Hopp til innhold

Se 3000 meter kabel bli strekt over fjorden

Det er et voldsomt apparat i sving når kabler på 25 tonn skal strekkes over den tre kilometer lange Hjørundfjorden. – En voldsomt krevende jobb, sier kommunikasjonssjef Henrik Glette i Statnett.

Kabelstrekking i Hjørundfjorden

I reportasjen kan du bli med NRK på helikoptertur over fjorden og opp til Molaupen, der kabelen skal festess.

– Vi hadde for kort tid siden besøk av noen tyskere og andre europeiske aktører i kraftbransjen, og de ble helt satt ut da de fikk se hva vi holdt på med, sier Glette, og viser til det massive kraftspennet som strekker seg over Hjørundfjorden.

Meter på meter blir matet ut fra de 30 tonn tunge kabelrullene, før linene deretter blir ført opp langs fjellsiden ved Ytre Standal, og videre over fjorden til Molaupen – tre kilometer unna.

– Hver meter veier 6,5 kg, men de må være sterke og rustet til å tåle vær, vind og vekten av is om vinteren, sier kommunikasjonssjefen i Statnett.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

Utsettelser i sør

Fjordspennet er et ledd i den nye 420-kilovoltlinja mellom Ørskog på Sunnmøre og Fardal i Sogn.

Kraftledningen skal erstatte dagens 132 kV-linje, og vil sikre Midt-Norge et mye mer stabilt strømnett, samt gi bedre vilkår for småkraft og fornybar kraftproduksjon.

I Sogn og Fjordane har deler av arbeidet stoppet opp, grunnet en konflikt med grunneierne i Bremanger som har gått rettens vei for å slippe kraftutbygging i nærområdet.

– I Møre og Romsdal er vi derimot i rute, og vi regner med å være ferdig med alt arbeidet på Sunnmøre i løpet av senhøsten, sier Glette.

(Saken fortsetter under bildet)

Kabelstrekking - Hjørundfjorden

Man må ha helikopter for å klare å frakte nødvendig utstyr og mannskap til Molaupen – punktet der kabelen festes over fjorden.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Sikkerhet i høysetet

Molaupen – stedet over fjorden der luftspennet festes – er særs utilgjengelig. Alt mannskap og utstyr må flys opp med helikopter, og i nordvestlandsk ånd møter man på all slags vær.

– Ja, det er dette som er noe av det som er krevende med å bygge i Norge – mange steder har veldig kupert terreng. Vi har likevel mange flinke folk som vet hva de holder på med, dessuten er sikkerhet og HMS alltid førsteprioritet, sier Glette.

Kabelstrekking - Hjørundfjorden - Henrik Glette og Lars Aga

Kommunikasjonssjef i Statnett, Henrik Glette og byggeleder Lars Aga ved anlegget på Ytre-Standal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det er det kroatiske firmaet Dalekovod som har fått oppdraget med å strekke fjordspennet.

For menigmann kan jobben virke spektakulær og vanskelig, men for kroatiske «Alen» og kollegaene hans er dette dagligdags.

– Ingen problem! Dette gjør vi hele tiden, så for oss er dette hverdagslig. Det eneste som er utfordrende er været, ettersom vi stadig vekk må fly med helikopteret for å ta oss frem, sier han.