20.12.2014

Ibrahim Ferrer

Ibrahim Ferrer & co underholdt rundt 3000 i Romsdalsmuseet. Foto: Rune Johansen, NRK.no/musikk.Ibrahim Ferrer & co underholdt rundt 3000 i Romsdalsmuseet. Foto: Rune Johansen, NRK.no/musikk.

- Se så søte de gamle cubanske mennene er, sa sidekvinnen idet det 19-mann sterke ensemblet forlot scenen.

BILDER: Ibrahim Ferrer - del 1

Ibrahim Ferrer - del 2

Den cubanske sjarmen har lenge vært tilstede og gjennom senere tids eksport blitt til en offensiv. Ferrer, som er en del av Ry Cooders Buena Vista Social Club – den gledelige gjensyns-klubben, kom til pittoreske Romsdalsmuseet med Buenos Hermanos Tour – ”Gode brødre tur” –med plass til åtte tusen.

Romsdalsmuseet ble fylt og Ibrahim Ferrer entret scenen på andre låt etter oppvarmingen fra det 18-mann sterke bandet. Den myke tenoren, med verdigheten til eldre menn, høstet straks applaus. Det snaue snes musikere hadde med cubansk varme til festivalbyen som har opplevd sterk varme den siste tiden.

Høflig mottatt

Det oste akkurat så mye som forventet, musikerne struttet av spilleglede og humøret smittet etter hvert. Paret, som danset først foran scenen under den tredje låten, ble etter noen låter til innhentet av flere. Mot slutten hadde resten av publikum inntatt den fire meter breie danseplassen. Inntil da hadde de dansende vært høflige mot de sittende i den svakt skrånende gressplenen.

Det ble vakkert, trist, morsomt, hyggelig og varmere med de følelsene Ferrer & Co ga. Men den overstrømmende glade musikken ble heller holdt innvendig blant publikum. Smilende og høflige gjengjeldte publikum ensemblets humør. Man kan tenke seg hva dette orkesteret kunne vært med et allsang-syngende publikum hele tiden.

Mannen med stemmen; Ibrahim Ferrer. Foto: Rune Johansen, NRK.no/musikk.Mannen med stemmen; Ibrahim Ferrer. Foto: Rune Johansen, NRK.no/musikk.

Den vakkert vibrerende vibratoen til Ferrer og den skjønne cubanske blåse-klangen ble spilt følende på presist framførte heftige rytmer.

Rik sanger

Ibrahim Ferrer er en rik sanger som på sitt beste var en fabelaktig ballade-sanger. Den sterke og skjøre tenoren ga mange fornøyde smil med sin naturlig lette og korte vibrato. Orkesteret framførte både ballader og uptempo melodier på godt vis. Ifølge musikktradisjonen var soliene heller sjarmererende i sin eksponering enn teknisk briljante.

Det var nok av frieri fra start av, men en del av kommunikasjonen uteble. Etter hvert kom noen mellombra låter og grooven ble mindre eksotisk.

Da Columbus bortimot oppdaget snarveien til India i 1492 var mye duket for spansk-språklig musikk i 2003. Imidlertid ble det annerledes. Det er sjeldent at så store deler av et så stort publikum ikke er kjent med språk og artist. Musikkinteressen og gleden var endog stor. På ekstranumrene slapp det mer ut. Kanskje skyldtes det ærverdigheten til Romsdalsmuseet at folk var litt forsiktige i slike omgivelser? Kvelden ble litt formell, også fra scenen der spansken nådde fritt utover. Allikevel hadde de fleste hadde en steike fin kveld der varmen steg til siste ekstranummer.

Idet Ibrahim Ferrer og hans 18-manns orkester takket for seg fra scenen kommenterte sidekvinnen løst ”Se så søte de gamle cubanske mennene er”.

Lenker