Hopp til innhold

Vet du hva et myldehus er?

Veien mellom Geiranger og Grotli har fått en ny turistattraksjon. En entusiastisk gjeng i Geiranger vil nemlig hedre en gammel metode for tidlig veiåpning i bygda. Lær deg likegodt begrepet - myldehus.

Veien mellom Geiranger og Grotli har fått en ny turistattraksjon. En entusiastisk gjeng i Geiranger vil nemlig hedre en gammel metode for tidlig veiåpning i bygda. Lær deg likegodt begrepet - Myldehus.

Vet du hva et myldehus er? En gang huset Myldehusene mold som var viktig for å få åpnet turistveien til Geiranger så tidlig som mulig.

En gang huset Myldehusene mold som var viktig for å få åpnet turistveien til Geiranger så tidlig som mulig.

Geir Gjerde

Geir Gjerde sier at myldehusene skal bli en ekstra attraksjon på vei til Geiranger.

Foto: Jannicke Farstad / NRK
Karl Øyvind Hjelle

Karl Øyvind Hjelle, styreleder i Maråkl og Hjelle Bygg AS.

Foto: Jannicke Farstad / NRK
Setter på plass et myldehus

Her setter de på plass et myldehus.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

– Vi fylte mold inni om høsten, og så kom de om våren og tok den ut og heiv den utover snøen, og når solen da kom frem, så smeltet snøen mye raskere, sier Geir Gjærde.

Kunne smelte så mye som en og en halv meter

Det kunne bety at det smeltet så mye som en og en halv meter snø, og etter det så begynte de å måke. Tidlig på 1900-tallet kunne hundrevis av mann være i sving, for da måtte de måke veiene med håndkraft. Noe som var en lang og strevsom prosess.

Nå er det store maskiner som gjør jobben, men 20 nye myldehus blir satt opp som kulturminner langs veien.

– Bestefaren min var med og måket veien her oppe i gamledager, og han fortalte historier da jeg var liten, sier sier Karl Øyvind Hjelle som er styreleder i Maråk og Hjelle Bygg AS

– Hva fortalte han da?

– Han fortalte om hvor slitsomt det var når det var mye snø her, sier han.

Kulturminner som forteller en viktig historie

Det er bedrifter og entusiaster i Geiranger som har sørget for at myldehusa er satt opp. De nye kulturminnene står som monument langs hele veien fra Ørjaseter i Geiranger til grensen mot Oppland, og vil stå der hvert år når turistene higer etter at veien skal åpne slik at de kommer seg frem til turistbygden.

– I dag blir de en tillegsattraksjon til det vakre synet som turistene og de forbipasserende har. Historien til husene skal formidles videre i trykksaker og i guidemanus, slik at det blir fortalt til turistene som drar forbi her hva det egentlig er for noe, sier Gjerde.