Hopp til innhold

- Avslører begrensede evner

Thomas Dybdahls siste album får lunken mottakelse i dansk avis.

Thomas Dybdahl

Thomas Dybdahls plate «Waiting for that one clear moment» får en annen mottakelse i Danmark enn i Norge.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

One Clear Moment Cover

Thomas Dybdahls nye album «Waiting For That One Clear Moment».

Thomas Dybdahl er klar med albumet «Waiting For That One Clear Moment». Av NRKs anmeldere, i Kulturnytt og Lydverket får han gode skussmål for sin nye plate.

Terningkast seks

Ellers fikk han gode anmeldelser i norsk presse. Dagbladet gikk faktisk så langt at de ga ham terningkast seks og kalte utgivelsen «et mirakel av en plate» og Aftenposten omtalte plata som «mesterlig soulpop».

«Waiting For That One Clear Moment» markerer et skille i Dybdahls plateproduksjon. Han ønsket med denne plata å ta farvel med sitt gamle image.

– Jeg føler at jeg legger bak meg en del av karrieren som har vært god mot meg. Det har vært en porduktiv periode der jeg har fått opplevd masse, men reint musikalsk må jeg nå gjøre noe annet, sa han i et intervju med NRK.

Lite imponert

Danske Politiken er imidlertid lite imponert og mener Dybdahl «avslører enorme ambisjoner og begrensede evner» på sin nye plate.

Videre skriver avisa at han har «invitert inn kaoset og resultatet er da også en temmelig kaotisk blanding av popmusikk, interessante eksperimenter og mislykkede forsøk på å finne en dypereliggende kunstnerisk åre».

Politikens anmelder mener Dybdahl er best på sine to første plater, «That great october sound» og «Stray Dogs». På hans nye plata mener anmelderen han er inspirert av Prince, men at han også sliter med samme utfordringer som det store popikonet; «Den manglende disiplin når det skal skjelnes mellom bæredyktige ideer og flyvende innfall», heter det i anmeldelsen.

Både skarp og distansert

Forøvrig får den nye Dybdahl-plata gode kritikker i det danske bransjemagasinet Gaffa.

- Man kan i høy grad si at Dybdahl har beveget seg ut i den store, viltvoksende musikalske skogen. Han er både skarp og distansert. Tett på og langt vekk, heter det i Gaffa sin ameldelse som gir fem av seks stjerner.

Den karakteren er også resultatet av anmeldelsen i Berlingske Tidende, som skriver om «Store ambisjoner på vakre vinger».

- Gang på gang imponeres man over detaljrikdommen i det organiske, nyanserte og blødt bølgende verket som aldri virket overlesset, men hele tiden byr på den helt rette instrumenteringen, på det HELT rette tidspunkt, skriver avisa.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober