Hopp til innhold

- Modige myndigheter

I oktober går forbrukermyndighetene i Norge til sak mot Apple om de ikke åpner iTunes for flere mp3-spillere enn iPod. – De er modige, mener Jon Bing.

Jon Bing
Foto: Terje Bendiksby, Bendiksby, Terje

Bjørn Erik Thon
Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend / Scanpix

Les også: Får støtte i iTunes-kampen

Les også: Apple møter forbrukermyndighetene

Alt om iPod og iTunes!

Alt om Les mer om nedlasting og fildeling!

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon vil gå til sak mot Apple, dersom de ikke innen utgangen av september har åpnet opp teknologien som låser musikknedlasting fra musikkbutikken iTunes til mp3-avspilleren iPod.

I fjor høst gikk Thon og de andre nordiske forbrukermyndighetene sammen i dialog med Apple, og har siden fått støtte av andre europeiske organisasjoner.

- Må bli kompatibe med flere

- Apple må gjøre iTunes kompatibel med andre mp3-spillere innen utgangen av september, ellers blir det rettssak, sier Thon til nyhetsbyrået Reuters .

- iTunes skaper uakseptable og ubalanserte restriksjoner på bruken som ikke går i hop med norske lover, sier han videre.

Under et foredrag under Digital Hverdag i Bergen denne uka fortalte professor Jon Bing om overvåkning av det offentlige rom. Men Bing, som er professor i rettsinformatikk, har også engasjert seg i spørsmålet om hvorvidt iTunes’ bør åpnes opp for andre mp3-spillere enn Apples iPod.

- Jeg synes de norske forbrukermyndighetene har gjort et modig og klokt valg når de har lansert denne diskusjonen. Og det er lett å ha stor sympati for at man skal vinne fram på grunnlag av kvalitet og ikke på grunn av formelle regler som hindrer andre i å bruke det samme systemet, sier Jon Bing.

- Riktig og viktig valg

- Så jeg synes det var et riktig og viktig valg man gjorde. Men at det er en mer komplisert sak enn bare forargelsen over at Apple har vært flinke til å lage et godt system.

- Hvorfor tror du denne motviljen kommer fra akkurat Norge?

- Det var et samarbeid mellom de nordiske forbrukermyndighetene som ledet fram til denne klagen. Disse er i europeisk sammenheng usedvanlig sterke, og i andre europeiske landene er det ikke forbrukermyndigheter like mye som forbrukerorganisasjoner, mer et slags interessefellesskap. Det betyr at de nordiske myndighetene ofte handler med bedre utredning og større selvbevissthet enn mange av de andre europeiske organene.

- Hva vil det innebære for folk flest om dette kravet vinner fram og blir gjeldende i EU?

- På ingen måte gitt

- Resultatet vil nok være at Apple gjør kjent nok om sin standard til at andre også kan spille av musikken. Dermed blir det et funksjonelt samvirke med annet utstyr. Men det er på ingen måte gitt at forbrukermyndighetene vinner frem med sin klage, mener Bing.

- På en måte kan man jo si at Apple har vunnet en slags konkurranse. Og siden de har vært så flinke og vunnet konkurransen, skal de altså si at konkurrentene må få den samme fordelen. Og det er ikke helt åpenbart at det argumentet vil bære frem.

I USA har de en sterk lovgivning når det gjelder den frie konkurransen i markeder. Men Jon Bing er ikke overrasket over at denne saken ikke har kommet opp nettopp der.

- Nei, jeg er ikke det, nettopp fordi det har vært en åpen og fri konkurranse. Men Apple har altså vunnet, og det er resultatet av denne åpne og frie konkurransen vi nå reagerer på. Dermed har de fått en slik dominerende stilling i markedet. Og fremdeles utgjør salget av musikk i denne delen av markedet en relativt liten andel av det totale salget av musikk i samfunnet. Så det er kanskje vanskelig å vinne fram med at de har en dominerende stilling, selv om de har det for nedlastet musikk.

- Nøkkelteknologi

- Tror du, dersom forbrukermyndighetene taper denne saken, at det vil bli en endring av lovene?

- Nei, jeg tror at denne saken henger sammen med det som kalles rettighetsadministrative systemer (DRM). Og det er egentlig et DRM-system Apple anvender. DRM-teknologi kommer til å være nøkkelteknologi for å åpne forbrukermarkedet for immaterielle goder som musikk, film, tekst osv. Og det vi ser nå er på en måte forpostfektinger for å bestemme hvordan denne teknologien skal utformes og hvilke rammebetingelser den skal ha.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)