Hopp til innhold

Vet du om dette pinnekjøtt-trikset?

Med dette trikset får du verdens beste potet til pinnekjøttet. Metoden er ikke spesielt utbredt – og heller ikke kokken Mindor Klauset hadde hørt om oppskrifta.

Hvordan lage verdens beste potet til pinnekjøttet.

VERDENS BESTE? Se videoen om hvordan du får mer smak i potetene når du koker pinnekjøttet.

– Nei, dette har jeg aldri gjort før, sier Mindor Klauset, kokk og daglig leder ved Klippfiskakademiet i Ålesund.

For han er det kun en måte å lage julematen på. Den tradisjonelle.

Men en dag like før jul ville NRK-ansatt Øyvind Sandnes bevise at hans måte å lage pinnekjøtt på var den beste. I flere timer stod gryta på plata – og resultatet imponerte.

Slik gjør du det

Mindor Klauset tilbereder fisk til blindtest

Daglig leder ved Klippfiskakademiet, Mindor Klauset, tør ikke å prøve trikset på julaften.

Foto: Jannicke Farstad / NRK
  1. Legg et lag med store, vaska mandelpoteter i bunnen av gryta. Skallet skal være på.
  2. Fyll på med vann og gjerne en skvett mørkt øl, for eksempel vørterøl, til potetene er nesten dekt.
  3. Legg ferdig utvanna pinnekjøtt oppå og kok opp.
  4. Deretter demp varmen og la det putre i omtrent tre timer eller til kjøttet løsner fra beinet. Iflølge NRK-kokken er det lurt å koke noen ekstra poteter ved siden av for å sikre seg at det blir nok.

Det som overrasket både kokken og NRK-kollegaene var at potetene var like hele etter tre timer i gryta. Klauset sier at mye salt i gryta er grunnen til at potetene holder seg.

Men ikke nok med det – smaken er en helt annen.

– Potetene blir utrolig bra, og du får en smak i potetene som du ikke har når du koker potetene for seg selv, sier NRK-ansatt Terje Reite, som var skeptisk før han smakte.

Vil ikke risikere julematen

Selv hadde Klauset ikke risikert å prøve dette trikset på selveste julaften.

– En skal ikke tøyse med julaften. Den skal være klassisk.

Klauset forteller at det ligger mye følelser i julematen – men han syns det er imponerende at den har overlevd tida.

– Det kommer hele tiden ny og spennende mat – men vi har holdt oss til vårt, sier kokken.

Selv lager han pinnekjøtt, i egen gryte, i jula. Og hvis svigerfar kommer blir det svineribbe i tillegg.