skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Jahn Teigen

Jahn Teigen gir i 2004 ut CD-en
Jahn Teigen gir i 2004 ut CD-en "Fra null til gull". Cden inneholder nyinnspillinger av Teigens mest populære sanger. Foto: Anders Knudsen / SCANPIX.
Norsk pop-artist, f. 1949, solo-debuterte i 1976. Få, om noen, norske popartister har en historie som Jahn Teigen. Hans karriere har vært preget av oppturer og nedturer, 0 poeng og gull- og platinaplater.

Publisert 12.06.2001 16:12. Oppdatert 29.06.2004 14:59.
En ting er sikkert, Jahn Teigen har gjennom hele karrieren gledet et stort publikum, enten det har vært som ellevill entertainer eller som en artist med alvorligere undertoner.

Tønsberg

Det hele startet i hjembyen Tønsberg på midten av 1960-tallet med gruppen The Enemies. Etter albumutgivelse i 1968 forlot Teigen gruppen, og søkte lykken med det engelske bandet Red
En smilende Jahn Teigen i 1992. NTB arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX.
Squares, som var kjent bl.a. i Danmark. Da Red Squares var på turné i Israel, hoppet Teigen av og ble med i israelske Lions of Juda, som han spilte inn totalt 6 sanger med.

Popol Vuh

Så gikk turen til Norge igjen, og vel hjemme tok Jahn kontakt med et band med det klingende navnet Arman Sumpe D.E. (= Dur Express). Dette bandet ble igjen til Popol Vuh, og 1972 kom deres selvtitulerte første album.

Popol Vuh (senere Popol Ace) oppnådde legendestatus i norsk rock med sin progressive rockmusikk i kombinasjon med Teigens kraftfulle stemme og karismatiske sceneopptreden. Teigen sluttet i Popol Ace etter album "Stolen From Time" (1976).
Popol Ace, med vokalist Jahn Teigen, under en konsert i Chateau Neuf i Oslo 1976. foto: Ørnulf Hjort-Sørensen.


Melodi Grand Prix

I 1977 deltok Teigen for første gang i Melodi Grand Prix med sangen "Voodoo". Det mest oppsiktsvekkende med denne opptredenen var utvilsomt den berømte skjelettdrakten som satte en støkk i norske TV-seere.

I 1978, kom gjennombruddet. Teigen vant den norske Melodi Grand Prix-finalen med "Mil etter Mil", og reiste sammen med komponisten Kai Eide og Herodes Falsk full av optimisme til den internasjonale finalen i Paris. De fleste husker hvordan det endte, "Norge - null poeng", til tross for splitthopp, bukseseler og konstante ablegøyer.

Fiaskoen/suksessen var et faktum. Teigen fikk heltestatus og solokarrieren var i gang for alvor med det engelskspråklige albumet "This Year's Loser".

"Min Første Kjærlighet"

I 1979, kom albumet "En Dags Pause" med norske tekster skrevet av Herodes Falsk og noen av Teigens største hits som tittelsporet og balladen "Min Første Kjærlighet".

Parallelt med solokarrieren hadde trioen Teigen, Herodes Falsk og Tom Mathisen også suksess som Prima Vera. Gjennom hele 80- og 90- tallet har Teigen holdt seg i rampelyset med soloalbum, samarbeidsprosjekter med andre artister, flere bidrag i Melodi Grand Prix, turnéer, jobber som programleder i TV og mye mer.

Teigens foreløpig siste album "Magnet" ble utgitt i februar 2000.

Bakgrunn: Jahn Teigen (12.06.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM JAHN TEIGEN

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no