Hopp til innhold

Utelukker ikke tilbakeflytting innen en måned

RAUMA (NRK): Etter søndagens møte med NVE og krisestaben i Rauma kommune, utelukker verken sjefgeolog Lars Harald Blikra eller ordfører Lars Olav Hustad at de evakuerte kan få flytte tilbake innen 3-4 uker dersom fjellet stabiliserer seg, og risikoen blir ansett som liten nok.

Mannen møte rauma

Et stort presseoppbud møtte NVE, Åknes/Tafjord Beredskap IKS og kriseteamet i Rauma kommune under møtet i rådhuset i Åndalsnes søndag kveld.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Vi har sett flere eksempler både i Italia og i Sveits at folk blir evakuert, og deretter fått flytte tilbake igjen når fjellet har roet seg. Så tar man en ny vurdering når snøsmeltingen starter igjen på vårparten.

Lars Harald Blikra

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap IKS sier en del av Mannen-hysteriet er overdrevet.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap IKS, som sammen med NVE og Rauma kommune var samlet til møte i rådhuset i Åndalsnes søndag kveld.

Temaet var veien videre, og situasjonen til de elleve evakuerte som lever i uvisse om når de kan flytte tilbake til husene sine.

Søndag morgen sa regionsjef Brigt Samdal i NVE at det kan ta lang tid før de evakuerte får returnere til hjemmene sine. Den gang ville han ikke gi noen forhåpninger om returdato.

Stabiliserende kulde

De nærmeste dagene vil det komme store mengder nedbør i Rauma, og hvis det blir kaldt kan vannet fryse og bidra til å stabilisere fjellet ifølge Samdal.

Mannen - rauma 26.10

Regnværet inntok Rauma søndag formiddag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Etter søndagens møte var ekspertene og ordføreren hakket mer konkrete, og avviste ikke at de evakuerte kan flytte tilbake innen tre-fire uker dersom fjellpartiet stabiliserer seg.

– Hvis det skjer, og vi anser skredfaren som liten, så er det ingen grunn til at folk ikke kan flytte tilbake igjen, sier Blikra, og henviser til nevnte eksempler i Italia og Sveits.

Også ordfører Lars Olav Hustad er av samme oppfatning.

– Hvis det ikke er store bevegelser i fjellet så kan det bli aktuelt. Fjellet bestemmer alt i denne saken, sier Hustad.

(Saken fortsetter under videoen)

Mannen i Romsdal

– Ikke en Porsche, men en gråtass

Mange medier har slått stort opp at de 120.000 kubikkene med stein kan rase innen kort tid. Sjefgeolog Blikra mener skred-hysteriet er noe oppskaket av mediene.

– Dette skredet er ikke en Porsche som går fra null til hundre på få sekund. Det er heller mer som en gråtass som bruker lang tid på å komme opp i hastighet. Dette vil ta tid, sier han.

Lars Olav Hustad

Ordfører Hustad sier de nå vil innføre faste informasjonsmøter hver eneste dag, først for de evakuerte, så for pressen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Tirsdag er også for tidlig for skredet da?

– Det er fjellet selv som gir oss signalene, ikke mengden nedbør. Hvert fjell har sin egen måte å oppføre seg på, og det kommer også an på om partiet er klart for å kollapse.

Ordfører Hustad sier de nå vil innføre faste informasjonsmøter hver eneste dag, først for de evakuerte, så for pressen.

En helt ny situasjon

NVE stiller nå med alle nødvendige ressurser ettersom situasjonen nå har blitt stadig mer prekær.

Mannen rauma

Trykk på pilen oppe til høyre for å få en bedre oversikt over hvor skredet kan gå.

Foto: Åknes Tafjord beredskap

– Det er en relativt høy utglidning i fjellet nå, med opptil 7-8 millimeter i den øvre delen. Det er mye, sa regionsjef Samdal i NVE tidligere søndag.

I tillegg er NVE svært usikre på hvordan fjellet kommer til å respondere på vannmengdene som har meldt sin ankomst søndag, og som er beregnet å fosse ned utover starten av neste uke.

I lignende situasjoner fra utlandet har beredskapsvaktene kunnet forutse skredene så lenge som 48 timer på forhånd.

I Mannen-tilfellet avhenger mye av hvor godt fjellet drenerer vannet, og om det bygges opp en propp med væske i fjellmassivet.

– Det er en helt ny situasjon, dette?

– Ja, selv om man kan hente kunnskap fra andre steder, så har hvert enkelt objekt sin historie. Vi må alltid ta høyde for usikkerheten, og vi kan aldri gamble, sier Samdal, og nevner at han ikke blir overrasket om Statens vegvesen velger å stenge av bilveien når skredet blir nært forestående.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL