Hopp til innhold

Sterkt møte med saksofonistgigant

Den 79 år gamle jazzlegenden Sonny Rollins avslørte hva det er som driver ham og hvor all energien kommer fra, da NRK møtte ham etter konserten på Molde jazzfestival.

Video Sony Rollins på Moldejazz

SE VIDEO: Ekslusivt intervju med Sonny Rollins på Moldejazz.

Sonny Rollins

Sonny Rollins tiltrakk seg 1200 publikummere i regnværet-

Foto: Aina Rødal / NRK

I øsende regn fikk de 1200 oppmøtte servert levende jazzhistorie tirsdag kveld: En 90 minutters konsert på Romsdalsmuseet med en strålende opplagt Sonny Rollins.

Den nå hvithårede og låghalte 79-åringen bygget sine kolossale improvisasjons-strekk over kjent og kjært materiale: En hardtsvingende blues, Ellington-klassikeren "In a sentimental mood", den vakre standardlåta ”Falling in love is wonderful”, en snurrig italiensk operette-serenade i valsetakt og den i dobbel forstand selvskrevne calypso ”Don’t stop the carnival”.

Les også: Sara og Silje hyllet Sonny i regnvær

Les også: Vil ikke høre jazzlegende

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sonny Rollins-konsert

Sonny Rollins er snart 80 år, men still going strong.

Foto: Aina Rødal / NRK

Se intervjuet: klikk på bildet øverst

Hvor tar han energien fra? Hvordan velger han sine medspillere? Hvorfor er han så trofast mot sitt gamle repertoar? Hva betyr calypso-musikken for ham? Spørsmålene var mange da sjansen bød seg for en prat på tomannshånd med Sonny Rollins. Og den 79-årige saksofonist-kolossen med det varme ansiktet svarte generøst og engasjert på alt og mer til.

Les også: Magisk Molvær i Molde

– Energien kommer fra musikken. Når jeg spiller kommer den av seg selv, sier snart 80 år gamle Sonny Rollins til NRK.no.

Se Erling Wicklunds intervju med Sonny Rollins i sin helhet i toppen av artikkelen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober