skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre
Fokus:

Prince

Han har vært popverdenens kanskje største popgeni.

Publisert 17.08.2001 12:21. Oppdatert 17.08.2001 12:22.
Det er få artister som har hatt en slik enorm produksjon av god og variert kvalitetspop, som Prince. Gjennom 1980-tallet stod han fram som kanskje det største talentet popæraen kan framvise. Han evne og kapasitet til å smelte sammen elementer fra pop, funk, rock og folkemusikk var tilsynelatende uinnskrenket.

Velvet

Ikke bare gav han ut en rekke banebrytende
Prince-albumet "for you".
album. Han turnerte med jevne mellomrom, produserte plater for andre og skrev melodier som andre framførte. I tillegg har han spilt inn hundrevis av låter som fortsatt ligger urørt i hans velv.

Prince debuterte i 1978 med plata ”For you” som inneholder solid funk-pop. Dette inntrykket bekreftes og forsterkes på plata ”Prince” fra 1979. Og plata ”Dirty mind” som kom i 1980 omtales som hans første mesterverk. Plata ”Controversy” fra 1981 var mer av det samme, mens han igjen utviklet seg kunstnerisk på ”1999” fra 1983.

Prince-albumet "Purple rain".

Gjennombruddet

Men det var først i 1984 at han fikk sitt store gjennombrudd. Med plata ”Purple Rain” ble Prince en superstjerne. Plata solgte over ti millioner kopier i USA, og lå på førsteplass på albumlista i hele 24 uker. Dette er da også kanskje det mest pop-orienterte albumet Prince har gitt ut.

Isteden for å ta det kommersielt lette valget å fortsette i samme retning på neste plate, valgte Prince å gå i en ny retning på ”Around the world in a day”, fra 1985. Denne
plata har et mer psykedelisk preg, men solgte allikevel over to millioner eksemplarer.

”Parade” fra 1986 ble også en mindre strømlinjeforma utgivelse, og kunne minne om mye av kunstsrocken som ble produsert på 60-tallet. Men man kommer ikke utenom kjempehiten ”Kiss”.

Større ambisjoner

Prince sine ambisjoner hadde tydeligvis gått i en ny retning da plata ”Sign O’ the times” kom i 1987. Tittelmelodien blei en kjempehit, i likhet med melodier som ”U got the look” og ”If I was your girlfriend”.

Mot slutten av det samme året hadde Prince planlagt å gi ut en plate med tung, mørk funk. ”The black album” ble trukket tilbake rett før det kom. Prince mente den var blitt for mørk og umoralsk. Isteden kom den noe mer forvirrede ”Lovesexy” i 1988. Denne plata var en kommersiell flopp.


Batman-comeback

Med soundtracket til Batman i 1989 var imidlertid Prince tilbake på listene, selv om heller ikke denne plata blei noen bestselger. ”Grafitti bridge”, som skulle være en oppfølger til ”Purple rain” i 1990, ble også en nedtur hva gjaldt salgstall, men hadde en mindre hit i ”Thieves in the temple”.

I 1991 dannet Prince bandet the New Power Generation. Med utgivelsen “Diamonds and pearls” var Prince tilbake der han
Prince så på kontrakten med Warner som en slavekontrakt. Her har han skrevet inn "Slave" på kinnet.
skulle være. Plata gav Prince hans største suksess siden 1985.

I 1992 ble han belønnet for sin lange og trofaste tjeneste av Warner Music med en ny kontrakt, som skulle vare i fem år, verdt 100 millioner dollar. Han fikk til og med plass i selskapets styre. Denne kontrakten skulle han kjempe lenge for å komme ut av.

Symbolet

Prince la ned seg sjøl. Det vil si; han ville ikke hete Prince lenger. Isteden kalte han seg ”The symbol”, og opptrådte med ordet ”slave” skrevet i pannen. Kontrakten med Warner var en slavekontrakt, ifølge Prince.

For å oppfylle kontrakten gav han i løpet av relativt kort tid ut en strøm med plater, med til tider dårlig materiale på. Men det blei ikke noe bedre kunstnerisk av at han i 1996 kom under kontrakt, og gav ut trippel-
Prince-albumet "Rave un2 the joy fantastic".
albumet ”Emancipation”. Deretter har det etter manges mening bare gått en vei – nedover.

Barnevennlig

Prince er nå blitt Jehovas Vitne-medlem og vil at barnefamilier skal komme til hans konserter. Han har derfor også sluttet å si stygge ord under sine opptredener.

Hans foreløpig siste utgivelse er ”Rave Un2 the Joy Fantastic”, som kom ut i november 1999.

Av Jørn Gjersøe.

LENKER
Prince og New Power Generation Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: Prince (17.08.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM PRINCE

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no