– Nei, dette har jeg aldri gjort før, sier Mindor Klauset, kokk og daglig leder ved Klippfiskakademiet i Ålesund.
For han er det kun en måte å lage julematen på. Den tradisjonelle.
Men en dag like før jul ville NRK-ansatt Øyvind Sandnes bevise at hans måte å lage pinnekjøtt på var den beste. I flere timer stod gryta på plata – og resultatet imponerte.
Slik gjør du det
- Legg et lag med store, vaska mandelpoteter i bunnen av gryta. Skallet skal være på.
- Fyll på med vann og gjerne en skvett mørkt øl, for eksempel vørterøl, til potetene er nesten dekt.
- Legg ferdig utvanna pinnekjøtt oppå og kok opp.
- Deretter demp varmen og la det putre i omtrent tre timer eller til kjøttet løsner fra beinet. Iflølge NRK-kokken er det lurt å koke noen ekstra poteter ved siden av for å sikre seg at det blir nok.
Det som overrasket både kokken og NRK-kollegaene var at potetene var like hele etter tre timer i gryta. Klauset sier at mye salt i gryta er grunnen til at potetene holder seg.
Men ikke nok med det – smaken er en helt annen.
– Potetene blir utrolig bra, og du får en smak i potetene som du ikke har når du koker potetene for seg selv, sier NRK-ansatt Terje Reite, som var skeptisk før han smakte.
Vil ikke risikere julematen
Selv hadde Klauset ikke risikert å prøve dette trikset på selveste julaften.
– En skal ikke tøyse med julaften. Den skal være klassisk.
Klauset forteller at det ligger mye følelser i julematen – men han syns det er imponerende at den har overlevd tida.
- Les også:
– Det kommer hele tiden ny og spennende mat – men vi har holdt oss til vårt, sier kokken.
Selv lager han pinnekjøtt, i egen gryte, i jula. Og hvis svigerfar kommer blir det svineribbe i tillegg.