Hopp til innhold

Betaler seg i Liverpool

Det betaler seg å spille The Beatles. Hyllestbandet Det Betales er nemlig invitert tilbake for 12. gang for å spille i Liverpool under den internasjonale Beatles-uken der – blant annet på Cavern Club.

Det Betales

Det norske Beatles-hyllestbandet Det Betales reiser til Liverpool og Beatles-festivalen der 22. til 26. august for 12. gang.

Foto: K&U / K&U

Det Betales

Det Betales under en av sine tidligere opptredener på The Cavern i Liverpool under den internasjonale Beatles-uken, som de i år er invitert til å opptre på for 12. gang.

Foto: K&U / K&U
Det Betales

Det Betales i kjent Beatles-positur, men ikke i Abbey Road.

Foto: K&U / K&U
Tor Olsen i det norske Beatles-hyllestbandet Det Betales

– For meg har det vært Beatles hele livet, sier Tor Olsen i det norske Beatles-hyllestbandet Det Betales, som reiser til Liverpool og Beatles-festivalen der 22. til 26. august for 12. gang.

Foto: K&U / K&U
Det Betales på scenen i Drammen Teater.

Det Betales på scenen i Drammen Teater.

Foto: K&U / K&U

Det Betales gjør seks konserter i Liverpool under årets Beatles-festival, deriblant fire på Beatles’ gamle klubbscene.

– Det er morsomt for oss som har viet livet vårt til Beatles, å stå på scenen der. Det Betales har gjort bortimot 50 konserter på The Cavern, og målet vårt er å ta igjen Beatles selv, som gjorde rundt 300. Det kan være at vi rekker det før vi blir pensjonister, ler Olsen.

Fra kopi til hyllest

Selv ble han Beatles-frelst da han hørte «She Loves You» i 1963. Siden har han knapt snudd. Det Betales startet som et kopiband for 30 år siden, men har utviklet seg med årene, forklarer Tor Olsen:

– Vi startet med å kle oss ut akkurat som Beatles-gutta, og prøvde å ligne dem så godt vi kunne. Nå er vi et tributeband, som fortsetter å gjøre Beatles fordi vi elsker å spille låtene deres. Du vet, vi spiller ikke for folk, vi spiller med folk – det er rene ønskekonserten, fordi alle kan låtene deres, både unge og eldre, sier Tor Olsen.

Drar fram parykkene

Men av og til så drar Det Betales frem sine Beatles-kostymer og parykker for å kle seg ut som legendene – slik de gjør på Rockefeller 8. oktober på Bokbadet der Lars Saabye Christensen skal snakke om «Bisettelsen», siste bok i hans Beatles-trilogi, der leserne får høre hvor det ble av alle gutta.

– Klart vi har lest «Beatles» og «Bly», det er en ære å bli spurt om å spille der, fastslår Olsen.

Beatles-fri plate

Etter 30 år bestemte Det Betales seg omsider for å gi ut plate – og den var kjemisk fri for Beatles-låter, overraskende nok, da den ble sluppet i juni.

– Å nei, Beatles gjorde låtene sine best selv, så det ville blitt feil uansett å gi ut en plate med Beatles-låter. Vi spiller dem live. Samtidig følte vi at det var viktig for oss som artister å ha en plate, blant annet blir du spilt på radio da. Så vi laget vår egen plate med norske tekster. Du kan si vi henter inspirasjon fra de enkle popmelodiene til Beatles, sier Tor Olsen om den selvtitulerte skiven som kom i juni.

Også egen låt

Og på Beatles-festivalen i Liverpool... ja, der skal det bare spilles Beatles-låter. Men Det Betales sniker likevel inn en selvskreven låt med engelsk tekst som heter «Dear John».

– I 2001 ble Det Betales invitert av Beatles-festivalen til å spille inn en låt i Abbey Road-studioet. De hadde tenkt å lage en samleplate med noen av bandene som opptrer på festivalen. Vi lagde «Dear John». Og selv om samleplaten aldri ble noe av, så spiller vi låten – som naturligvis er dedikert til John Lennon – på festivalen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober