Hopp til innhold

Juleplater over hele skalaen

Carola har igjen reist til Betlehem for å lage juleplate. Men hun er ikke den eneste artisten med juleplateplaner.

Carola

Carola slipper juleplaten «I denna natt blir världen ny» denne uken. Den er tatt opp i Fødselskirken i Betlehem.

Foto: K&U / K&U

Marian Aas Hansen

Marian Aas Hansen slipper juleplaten «It's Beginning To Look A Lot Like Christmas» neste uke.

Foto: K&U / K&U

Juleplatene begynner å strømme ut fra plateselskapene - og blant de første er selveste Carola, som gjør den klassiske øvelsen å reise til Betlehem for å spille inn sin plate.

Carolas andre juleplate

«I denne natt blir världen ny», med undertittelen «Jul i Betlehem II», kommer i disse dager. Dette er andre gang Carola har besøkt Betlehem og Fødselskirken for å la seg inspirere til nye tolkninger av kjente julesanger, som «Stilla natt», «Her kommer dine arme små», så vel som den nyskrevet tittellåten med tekst av Erik Hillestad.

Hillestad og hans plateselskap Kirkelig kulturverksted gir ytterligere to juleplater i år, og mener å ha funnet en oppskrift de mener folk vil ha.

- Bruker juleplate som røkelse

Iver Kleive

Iver Kleive (bildet) og Aage Kvalbein kommer med albumet «Julemeditasjoner», som er en forlengelse av Kleives jule-CD «Hyrdenes tilbedelse».

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Rockejul er for de få. De fleste vil ha det småmelankolske, det som forsterker julestemningen og bekrefter minnene fra barndommen. Jeg tror faktisk at folk bruker juleplater som en slags form for røkelse - som fyller huset med lyd, sier Hillestad til NTB.

- Og vi kan tydeligvis ikke få nok juleplater?

- Mitt inntrykk er at mange har en favoritt som de tar fram år etter år, og at de også vil ha en ny plate å føye til «lyddraperiet» som disse platene er for oss. Det er mange irrasjonelle ting som bringes fram rundt juletider, fordi tradisjoner og følelser dukker fram. Da vender folk tilbake til grunnfjellet, sier Hillestad til NTB.

Tilbake til Betlehem

Derfor tok han med seg Carola tilbake til Betlehem, åtte år etter forrige juleplate de spilte inn der. For nettopp i Fødselskirken finnes mye av det gamle som man søker i høytiden, mener han.

Kari Bremnes

Kari Bremnes blir med Penthouse Playboys på juleturné til Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo. Jens Pikenes omtaler Bremnes som selveste Isdronningen, men håper han kan klare å smelte henne når de sammen drar ut på landeveien.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

- I møtet med høytiden og de historiske linjene der blir du en del av noe ufattelig mye større enn deg selv, som bringer ydmykhet også til en «dronning» som Carola. Selv om det autentiske i stallen er borte, og den i stedet har fått en tung glasur av marmor og ikoner, så ligger tradisjonene lag på lag, som to tusen år med tro og pilegrimer.

Julelapskaus

I den andre enden av skalaen av årets norske juleplateutgivelser finner vi «Drømmere & Drankere spiller jula ut og inn». Det er en særegen, countryrockende juleplate med bare tre spor, som til gjengjeld har følgende klingende titler:

«Jesus sitter på låven» (en freidig bearbeiding av den gamle amerikanske folkelåten «Jesus on the Mainline» der Jesus har tatt nissens plass på låven), «Julekveld i fengselet» (etter John Prines «Christmas in Prison») og endelig «Bestemor ble drept av et reinsdyr», basert på Randy Brooks-låten om en sørgelig juletildragelse.

- Skeivere blir det ikke?

- Carola slår oss ikke der, fastslår tekstforfatter og vokalist Dag Tufte i Drømmere & Drankere, og legger til:

Har også en annen grunn

- Jula er en lapskaus av kristendom, hedenskap og folketro så dette gjør vi med den beste samvittighet. Men vi har også en annen grunn til å gi ut denne juleplaten.

- Ja vel?

- Når vi gir ut denne juleplaten, vil folk kanskje komme på at vi ga ut en plate tidligere i år. Den solgte ikke så bra, selv om den fikk femmer i Dagbladet. Så kanskje folk kjøper den i julepresang til onkel? Det er ultrasleipt, fastslår Tufte om motivet for juleplateutgivelsen til Drømmere & Drankere.

Flere juleplater på vei:

  • Marian Aas Hansen slipper albumet «It's Beginning To Look A Lot Like Christmas», som inneholder 13 julesanger - inklusive «Santa Baby», «Baby, It's Cold Outside», «Santa Claus Is Coming To Town», «I'll Be Home For Christmas» - innspilt med kvartett og 14 manns strykeorkester i beste amerikanske julemusikktradisjon. Slippes 19. november.
  • Iver Kleive og Aage Kvalbein kommer med albumet «Julemeditasjoner», som er en forlengelse av Kleives kritikerroste jule-CD «Hyrdenes tilbedelse» med klaverversjoner av de vakreste julesalmene og - sangene fra 2004. Nå er Kvalbein på cello med i den musikalske meditasjonen over tradisjonelle julemelodier.
  • Det Norske Jentekor slipper juleplate med gamle julesanger arrangert av Henning Sommerro, med Kari Bremnes og Vertavokvartetten som gjester.
  • «The Source: of Christmas» er The Source som nå slipper en dobbel live-CD. Trygve Seim (saksofoner), Øyvind Brække (trombone), Mats Eilertsen (bass) og Per Oddvar Johansen (trommer) samt lydprodusent Asle Karstad har spilt julekonserter i ti år. På juleplaten avdekker The Source samt solister fra mange himmelstrøk mistelteinens eksotiske myter og søker sammen i kjente og kjære julesanger, som enten besynges i beste croonerstil med skikkelig storbandtrøkk, som algerisk raï, som kinesisk opera eller som cabaretsang.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.