skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Al Kooper

Al Kooper i dag
Al Kooper i dag
Al Kooper er kanskje ikke så godt kjent blant den vanlige musikkelsker, men han har en imponerende credit-liste.

Publisert 26.07.2001 12:23.
Lista inkluderer blant andre Bob Dylan, Blood Sweat & Tears, Mike Bloomfield, The Zombies, Carlos Santana, Paul Simon og Lynyrd Skynyrd.

Like A Rolling Stone

Al Kooper ble født i 1944, og startet som profesjonell musiker allerede i 1959. I 1964/65 hadde han sin første hit som låtskriver da "This Diamond Ring" gikk til topps på listene i USA med The Drifters. Han begynte å spille piano før han var ti år, og lærte seg også tidlig å spille gitar. Første del av 60-tallet livnærte han seg som sessionmusiker på gitar. Sin store sjanse fikk han da han var til stede på Bob Dylans innspilling av "Like A Rolling Stone" i 1965. Han fikk bløffet seg til å legge på orgel på tapen, og Dylan likte resultatet så godt at han
Al Kooper sammen med Bob Dylan på Newport Folk Festival i 1965
ble invitert til å spille i bandet hans på Newport Folk Festival. På "Blonde on Blonde" kan også Koopers orgel høres.

Blood, Sweat & Tears

Etter et år i gruppa The Blues Project, startet Al Kooper bandet Blood, Sweat & Tears. Han hadde lenge ønsket å jobbe med blåsere, og her fikk han sjansen. Gruppas første LP, "The Child Is Father To The Man", er like mye Koopers plate som gruppas. Han sluttet etter denne LP-en på grunn av gnisninger i gruppa og press fra CBS om å lage noe mer kommersielt. Kooper gikk tilbake til sessionarbeid og spilte på plater med The Who, Jimi Hendrix og The Rolling Stones. Som en takk for å ha startet BS&T, fikk han også jobb som produsent i CBS. Her produserte han et liveopptak med Simon& Garfunkel som ikke ble utgitt.

Super Session

LP-omslaget til I Stand Alone fra 1969
Viktigere var LP-ene han laget sammen med vennen Mike Bloomfield. Dette resulterte i to LP-er, "Super Session" og "The Live Adventures of Mike Bloomfield og Al Kooper". På "Super Session" spiller Mike Bloomfield gitar på den ene siden, mens Stephen Stills spiller på den andre. Live LP'en ble spilt inn på Filmore West og er en dobbelt LP. Her er - foruten Kooper og Bloomfield, også Paul Simon, Carlos Santana og Elvin Bishop med som musikere. Disse to LP-ene solgte stort, og er samleobjekter i dag. I 1969 spilte han også inn LP-en "I Stand Alone" - en plate med nye versjoner av egne og andres låter.

Talentjegeren Kooper

I CBS-perioden var Al Kooper også ansvarlig for å signere The Zombies. Tilsynelatende var de på hell, men låten "Time of the Season" ble en monsterhit. Tidlig på 70-tallet hadde han startet sin egen label, Sounds of the South, og har æren for å ha oppdaget Lynyrd Skynyrd. Han produserte også album med The Tubes, BB King, Nils Lofgren og Joe Ely på 70-tallet. I samme periode skrev han boka "Backstage Passes" som av mange regnes som den beste rock 'n' roll boka skrevet av en insider.

Musikernes musiker

80-tallet var stille for Al Kooper, men han spilte i perioder sammen med Bob Dylan, Tom Petty og Joe Walsh fra The Eagles og jobbet også for film og TV. På 90-tallet har det også vært ganske stille rundt ham, men i 1994 ga han ut live-albumet "The Soul Of A Man" sammen med BS&T hvor han dokumenterer det meste av sin musikalske historie. I år er Al Kooper en av hovedattraksjonene under årets Notodden Bluesfestival, og musikkinteresserte bør kjenne sin besøkelsestid.

LENKER
Bakgrunn: Al Kooper (26.07.2001)
Siste saker:

Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no