Bangladesh erklærte seg uavhengig fra Pakistan, tok George Harrison initiativet til en veldedighetskonsert i Madison Square Garden i New York. Harrisons ble dermed den første musikeren som arrangerte veldedighetskonsert, forløperen til blant annet Band Aid-konsertene på 1980-tallet.

Traveling Wilburys

Etter at John Lennon ble myrdet i 1981, trakk Harrison seg stadig mer tilbake fra offentligheten. Kort tid etter drapet på Lennon i 1982 kom «All Those Years Ago», en hylles til John Lennon. For første gang siden the Beatles ble oppløst spilte Paul McCartney, Ringo Starr og George Harrison sammen. Harrisons senere arbeider var en blek skygge av de tidlige klassikerne. Unntaket var en kort periode med supergruppa Traveling Wilburys, med Bob Dylan, Tom Petty, den nesten legendariske Roy Orbinson og Jeff Lynne.

Tilrettelagt for nett av Jørn Gjersøe.

LENKER
The Beatles Biografi
Bakgrunn: The Beatles (09.10.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM THE BEATLES
Bakgrunn: George Harrison til minne (03.12.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM GEORGE HARRISON

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no