Hopp til innhold

Uenige om hvor nedkjølte barn skal behandles

Fagdirektørene i helseregionene vil lage nasjonale retningslinjer for hvor nedkjølte barn skal behandles. – Vi vet hvordan vi skal behandle dem, men vi er uenige om hvor, sier fagdirektør i Helse Midt-Norge, Kjell Salvesen.

Møte fagdirektørene i helseregionene Helsedepartementet

MØTE: Fagdirektørene i Helse Midt-Norge, Helse Vest, Helse Sør og Helse Nord i møte for å bli enige om retningslinjer for behandling av nedkjølte barn.

Foto: Roar Strøm/NRK

Kjell Salvesen

DIREKTØR: Kjell Salvesen er fagdirektør i Helse Midt-Norge.

Foto: Roar Strøm/NRK

Mandag møttes fagdirektørene i de fire helseregionene i Oslo. Målet med møtet var å finne løsninger for hvordan sterkt nedkjølte barn med hjertestans skal behandles.

For seks år siden druknet to små jenter i Karihola i Kristiansund og ble sendt til nærmeste sykehus. Senere viste det seg at de burde blitt sendt direkte til St. Olavs Hospital i Trondheim.

Siden den gang har det vært etterlyst nasjonale retningslinjer for hvordan slike ulykker skal håndteres. Hovedutfordringen er hvor barna skal sendes om ulykken inntreffer.

– Det er dette med hvor man skal behandle disse barna som er problemet. Vi vet hvordan vi skal behandle dem, men vi er uenige om hvor, sier fagdirektør i Helse Midt-Norge, Kjell Salvesen.

– Uenighet i fagmiljøet

Bent Høie og hans departement har overlatt regionene til å bli enige seg imellom, og det er først og fremst i Helse Midt-Norge og Helse Vest det er uenighet om hvor barna skal behandles.

– Det er uenighet i fagmiljøet om hva som er det beste, også vil det selvfølgelig alltid være ting som flyforhold, værforhold og hvor langt du er unna som vil spille inn, forteller Salvesen.

Det er spesielt de minste barna under fem år redningsmannskapene ikke vet hvor skal behandles når ulykken skjer.

– Hvis du drukner i Ålesund og du skal flys til et senter og det kanskje bare er 20 minutter ekstra å fly til Oslo, som har mye mer erfaring, så kanskje du skal fly dit, mener Salvesen.

Helsedepartementet vil ikke svare på hvorfor de sender saken tilbake til helseregionene overfor NRK.

Se Brennpunkt-dokumentaren om redningsaksjonen i Karihola:

De tapte minuttene.
Kunne liv vært spart da to småjenter ble tatt av bølgene i Kristiansund? Via lydlogger fra sykehus og politi kan Brennpunkt avsløre hvordan den dramatiske redningsaksjonen foregikk for halvannet år siden. Hvordan livsviktig tid gikk tapt, fordi kommunikasjonen mellom redningsmenn i lufta og på sykehusene ikke fungerte.