Hopp til innhold

Slakter svenske anmeldere

- Dere skylder både fansen og oss en unnskyldning, skriver Keith Richards i et brev til svenske aviser.

Rolling Stones-konserten i Bergen

Keith Richards er forbannet på svenske aviser etter deres omtale av Rolling Stones-konserten i Göteborg.

Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK.

Stones-gitarist Keith Richards bruker grovt skyts i et brev myntet på svenske musikkanmeldere.

Første gang

Bare dager etter at Rolling Stones avsluttet sin verdensturné, har Richards skrevet et brev der han slakter to anmeldelser som sto på trykk i svenske aviser etter at bandet nylig opptrådte i landet.

Richards sier det er første gang han tatt til orde mot dårlige anmeldelser, ifølge et brev publisert i onsdagsutgaven av Dagens Nyheter .

- Jeg må forsvare vårt fantastiske publikum i Göteborg og våre svenske fans... og si at dere skylder både fansen og oss en unnskyldning, skriver Keith Richards i brevet.

Gitaristen refererer til anmeldelser publisert 4. august i Aftonbladet og Expressen etter at Stones spilte for en full arena i Göteborg på sin «Bigger Bang»-turné.

Ingen unnskyldning

63-årige Richards sier de 56.000 tilskuerne «opplevde en helt annen konsert enn den dere anmeldte».

Thomas Johansson, sjefen for EMA Telstar som organiserer Rolling Stones' konserter i Sverige, forsynte bandet med oversettelser av svenske anmeldelser. Han sier til Dagens Nyheter at Richards var oppskaket over kritikkene fra de to svenske tabloidene, som antydet at bandet var historie.

Klas Lindberg, som er sjef for Aftonbladets underholdningsavdeling, sier kritikerne uttrykker både personlige og profesjonelle synspunkter.

- Vi har forskjellig syn

- Dette er deres subjektive opplevelse av konserten. Hvis andre føler det annerledes, så får de gjøre det. Jeg har vanskelig for å se at vi har noe å be om unnskyldning for, sier Lindberg ifølge Dagens Nyheter.

- Vår kritiker har ett syn på kvaliteten, Keith Richards har et annet, er Expressens underholdningsredaktør Dan Panas' knappe kommentar.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober